Orbán Viktor miniszterelnöknek a gazdasági bevándorlókat nemkívánatosnak nevező kijelentése ellen tiltakoztak mintegy százötvenen hétfő este a budapesti Deák Ferenc téren.

Barna Margit, a szervező Migráns Szolidaritás Csoport aktivistája azt hangsúlyozta: olyan befogadó Magyarországért emelnek szót, "ahol a bevándorlók is jól érezhetik magukat, nem csak Orbánék".

A szónok felidézte a miniszterelnök szavait, miszerint a gazdasági bevándorlás rossz dolog az Európai Unióban. Mint mondta, elítélik Orbán Viktor "idegenellenes kijelentéseit", annál is inkább, mivel szerinte a miniszterelnök egyre több embert rekeszt ki, például a hajléktalanokat vagy az eltérő szexuális orientáltságúakat is.

"Magyarország mindenkié": Orbán kijelentése ellen tüntettek a Deák téren

Ezzel szemben azokat a külföldieket, akik Magyarországon képzelik el a jövőjüket, be kell fogadni, Orbán Viktornak pedig bocsánatot kell kérnie a kijelentéseiért – jelentette ki.

Tamás Gáspár Miklós filozófus beszédében kérdéseket tett fel: vajon a honfoglaló magyarok, vagy az 1956-os menekültek nem bevándorlók voltak? "Az a félmillió magyar", aki Nyugat-Európában keresi a boldogulást, vajon nem gazdasági bevándorló? Úgy vélekedett: azokban az országokban, ahonnan Európába menekülnek emberek, a gyarmati múlt miatt alakultak ki elviselhetetlen állapotok, amiért a felelősség a Nyugatot terheli.

"Magyarország mindenkié": Orbán kijelentése ellen tüntettek a Deák téren

A magyar állam, amely az idegenrendészeti őrizet intézményét gyakorolja, szerinte bűnnek tekinti, ha valaki menekült. "Aki pedig emberi jogokat von meg másoktól, az rasszista (…) ez a kormány nem csak elvetemült és gyalázatos, hanem buta és nevetséges is" – mondta Tamás Gáspár Miklós.

A demonstráció résztvevői transzparenseket tartottak a magasba többi között a "530 000 magyar külföldön él", "Jézus is egy migráns" és "Magyarország mindenkié" feliratokkal.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tivoli
A Magyarországon születetteket kell először is felkarolni, aztán esetleg lehetne szó a bevándorlókról.
Addig nincs miről beszélni!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kkalman
Rossz hírem van!
Magyarország első sorban az itt született magyar állampolgároké kellene, hogy legyen. Ha ez megvalósult...!
...na, akkor jöhet a "Magyarország mindenkié".
tivoli
A Magyarországon születetteket kell először is felkarolni, aztán esetleg lehetne szó a bevándorlókról.
Addig nincs miről beszélni!!!
Papuska1
Angela Merkel is meghatározta, hogy Németország kit lát szívesen. (Megjegyezném, a törökök egyáltalán nem egy primitívnek mondható nép! Közel négyszáz évig uralták Európa egy részét, komoly kultúrájuk volt van!) Az ausztrál miniszterelnök keményebben fogalmaz, és ezek bele vannak foglalva Ausztrália törvényeibe. Aki el tudja fogadni az adott ország kultúráját elfogadja és követi szokásait, az maradhat, aki nem az mehet! Mindenkinek joga van, hogy valahol otthon legyen a világban! Ez a saját hazája, országa. Aki bevándorol, az vegye tudomásul, hogy neki kell alkalmazkodnia, asszimilálódnia. Azt pedig, hogy a mi saját meglévő belső problémáink mellett még egy csomó mást akarót beengedjünk, hát nem volna jó! Ki akarna dolgozni rájuk. Egyébként az nem jut eszébe senkinek, hogy szervezett bevándorlással egy népesebb ország népessége számos kis országban többségbe kerülhet, és abszolút demokratikusan elfoglalhatja az adott országot többségi döntéssel? Ilyesmi nem jár az Európaiak eszében? mert én például kínaiaktól egészen komolyan már hallottam hasonlót!
okina48
Aki annyira odáig van a menekültekért,bevándorlókért,az űljön fel Debrecenben a 19-es buszra,menjen ki a végállomásig,majd vissza.Akinél nem indul be a zabszemreakció az útitársaktól,azok előtt megemelem a kalapom!Én véletlenül mentem túl a célomon,de az utazástól csak a leszállás volt nagyobb élmény.Ha valakinek nem lenne világos,ott van a menekülttábor.Azt hittem valami idegen bolygóra kerültem,mikor a rakás bantunéger ellepte a buszt.Az a legkedvesebb,hogy jegyet egyik sem pocsékolt,de az is lehet,hogy ez is jár nekik !Semmi bajom velük,ha ismeretterjesztő fílmben látom őket ott,ahova valók!
Akik tanulni jönnek,tanuljanak,aztán tudásukkal segítsék a hazájukat!
73
Mind addig"mindenkié"Magyarország,ameddig a törvényeinket,szokásainkat,stb betartják az itt élő,dolgozó emberek.Az legyen magyar vagy nem magyar.
Tekla
@okina48: bevándorló ingyen jeggyel utazik.
kukac50
Magyarország azé aki életvitel szerűen Magyarországon él és dolgozik!
Legyen az bármilyen állampolgárságú bármilyen vallású akik más nemzetiséghez tartoznak, de itt élnek Ők is Magyarországot a hazájuknak tekinthetik és ehhez joguk is van.
Papuska1
@Csizmás Kond: Nagyon szellemes! Azt nem írom, hogy tetszik, de egyesek tényleg ezt hirdetik. Ismételten gratulálok a humorához!
Papuska1
@kukac50: bizonyos esetekben és mértékkel van így. Minden népnek van egy mentalitása, szokásrendszere. A saját életterében had éljen aszerint. Nem vagyunk egyformák, nem származunk egy helyről, hagy legyen már minden országnak saját törvénye, szokásrendje. Szerencsére nem egy "egyenföldön" élünk! Ne akarják már ezeket a beteges Marxi Lenini téziseket, hogy minden ember egyenlő (csak a szocik kicsit egyenlőbbek, meg a szoci pártvezérek), meg éljünk szabadságban és hasonlók. Nem tudom ki mondta, de valami bölcs ember, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség egymással össze egyeztettethetetlen, egymást kizáró fogalmak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.