A világ országainak étrendjét rangsorolta a DailyMail. Azt vizsgálták, hogy hol a legegészségesebb és hol káros az étrend. Magyarország meglepően rossz helyezést kapott – adta hírül a hir24.hu.

A Cambridge-i Egyetem felmérésében az 1990 és 2010 közötti években, 197 országban, 4,5 milliárd lakos étkezési szokásait vizsgálták meg.

A legjobbak között több afrikai ország is szerepel, ennek oka a sok gyümölcs, zöldség, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. Ami ugyan egészséges, de nem biztos, hogy elegendő az éhezés leküzdésére.

A legrosszabbak között viszont Magyarország elöl végzett, Örményországgal és Belgiummal együtt. Minket egyebek közt a gulyásleves, a belgákat a csoki és fánk fogyasztás miatt marasztaltak el. A nyugati társadalmakra összességében elmondható szerintük, hogy sok káros ételt fogyasztanak, emiatt gyakoribbak bizonyos megbetegedések is, a rosszindulatú daganatok, az agyi katasztrófa, vagy a cukorbetegség.

Azt vizsgálták, hogy egyes egészséges összetevők milyen arányban szerepelnek az étrendben. Nézték az Omega-3 zsírsavat, a halfogyasztást, a tejterméket, a zöldségeket. Megnézték a koleszterin előfordulását, a só, a fogyasztott húsok és cukrozott italok fogyasztását a 20 év alatt.

Az összes adat alapján Magyarország egyik listán sem volt nagyon rossz helyen, de az átlagok alapján a harmadik helyre kerültünk.

A legegészségesebb étkezési szokású országok:

1. Csád

2. Sierra Leone

3. Mali

4. Gambia

5. Uganda

6. Ghána

7. Elefántcsontpart

8. Szenegál

9. Izrael

10. Szomália

A legegészségtelenebb étkezési szokású országok:

1. Örményország

2. Magyarország

3. Belgium

4. Csehország

5. Kazahsztán

6. Fehéroroszország

7. Argentína

8. Türkmenisztán

9. Mongólia

10. Szlovákia

A legegészségesebb ételek országai:

1. Tunézia

2. Barbados

3. Zöld-foki Köztársaság

4. Mauritius

5. Izrael

6. Katar

7. Ciprus

8. Seychelles-szigetek

9. Mali

10. Grenada

A legegészségtelenebb ételek országai:

1. Azerbajdzsán

2. Szlovákia

3. Csehország

4. Belgium

5. Heilongjiang (Kína egyik provinciája)

6. Izland

7. Fehéroroszország

8. Litvánia

9. Amerikai Egyesült Államok

10. Oroszország

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

almosd
Nos, próbálják meg ha lehet megmagyarázni egy eszkimónak hogy ne egyen fókazsírt meg nyers májat mert az ártalmas egyen inkább magot ,meg rostost egy jégtábla tetején .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
oncogito
Ez egy nagy marhaság. Mert másként kell étkezni egy egyenlítő menti országban, mint egy északiban.
És az életmódnak kell meghatározni az étrendet. Mert más étrenden kell lennie egy bányásznak és megint máson egy könyvelőnek.
Aki mindenkire egyforma skatulyát húz, az eszetlen.
bakegya
Nálam az egészségemnek megfelelő étkezés nagyon is pénztárcafüggő...
laszlobihari
Aki ezt a listát összehozta az még soha nem dolgozott -45°C alatt. Lehet, hogy a kazah vagy az orosz étkezési szokások nem mai trend, de a hidegben enni kell!!! és nem valami kecske kaját finomkodva hanem valami zsírosabb darabot(itthon rá se tudok nézni az olyan kajára amit ott kint önként és dalolva megeszek!). Afrikában vagy Indiában természetesen mást eszek, mindig alkalmazkodom a helyhez és a helyi szokásokhoz!
36
@bakegya: Így van. A gyerekek pl. a menzán, már csak egészségesen étkezhetnek és a magas transzzsír tartalmú élelmiszereket sem lehet már boltban kapni. Kérdés, hogy az egészséges menzát, ki tudja megfizetni a gyerekének, akik közül sokan otthonról is sajnos üres gyomorral jönnek el. Elegendő vizet sem isznak. Mire tornaóra vége van, már aceton szagúak a vízhiánytól. Fáradtak, az ájulás szélén vannak. Viszont nyomják az üdítőt és az energiaitalt. Azok árának a drasztikus emeléséből, nem lett semmi. Amúgy ez megint buta globalista felmérés.
tivoli
Az már biztos, hogy az afrikaiak egészségesen étkeznek, egy kis mag, egy kis gyökér, némi sült rovar, s máris paleo. Semmi elhízásra hajlamosító.
36
@tivoli: Mert csak az van. Közben a nagyhatalmak, kibányásszák alóluk a nemesfémeket, véres gyémántot, olajat. Oda hordják a szemetüket és a haduraknak a régi fegyvereket. A véleményem az, hogy sem Afrikába, sem Dél-Amerikába, de Ázsiába sem szabadna egyetlen "civilizált" országnak sem jelen lennie. Már meggazdagodtak rajtuk.
Meg kellene hagyni őket a természet közelében.
tivoli
@36: ma, 15:22
A "civilizáltak" jómódját biztosítja ez az állapot. Így a gazdag gyarmatosító országok még gazdagabbak lesznek, az őslakosok még szegényebbek. S ha netalán a kizsákmányoltak fellázadnak, rögtön terrorizmust kiáltanak és jön a véres megtorlás.
varrólány
Ami jóízű az mind káros , így is írhatták volna.
Lehet enni , csak mértékkel!
Én is egyszer eszem , de egész nap! :-))
36
@tivoli: Igen. De véleményem szerint, van egy időrendi terv is. Először ebola járvánnyal ijesztgetnek, hogy bevezessenek egy idegengyűlöletet, vagy inkább a tőlük való félelmet. Azután jön a terrorizmus, Iszlám Állam. Mert már nem kell a bevándorló a nyugatnak. Elsődlegesen pedig, hogy az Afrikai területek és bányák részvényeinek értékét lenyomják, és hatalmas konglomerátumok felvásárolják azokat.
almosd
Nos, próbálják meg ha lehet megmagyarázni egy eszkimónak hogy ne egyen fókazsírt meg nyers májat mert az ártalmas egyen inkább magot ,meg rostost egy jégtábla tetején .
36
@varrólány: Ebben a felmérésben az a gonosz cinizmus, hogy végeredményben mi, a fogyasztók vagyunk a hibásak. Pedig, most már az dívik megint, hogy süss, főzz, zsírral mert az a természetes. Ezt 5-10 éve ha felhozod, leharapják a fejed. Egy hullámvasútra ültették az embereket. Egyszer igen ez a jó, egyszer nem.
Én egyetemista koromig, túlsújos voltam. Az egyetemen, napról-napra nyomni kellett a tanulást. Nem lesz ez így jól. Gondoltam. Elkezdtem futni, lovagolni, kondizni és sikeresen mentek le a kilók. De egészséges vagyok gondoltam. Még vegetariánus is voltam évekig.
Elkezdtem dolgozni és három év alatt, amellett hogy semmire nincs időm, megevett az ideg.(Amit most elhalgatnak az a stressz! És ezt a bizonytalanság, a napról-napra élés teszi!) Jött a magas vérnyomás, 35 évesen agyi történés, metabólikus szindróma. Most gyógyszereket szedek és megint ott vagyok testsújban, mint egyetem előtt. Az orvos megvonja a vállát és azt mondja nekem, hogy semmi gond, ott van a mellékhatások között.
tivoli
Nincs itt másról szó, minthogy elvenni a magyar önbizalmát. Belesulykolni, hogy a legbutább, legélhetetlenebb, legegészségtelenebb, legaljasabb, és az összes negatív jelző rá illik.
Én a magam részéről köpök rá és arra is, aki ilyesmivel traktálja a magyar népet.
varrólány
@36: Inkább az a káros amiket beleraknak az élelmiszerekbe ízfokozók színezékek. Aki élelmiszeriparban dolgozik az tudja nagyjából mi miből készül. Barátnőm sokáig a konzervgyárban dolgozott nem mostanában még a hetvenes években de azóta se tud konzervet enni.
Pedig akkor még természetesebb alapokból készült minden, nem volt ennyi műétel.
A stressz az nagyon romboló tud lenni, sajnálom hogy így alakult az életed !
36
@varrólány: @tivoli: Arról hallgatnak, hogy a magyar ember munkahelyén, tisztelet a kivételnek, van egy szemét főnök, van egy szemét minden évben változó szabájozás, szemét, semmit nem érő fizetés, vannak a számlái a hitele, az állandóan csöngő mobilja, a mindíg figyelendő e-mail-je. És még az élelmiszerben is ott a méreg.
Én szeretem hallgatni az időseket. Sajnos egyre kevesebben vannak akik el tudják mondani, hogy azért volt idő, amikor meg volt a vetésnek és az aratásnak, a böjtnek és az ünnepi bőségnek az ideje. Megettek megittak mindent ami jól esett, de a természetből jött minden. Aztán kijelentették, hogy a halál ellen meg nincs orvosság. Régente, 8-9-10 gyerek született egy családban. Meghalt belőlük, 4-5-6 is. Szomorú. De nem mentek tőle a falnak. Mert a természet adta és elvette. Építészmérnök barátom, Svédországban volt ösztöndíjas. Azt mondta, hogy nem hitt a szemének hogy a családok, manapság 2-3 gyereket nevelnek. Pedig azt teszik. És az a szomorú, hogy itthon már 1 is sokszor bevállalhatatlan, mert nem jön össze ha akarják, vagy nem tudják eltartani, vagy világra jön és beteg. Hát akkor, mégis csak körülmények összessége a ludas a dologban. Élelmiszer, pszichózis.
m.macskosz
@36: "Régente, 8-9-10 gyerek született egy családban. Meghalt belőlük, 4-5-6 is. Szomorú. De nem mentek tőle a falnak. Mert a természet adta és elvette."

Nem, ezt rosszul látod. A szellemi sötétség volt az, ami miatt 8-10 gyerek született egy családba, mivel olyasmi nem létezett, hogy egy feleség nemet mondhatott volna a seggrészeg "urának", ha arra épp rájött a kangörcs. A védekezésről meg azt sem nagyon tudták, eszik-e vagy isszák. Ami meg a gyermekhalálozást illeti: az egyház hülyére vette őket: az Isten adta, az Isten elvette. Meg a jó ...é!!!
tivoli
@36: ma, 18:07
Ennél kicsit összetettebb a dolog.
Régen az emberek "Isten" kegyelméből éltek, alkalmazkodva a sorsukhoz, a természethez, és egymáshoz. Akkor még az úr úr volt, a szolga szolga, a földműves földműves, a katona katona, mindenki tudta a helyét a társadalomban, s a szerint élt.

Ma mindennek pont az ellenkezője igaz. Mindenki mindent akar és rögtön, feláldozva egészségét, emberi mivoltát, s mindazt amiért termtődött a földre.
tivoli
@m.macskosz: ma, 18:16
Amiről te írsz, abban nincs változás máig se a világ sötétebbik részén.
m.macskosz
@tivoli: Elég szomorú, hogy a XXI. századi Magyarországon (is) így van!
Talán a megélhetési csuhásnak is inkább ezzel kellene foglalkoznia,
a többi szarházi politikusról nem is beszélve!
tivoli
@m.macskosz: ma, 18:41
Oszt mit tud tenni a csuhás? Ott álljon minden kocsmatöltelék háta mögött, és fogja le a kezét, ha ütni akar? Lehetetlent kívánsz.
Ahol ez életforma, ott a törvények semmit se érnek.
m.macskosz
@tivoli: Tudod, azokat a milliárdokat, amiket szétszórnak a szélbe, továbbá a saját zsebükben landoltatnak, valahogy, arra is lehetne használni, hogy ingyen adjanak óvszert és komoly felvilágosító propaganda filmeket vetítsenek! Konkrét példa: a híres-hírhedt sorozatokat meg lehetne szakítani egy-egy ilyen közhasznú infóval.
tivoli
@m.macskosz: ma, 19:14
Az ilyesmi nem pénzen múlik, te is tudod. Pénzzel még soha senkit jobbá nem lehetett tenni.
Milyen propaganda filmekre gondolsz?
m.macskosz
@tivoli: Annak idején, amikor az aids felütötte a fejét Afrikán kívül, csak közszolgálati tévé volt, és kivétel nélkül mindenki ismerte a dallamát az óvszer reklámnak!
Azért tudom, hogy volt foganatja, mert a két fiammal a Fradi pályán egy UNICEF focimeccsen voltunk, és az egész stadion együtt fütyülte, énekelte, amikor Gianni Morandi kérte.
KERKA
Ezek a kimutatások kimondottan a sertés és marha hús fogyasztásán alapszanak. Ne mondja nekem senki sem, hogy Sierra Leonén étkeznek a világon a legegészségesebben. Amikor olyan betegek, hogy emberek ezrei fetrengenek az utcán, orvosra várva, mindenféle undorító féregbetegséggel,meg járvánnyal. Pont a felsorolt országokba nem utaznék el semmi pénzért sem, még ha fizetnék akkor sem. Ott az emberek egyoldaluan táplálkoznak, a gyerekek csont soványak, nincs megfelelő ivóvíz sem.
Tekla
:) Kudarccal végződött egy világméretű felmérés.
Egy kérdés volt: "Kérem, mondja meg őszinte véleményét arra nézve, hogyan lehetne megoldani az élelmiszer hiányt a világ többi részén?"
Afrikában nem tudták, mit jelent az "élelmiszer".
Kelet-Európában nem tudták, mit jelent az "őszintén".
Nyugat-Európában nem tudták, mit jelent a "hiány".
Kínában nem tudták, mit jelent a "vélemény".
Közel-Keleten nem tudták, mit jelent a "megoldás".
Dél-Amerikában nem tudták mit jelent a "kérem".
Az USA-ban pedig nem tudták, mit jelent a "világ többi része".
papa.49
@Tekla: Most tökéletesen egyetértek veled, ezek a ,,felmérések,, mindig valakinek, vagy valaminek az érdekében készülnek, sajnos messziről ordít róla hogy részrehajló!!!
Arról már nem is beszélve hogy a valaminek az összehasonlításához először ,,KÖZÖS NEVEZŐRE KELL HOZNI AZOKAT,, hol van itt a közös nevező!!!
KERKA
@Tekla: 11.04 Nagyon jó! Telitalálat:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.