Mint azt korábban megírtuk, a szegedi klinikán közönséges, áruházakban használatos bevásárlókocsikkal szállítják a kisgyermekeket. A 168 Óra Online kereste az ügyben az emberminisztériumot, és azt kérdezték, tervezi-e az egészségügyi államtitkárság, hogy megfelelő szállító eszközökkel lássa el a kórházakat.

Kiderült, már 17 éve alkalmazzák ezeket a tákolmányokat abban az  intézményben.

A módszert kitaláló altatóorvos, Praefort László azt nyilatkozta: egy áruházlánctól kaptak kocsikat erre a célra, miután ezzel a kéréssel megkereste őket. Korábban ugyanis a gyerekeket kézben kellett hordozni. A kocsikat felszerelték infúziós állvánnyal, oxigénpalackkal, kézi lélegeztető és kézi váladékszívó eszközzel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt mondták, hogy van egy minimumfeltételekről szóló 60/2003 (X.20.) ESZCSM rendelet, melynek egyik melléklete tartalmazza a „tolókocsi” megnevezést is, de további szabályozást a tolókocsi típusára, méretére stb. (pl. a gyermekeket érintően) nem. 

Mint mondják, a gyermekek szállítására létezik speciális eszköz, így nyilvánvalóan ennek alkalmazása indokolt, ugyanakkor annak megítélése, hogy a rendelkezésre álló eszközök megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak, a hatáskörrel rendelkező hatóság feladata. 

A konkrét esetről további felvilágosítást tehát az eszközt munkába állító intézmény vezetői, illetve a felhasználást engedélyező hivatal illetékesei tudnak adni.

89 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
Kedves EMMI illetékesei most, hogy kivonult a Baumax lelehetne csapni a felszabadult bevásárló kocsikra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@Horizont: 17:32 Alapvetően persze, hogy egyetértek veled.
Visszafelé megyünk sajnos. Nagyon sok a hiány az egészségügyben, de nem ez a kocsi a legégetőbb probléma, - amiről egyébként azt gondolom, hogy ennek mintájára kellene megalkotni a biztonságos kórházi babahordozókat. Van úgy, hogy a szükség hozza ki a legjobb megoldást - de tényleg az van, hogy kevés az orvos, a nővér, mégis, akik vannak, mindent megtesznek, de nem erre fókuszál a közvélemény, és főleg nem az eü. szakmai elit, és a kormány.
Vita van a paraszolvenciáról, meg "hanyag" és "morcos" nővérekről, de a kifizetetlen túlórákról csak most, hogy egy nővér megszólalt, hallottunk.

Két hete a járvány miatt még látogatási tilalom volt a szülészeten, de amikor hazahoztuk a picit, nem állt ott a biztonsági őr a bejáratnál, ezért felmentünk. Kérdeztük a nővért, - aki éppen kitolt 2 babát - hogy megszűnt-e a zárlat, és ő úgy reagált, hogy szerinte nem, de ha úgy lesz, azt mindenki előbb fogja tudni, mint ők, a dolgozók, mert ők nem számítanak, velük minek is közölnék? -
A viták a fejük fölött zajlanak, az átszervezésekről nem is szólva. A "nincs" még érthető lenne, ha nem a fontossági sorrend végén állna az állami egészségügy, és a dolgozók anyagi, erkölcsi megbecsülése.
wagabund
ebből a több száz milliárdból, amit a művelt bankárok kimondottan fínom eleganciával meglovasítottak, rengeteg jól felszerelt gyermekágyat, csúcsminőségű mentőautókat lehetne venni, az orvosokat, ápolókat vastagon meg lehetne fizetni...

hol a pénz emberek.
a bevásárló kocsi csak azt jelzi, hogy nem a kórházban...na de kinél/kiknél?
Másik
@karma1: Köszönöm, így már helyére zökkent minden, megvannak a válaszok a kérdéseimre. :)

Karma, Jajmár, Horizont, Kikelet, Eszegfű !

Mindegyikőtöknek további jó egészséget, a munkájához, gyerekekhez, unokákhoz, és a jövőbeni együtt elmélkedéshez!

Most egy kicsit eltűnök, hogy megdajkálhassam a magamét, de azért a fél szemem itt lesz. ;) :))
karma1
@Másik: Gratulalok, Te szerencses, vigyazz Magadra es mindannyiotokra, hogy ne is szoruljatok soha ilyen " otletes" magyar megoldasra!
JAJMÁR
@Horizont: 22:06 Az én unokáim sem velem laknak, de azért nem annyira messze. (Csak nehogy külföldre vigyék őket..)
Látogatjuk egymást sűrűn. A pici lány jó étvágyú, a szopizást, alvást és hangos sírást váltogatja, de nem vele, hanem a nagyobbal vannak apróbb problémák. Fellépett a TF (testvérféltékenység), most ezen dolgozunk. A másik fiamék előrébb járnak ebben fél évvel, ott a kis öcsi 7 hónapos, szóval röpködnek a tapasztalatok és jó tanácsok :)
Sok örömet és boldogságot kívánok Neked a pici unokádhoz - és még sok-sok unokát :)))
JAJMÁR
@Másik: 23:20 Köszönöm. Neked jó feltöltődést, aztán várunk vissza "elmélkedni" :-D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.