Letartóztatták a kormány egyik moszkvai lobbistáját, Kiss Szilárdot, aki a moszkvai nagykövetség mezőgazdasági attaséja volt, de a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztosként is tevékenykedett – értesült az Index.

A kormány egyik moszkvai lobbistája a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet körüli mutyi miatt került előzetesbe.

Múlt hét szerdán a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte K. Szilárd előzetes letartóztatását – számolt be korábban kishírben az MTI. Az anyagból az is kiderült, hogy a férfi korábban a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséja volt: Kiss fontos szerepet töltött be a "keleti nyitás" politikájában, méghozzá orosz vonalon: moszkvai gazdaságdiplomáciai pozícióját követően tavaly miniszteri biztosként a keleti gazdasági kapcsolatokért is felelt.

Kiss közel állt Fazekas Sándorhoz az Index szerint. A vidékfejlesztési minisztertől tavaly elismerő oklevelet is kapott a magyar–orosz agrárkapcsolatok fejlesztése és a magyar élelmiszerek oroszországi piacra juttatása érdekében végzett munkájáért. Most a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet körüli mutyi miatt tartóztatták le.

Kiss Szilárd "erősen be van kötve az oroszokhoz" – fogalmazott a portál egyik forrása. Közel 30 évig élt Moszkvában, kinti cégei is vannak. És bár a takarékszövetkezeti ügylet miatt került most rács mögé, letartóztatásának hírére az oroszokkal kevésbé baráti országok Budapesten állomásozó diplomatái is felkapták a fejüket.

Kiss ellen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya vesztegetés és hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A rendelkezésre álló adatok szerint egy Kiss Szilárd érdekeltségébe tartozó cég 2010 decemberében félmilliárd forint hitelt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsönt – amelyet elfelejtettek törleszteni – a felhalmozott kamatokkal együtt 2012 júliusában engedményezték egy másik hitelintézet részére.

Kiss Szilárd 2013 nyarán felkérte ismerősét, Sz. Gyulát, hogy segítsen neki a cégét terhelő követelés áron aluli megszerzésében, megvételében. A felkérés alapján a gyanúsított tárgyalásokat folytatott az érintett takarékszövetkezet önálló intézkedésre jogosult tagjával, G. Imrével, amelynek eredményeként egy Sz. Gyula érdekeltségébe tartozó gazdasági társaság a valós érték negyedéért vásárolta meg a követelést. Sz. Gyula a gyanú szerint közreműködésért cserébe anyagi előnyt ígért G. Imrének, aki ezt elfogadta.

A nyomozás adatai szerint a tartozás megvásárlásához szükséges, valamint a G. Imrének felajánlott összeget is Kiss Szilárd biztosította. A nyomozók múlt héten a három férfit – őrizetbe vételük mellett – gyanúsítottként hallgatták ki, majd a Kecskeméti Járásbíróság szerdán elrendelte előzetes letartóztatásukat.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

73
Remélem ez az a kezdet.Aztán majd jön lázár,rogán,kövér,pintér és a sok tolvaj fityeszes.És nem utolsó sorban orbán!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
73
Remélem ez az a kezdet.Aztán majd jön lázár,rogán,kövér,pintér és a sok tolvaj fityeszes.És nem utolsó sorban orbán!
almosd
Lehet hogy Putyin volt a mentora ,30-év sok idő és sok ragadt rá.
volvós
Hoppá !!! Kezdödik ??? Vagy Putyin átlát a szitán ???
Jajjjjjjjj
nezelodo
Nem kell korán örülni, már biztos dolgoznak rajta, hogy a Gyurcsány bizalmasa volt...
human
Tehát a recept:
1. Vegyél fel 500 millió kölcsönt
2. Ne fizess vissza egy fillért se
3. Egy haver 125 millióért megveszi az adósságod a takaréktól
4. És így a fennmaradó 375 millión osztozhatsz a haverral
Ezt szerintem a takarék közreműködésével nem lehetne megcsinálni. Sőt szerintem nem egyedi eset lehetett.
Az MNB 214. júliusában visszavonta az intézet engedélyét, mert "súlyos hiányosságokat" talált. Ez a "hiányosság" az volt, hogy az intézet 6 hónap alatt 6 milliárdos pluszból 3,5 milliárdos mínuszt csinált. Nem lennék meglepve, ha a fenti recept gyakori alkalmazása miatt.
Kíváncsi leszek, hogy ezért a "hiányosságért" lesz-e aki felelni fog vagy szépen megússza. És vajon vizsgálni fogja-e a hatóság, hogy a takarék nem-e feltűnően többször élet a nagy adósok esetében az adósság elengedésével.
Forrsá: www.napi.hu/magyar_vallalatok/elozetesben_az_orgovanyi_takarekszovetkezet_egykori_vezetoje.592123.html
human
@human: A 31 milliót meg nem haladó betéteseket az állam kártalanította.
"Az előzetes adatok szerint, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) teljes kártalanítási kötelezettsége meghaladta az 54 milliárd forintot."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.