Új közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség februárban, az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak, további mintegy 130 fix kamerát pedig az év végéig telepítenek – jelentette be Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

A februári tesztüzem idején még nem kell számítaniuk az autósoknak arra, hogy az új kamerával mért sebességtúllépés esetén bírságolják őket, ugyanakkor a régi készülékeket is használja még a hatóság, és az azokkal mért sebességtúllépésnél büntetnek. Az új kamerákat márciustól használják véglegesen.

Drága fotókra készülhetnek az autósok

Az európai uniós finanszírozásból vásárolt, egyenként 5,7 millió forint értékű új eszközök a sebességtúllépés mellett forgalomszámlálásra, rendszámfelismerésre is alkalmasak. Áprilistól további funkcióit használják majd a készülékeknek: a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését is figyelni tudják. Egy kiegészítő kézi berendezés segítségével a rendőrök azt is látni fogják, ha a kamerával figyelt autót körözik, lejárt a műszaki érvényessége vagy épp nincs érvényes kötelező biztosítása. A rendszer arra is alkalmas, hogy ellenőrizzék a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv használatát.

Jámbor István elmondta: az úgynevezett VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt szerepe kulcsfontosságú a közúti balesetek és sérülések számának csökkentésében. A fejlesztés keretében a rendőrség egy új, Európában is egyedülálló, preventív rendszer kiépítését tervezi. Ennek elsőként megvalósuló eleme a változtatható helyű, akár járőrautóból is működtethető, úgynevezett Komlpex Közlekedési Ellenőrző Pontok (KKEP), vagyis az új típusú kamerák tesztüzeme, majd alkalmazása.

A közlekedők országszerte találkozhatnak az új eszközökkel, a mobil készülékek mellé érkező fix kamerákat szintén országszerte telepítik és 365 forgalmi sávot figyelnek majd.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
höhö..Magyarország jobban teljesít..
brutus
Most büntettek a szemetek 30000re, 50km helyett 71km...nem a büntetessel van a bajom , hanem a MERTEKEVEL !!! Ausztriaban ez 6000 Ft...
Január
@lópicigáspár: Talán nem csak a pénzbehajtásról szól ez az egész. A sebességtúllépés pl. a többi közlekedőt is veszélyezteti .
Karácsonykor történt, mentünk az egyik autópályán egyszer csak a visszapillantó tükörben látom, hogy valami irdatlan sebességgel közeledik egy autó a belső sávban. Mi a megengedett 130 km/h sebességgel mentünk, de a az előző autó szinte állva hagyott minket és jó néhány előttünk haladót. Azért szűrjék már ki ezeket a száguldókat! Menjenek a Hungaroringre száguldozni!
simmering73
@brutus: Te is fiam Brutus? Megérdemelted. Én 300ezerre büntettelek volna. Csak hogy megjegyezzed egy életre, ahol 50 ott 50. Én 34 éve vezetek és még nem büntettek meg. Talán mert betartom a szabályokat.
lópicigáspár
@Január: Engem különösebben nem érint, roppant egyszerű az ok. 99%-ban betartom a szabályokat. De amíg a külföldieken nem tudják-nem akarják behajtani a bírságokat, igazságtalannak tartom a magyar autóstársadalom kizsigerelése.
kukac50
Úgy el vannak a rendőrök a pénzbeszedéssel foglalva,hogy a bűnözéssel,és a kábítószer forgalmazással már nem is foglalkoznak.
Pénzbehajtás a lényeg,nem a közbiztonság.
papa.49
@levarosbukta: Ha megfizetik a zsaruk miért ne...
brutus
@simmering73: Na EZ a magyar "logika", vessünk ki 3 milliot nem, mert 50 az 50 !! A magyarok nem nagyon arrol hiresek , hogy ilyen pontosak legyenek mas dolgokban...enyhen szolva... nem gondolod !!?? LASD: FIDESS !! Soroljam ?
lópicigáspár
@levarosbukta: Már rég belenéztek, csak még nem vetted észre! :-)
lópicigáspár
@brutus: Örülj neki! 72-től már 60e lett volna!
volvós
@simmering73: ma 18:38

Lehet, hogy igazad van, de ha egy kintfelejtett 30-as táblát " elnézel "
és nyugodtan mész 50-el, csodálkozni fogsz, ha a 300 ezres " javaslatod " megkapod !!
Egyébként én 1970 óta vezetek, nálunk az a baj, hogy rutinból vezetünk, a megszokott
útvonalon nem is figyeljük, ha egy táblát ( sokszor szabálytalanul ) kitesznek !!!
brutus
Ez az egesz ket dologrol szol:
1. A KASSA üres ! Tehat kell a love, mint mindig, mert annyit rabolnak, mint az allat.
2. Megregulazni a zembereket (birkakat). Különben meg nagy ivben LESZARJAK öket...hadd ne sorojam. Lepesröl, lepesre a DIKTATURABA (a puhabol a kemenybe)
Jo "szorakozast" simmering73
brutus
@lópicigáspár: Erröl beszelek ! Nincs aranyban a fantasztikus magyar atlagberrel...
Az utcan legyen "rend", de különben az egesz orszag egy nagy büntanya ??!!
Hogy is van ez ?!
Csizmás Kond
@brutus: ..na és a szabálytalankodás mivel van arányban ?
papa.49
Fizettem már eleget, mindig 30 ezret de beszereztem egy kütyüt csipog már kb. 5 km ről azóta nincs sarc...
brutus
@Csizmás Kond: mondjuk azzal, hogy egy magyar "atlagkeresöt" (max. 100eFt), netan nem tesz tönkre pillanatokon belül...ezzel alogikaval mehetünk 30kmel 50 helyett, meg a birsag legyen 1 millio (esetleg lefejezes stb.)...
brutus
@papa.49: rendben, de ez lenne a szokasos valasz... ilyen "magyaros" modon ??!
nemkati
Én is vezetek, és piszkosul idegesít, amikor szabálytalankodót látok, pláne ha engem veszélyeztet. Az ellen nehéz védekezni, ha az ember elnéz egy táblát, vagy a megszokott útvonalon megszokásból vezet, de közben valami megváltozott. Viszont ha az életünket egy kicsit átgondoljuk, és megpróbálunk másképp értékelni dolgokat, mi fontos, mi nem annyira, akkor kiderül, hogy ha nem tudunk még a sárgánál átmenni a kereszteződésen, vagy nem vágunk be valaki elé, hogy 2 másodperccel és néhány méterrel előbb legyünk, akkor sem maradunk le semmiről. Legfeljebb épségben megérkezünk pár perccel később. Ha a lámpa piros, ha a tábla 50-et mutat, vagy behajtani tilos, vagy záróvonal van, vagy csak a menetiránnyal szemben van parkolóhely, stb., akkor be kell tartani a szabályt, mert abból biztos nem lesz baj, meg büntetés sem. De aki tesz a szabályokra, az viselje a következményt. Igen, és annak tudatában, hogy a pénzbüntetés mértéke esetleg igazságtalanul nagy. Sajnos ez van. Még így is vannak degesz buxájúak, akik azt mondják, hogy hát ki nem sz..ja le, majd kifizetem oszt jónapot!
nemkati
@brutus: Nem lehet a büntetési tételeket az elkövető anyagi helyzete, jövedelme arányában kiszabni. Nyilván van, akinek filléres tétel akár a 100000 forintos büntetés is, másnak meg anyagi csőd.
brutus
@brutus: IGEN ! Mig az orszag ilyen k...a nagy szarban van, addig NE a birsagokat emeljük a csillagos egik !!! Van FONTOSABB dolog, nem gondolod ?? Miert nem lehet ezt eszerübben elöadni ?? A büntetesek sokszoros emelese, semmilyen valtozast nem hozott az emberek felfogasaban, SÖT...inkabb artott neki !! Ezert (is) tartunk itt, ahol.
Csizmás Kond
@brutus: Nem értettél meg...
Ha drágállod a mittudommennyit akkor miért hajtasz mégis ?
kkalman
@nemkati: A sokat szidott átkosban Egy-egy szabálysértésnél figyelembe vették az elkövető anyagi helyzetét is. Nem ész nélkül küldtek padlóra egész családokat csak azért, mert ötven helyett hetvennel ment.
brutus
@Csizmás Kond: ez neked a "hajtas" ??! Üres volt az utca (videk), egy "kutya" sehol se (na EZ is az egyik nagy problema: hol vannak az emberek, miert nincs ELET sehol ??!) Masreszt a tököm kivan, hogy allandoan a sebessegmeressel foglalkoznak, maguk A BÜNÖZÖK...a "kisember" meg szo...k.
NAV botrany, uj valasztasi törveny, uj takolmany...stb. NA EZEK A VALODI problemak.
papa.49
@brutus: Én kb. eddig levezettem 1 700000 km. személy kocsival, meg kisteherautóval, a gyorshajtáson kívül nem fizettem bírságot, de most elmondok egy tanulságos esetet, a szervizautót, bent kellett hagynom a cégnél hát értem jött az egyik fiam, akkor épp egy Audi S8. volt használt persze, hazavitt, megyünk kifelé Monorról ott áll a fényképész a gyerek ment vagy 70 nel semmi nem történt...
Én előtte nem sokkal 67 vel mentem ugyanott, a tarifa 30 rugó...Egészen addig amíg emberek szabják ki a bírságot, ez mindig így lesz, nem mentegés képp a város szélétől talán 300 méterre volt a hely, se gyalogos, se kerékpáros, ott nem közlekedik, mert van mindkettő a házak előtt, és a házak is vagy 20 méterre vannak az úttól...
brutus
@nemkati: nem "veletlenül" ugy van a "tarifa" megszabva mint ahogy az elöbb emlitettem ??! Gondolkozz el ezen...meg masok is !
Csizmás Kond
@brutus: ...de még nem mondtad el miért hajtasz ha ráfizetéses ?
...mert azt megértem, hogy sokminden idegesít de azt ráfogni a gyorshajtásra...így akátmit rákenhesz bármire...
nemkati
@brutus: @kkalman: Nem tudom, az átkosban hogy volt. Ha akkor meg lehetett oldani, hogy differenciált legyen a büntetés, akkor talán ma is. Ehhez nem értek, csak feltételeztem, de ha megoldható, akkor persze meg kellene oldani. Csak a büntetésnek nem a pénzlehúzás a célja (normál esetben), hanem hogy az elkövetőt az első eset után visszatartsa a további elkövetéstől. És a kisjövedelműt a nagy büntetés anyagilag hazavágja, (hogy mennyire tartja vissza, na hát az valószínűleg 100%-ban, mert az elkövetés eszközétől is feltehetőleg megszabadítja), a nagy keresetűnek meg se kottyan, tehát őt semennyire nem fogja visszatartani. Úgyhogy én a differenciált büntetés mellett vagyok, de azt hittem, hogy ez technikailag nem megoldható. Bocsánat.
human
Nem akarok ötleteket adni, de remélem nem úgy lesz, hogy már 45-nél gyorshajtást fog jelezni és te meg bizonyítsd be, hogy 50-el sem mentél. Ahogy az útdíjánál osztogatták a büntiket, holott tiszta káosz volt az egész, úgy ezt is el tudom képzelni róluk.
kkalman
@nemkati: Jelenleg nincs normál eset, hogy a differenciált büntetést meg lehessen oldani. Az egész traffipax mizéria a lehúzásról szól. Jó példa erre az előre megfontolt szándékkal, véletlenül kinn felejtett harmincas táblánál lesben álló traffipax. Ez lakott területen is durva, de kinn országúton is lehet találkozni vele.
A legdurvábbat a déli határszélen találtam, igaz, évekkel ezelőtt. Útkereszteződés előtt ÖT(!) méterrel rakták ki a sebességkorlátozó táblákat. Végig, az egész úton. Ott is fotóztak, és ha nem volt az autós tisztában a KRESZ-el, fizethetett, mint a katonatiszt. Sokakat megszívattak, csak azért, mert sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az útkereszteződés minden tiltó tábla hatályát feloldja.
human
@nemkati: Az mszp alatt a gázártámogatás is differenciált volt és az szja is. Ezt eltörölte a fidesz és szegény és gazda egyformán kell, hogy fizessen. Ne várj változást ezen a téren se egy ennyire szociálisan érzéketlen kormánytól.
brutus
@Csizmás Kond: nem hajtok, de köszönöm a kerdest...
nemkati
A gyorshajtás nem az egyetlen szabálytalanság, de most ennél maradnék. És azt már elmondtam, hogy az életünket egy picit kéne csak átgondolni, másképp berendezni, és máris belátjuk, hogy soha nem érdemes jobban sietni, mint azt a szabályok korlátozzák.
Az általában néptelen utakon, utcákban is gond lehet, ha valaki olyan gyorsan megy az autóval, hogy egy váratlanul felbukkanó ember, vagy állat előtt nem tud megállni, vagy nem tudja kikerülni. Persze lehetnek rosszul megállapított korlátozások, tiltások, ezeket nyilván van mód kijavítani.
Úgyhogy mindenki gyorsan költözzön Zalaegerszegre és Pécsre, ahol nemsokára olyan szuper közvilágítás lesz a Tiborcz-0rbán család jóvoltából, hogy ott nem lesz egy sötét sarok, ahol nem lehet észrevenni az autósnak a véletlenül arra járó polgármesterivadékot, amint éppen a szatír elől menekül. Úgyhogy ott biztosan lehet száguldozni ezerrel.

Én meg csak aggódom itt magamban általában a Föld tönkretétele miatt, és most éppen amiatt, hogy hogyan szaporítja az ember ezek számát - most éppen a fényszennyezéssel. Már ha mond ez valakinek valamit.
nemkati
@kkalman: Nahát a kresz tanfolyamon ezt az egyet biztosan nagyon jól az eszembe véstem, hogy az útkereszteződés minden tiltó táblát felold. :))
nemkati
@human: A rendszerváltás óta ez az első kormány, amelyik szociálisan totálisan érzéketlen. Most, hogy ezt megemlítetted, jól felment bennem a pumpa, mert amellett, hogy ez így van, minden kommunikációjuk, 0rbántól bárkiig, arról szól, hogy ők nem hagynak senkit az út szélén, hogy a zemberek érdekét nézik, a családokat segítik (nem sokan vannak, akiknek nincs családjuk, de azokat is kéne segíteni, talán pláne, nem? Hát azok ha bajba kerülnek, nekik ki segít, ha nem az állam? A szomszédok?), a rászorulóknak kedvezményeket adnak - és ebből SEMMI nem igaz!
human
@nemkati: Egyszer láttam a tévében, hogy három testvér árva lett és adósságot örököltek a szüleiktől. Szívszorító volt, hogy ott a három gyerek és a bátyjuk lett a családfő, aki iskola helyett mehet dolgozni, na nem azért hogy megéljenek, hanem hogy fizethessék a szüleik adósságát. És most ez mellé tedd oda, hogy Orbán veje már 900 milliós bizniszt kapott és még nincs február közepe.
nemkati
@human: Tiborcz Istvánnak és 0rbán Ráhelnek közel tízmillió magyar segít, hogy azon az összesen 4 lábukon biztosan álljanak. Most éppen közel 1 milliárd ft segítséget kaptak ehhez tőlünk. Minimum becsüljék meg - de inkább adják vissza. Nem saját akaratunkból adtuk.
human
@nemkati: Ha működnének a demokratikus intézmények nem tehetnék ezt meg.
nemkati
@human: Működnek azok, csak illiberálisan. Megaszonta a zorbán, hogy van olyan, hogy illiberális demokrácia. Na ez az, ami itt van.
human
@nemkati: Liberális elemek nélkül nincs demokrácia. Tehát azok nem demokratikus intézmények.
vadsanca
A kerékpárosokat és a gyalogosokat is sűrűbben kéne ellenőrizni. Rájuk is vonatkoznak KRESZ szabályok. A kerékpár-vizsgát bevezetném, mivel elsősorban ők a hibásak a balesetekért. A gyalogosok viszont -vidéki településeken- nem szeretnek a járdán közlekedni és ha van is zebra, meg sem közelítik a biztonságos áthaladás céljából. Nem is beszélve az illuminált állapotban cikázó személyekről. Ezeket miért hagyják figyelmen kívül? Talán az autóval a járdát vegyük igénybe?
A kerékpárosoknak csak annyit, hogy a zebra előtt le kell szállni a járműről és gyalogosan áttolni a zebrán! De ha van kerékpársáv akkor átkerekezhet azon. De azt már általában lámpa védi.
Remélem az új kamerákat az előbb említett esetekre is alkalmazzák? Abból is lehetne bevétel!
szandokan
Én ugyan egy forintot sem adok értük...:-))
gulyasgyula
@vadsanca: Egyet értünk !! Bár ez szerintem senkit nem érdekel neked van autód ,neked van pénzed Te fizetsz és én meg a többi autós ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.