Mint azt korábban megírtuk, a szegedi klinikán közönséges, áruházakban használatos bevásárlókocsikkal szállítják a kisgyermekeket. A 168 Óra Online kereste az ügyben az emberminisztériumot, és azt kérdezték, tervezi-e az egészségügyi államtitkárság, hogy megfelelő szállító eszközökkel lássa el a kórházakat.

Kiderült, már 17 éve alkalmazzák ezeket a tákolmányokat abban az  intézményben.

A módszert kitaláló altatóorvos, Praefort László azt nyilatkozta: egy áruházlánctól kaptak kocsikat erre a célra, miután ezzel a kéréssel megkereste őket. Korábban ugyanis a gyerekeket kézben kellett hordozni. A kocsikat felszerelték infúziós állvánnyal, oxigénpalackkal, kézi lélegeztető és kézi váladékszívó eszközzel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt mondták, hogy van egy minimumfeltételekről szóló 60/2003 (X.20.) ESZCSM rendelet, melynek egyik melléklete tartalmazza a „tolókocsi” megnevezést is, de további szabályozást a tolókocsi típusára, méretére stb. (pl. a gyermekeket érintően) nem. 

Mint mondják, a gyermekek szállítására létezik speciális eszköz, így nyilvánvalóan ennek alkalmazása indokolt, ugyanakkor annak megítélése, hogy a rendelkezésre álló eszközök megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak, a hatáskörrel rendelkező hatóság feladata. 

A konkrét esetről további felvilágosítást tehát az eszközt munkába állító intézmény vezetői, illetve a felhasználást engedélyező hivatal illetékesei tudnak adni.

89 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
Kedves EMMI illetékesei most, hogy kivonult a Baumax lelehetne csapni a felszabadult bevásárló kocsikra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yeromos
Kedves EMMI illetékesei most, hogy kivonult a Baumax lelehetne csapni a felszabadult bevásárló kocsikra.
Másik
Csak egy apró megjegyzés a címhez.

A kórház nyilatkozata szerint a gyerekek nem abban aludtak, abban tolták ki őket a műtőből, hogy ne kelljen ölben cipelni.
Az elhíresült fotón is látszik, hogy a folyosó végében áll, nem egy kórteremben.

Tehát nem ágy, hanem hordágy.

Sok mindent lehet erre mondani. Az igazi az lenne, ha a kórházaink felszereltsége megütné a *** -os szintet.
human
Ugye kezdődött azzal, hogy Hoffaman Rózsika szerint a tanár saját pénzből is meg tudja venni az óra megtartásához szükséges krétát. Most meg a bevásárló kocsi is elmegy az egészségügyben. És így szépen lépésről lépésre építik le a közszférát. Hogy Giró-Szász hírhedt mondatára utaljak. mindenki elfelejtheti, hogy valaha is konyakot tud majd rendelni.
karma1
@Másik: Nem volt a cimben semmi felreertheto, mar ket hete is tudtuk, hogy ezt a megoldast csak a gyermekek szallitasara, TOLOagykent hasznaltak, de a cimben (aminek mindig rovidnek, frappansnak es figyelemfelhivonak kell lenni) megse irhatta le as ujsagiro, hogy Bvasarlokocsi-tologyerekagy, mert ez igy egy eleg hulye szo lenne... Szoval tudtuk, hogy hordagy.

Uzenem viszont az EMMI ajtatos manoinak, hogy a sajat gyerekuket tologassak ezekben a bevasarlokocsikban, ha mar annyira elfogadjak, mint megoldast, oszt nezzek meg, mi lesz egy frissen gerincmutott kisgyerekkel,...
Egyebkent lemertem (nekunk is pontosan ez a tipusu bevasarlokocsink van a supermarketunkben ) akkor sem fer el bennuk egy ot eves gyerek, ha afogantyu oldali resze fel van nyitva! Szoval a gyerekeket biztos, hogy nem tudjak a megfeleloen relaxalt allapotban szallitani.
Másik
@karma1: Tudom, mert figyelmesen elolvastam az első cikket is, de zavar, mert van benne valami szándékos hangulatkeltő.

Miért nem azt írja "Bevásárlókocsiból hordágy" ?

Szidni akkor is lehet az illetékeseket.

Általánosítani meg nem kellene!
Nem tudom mennyire vagy jártas a kórházi munkákban, miből gondolod, hogy a gerincműtétes gyerekeket is ebben tolják?
Vagy azt, hogy 5 éves gyereket hajtogatnak bele?

Szintén a kórház nyilatkozata: azokat tolják benne, akiket eddig ölben cipeltek. Szerinted a gerinc műtötteket eddig ölben cipelték?

Gondolod ennyire balfékek lennének a gyerekosztályokon dolgozók?

Ők eddig is mindent megtettek a beteg kicsikért, a maguk módján anyagi támogatás híján kitaláltak valamit, ami biztonságosan kiváltja a kézben hordozást.

Egyetértek azzal, hogy nem ezt kellene bevezetni, hanem azokat kéne elzavarni a zivatarosba, akik nem biztosítják a megfelelő eszközöket, azok anyagi fedezetét, egy-egy eü intézmény működtetéséhez.
A második körben azok kezét vágnám le, akik azt megdézsmálják.
karma1
@Másik: Mindenben egyetertek Veled: a Te cimed igazan jo, pontos es nagyon talalo!
Az, hogy 0-5 eves korig szallitjak benne a gyermekeket, ez abbol a cikkbol derul ki, amiben a tolokocsit bevezeto doktor nyilatkozik.
Mivel egy balesetbol kifolyolag egy evet fekudtem rehabilitacion, en mar mindent lattam: teljesen kez- es labnelkuli embereket, balesetbol kifolyolag amputalva, Contergan-gyerekeket, akiknek ott tanitottak meg a mukez hasznalatat, sulyos korrigalo es rekonstrukcios mutetekbol labadozo-epulo betegeket, pici gyerekkortol a 80+-ig. Volt idom es modom baratsagokat kotni, segiteni fizikailag, lelkileg, ha mar nem jutott mindenkinek szemelyi apolo,...

Minden tiszteletem es megbecsulesem azoke a doktoroke, novereke, akik a semmibol atmeneti otthont varazsoltak embereknek, nem hagytak oket magukra az unnepeken, karacsonykor, amikor mindenki komor volt, mert a fizioterapias rehabon nem a szeretet a legfontosabb kerdes, hanem a "Doktor ur, tudok en meg teljes eletet elni, ha innen hazamegyek?"
Bar ez a doktor nagyon jol feltalalta magat, de probalj bemenni egy fejlettebb unios orszag hasonlo korhazi osztalyara, es ott toloAGYAT talalnal a gyerekosztalyon is. Es ez ott egy termeszetes evidencia, itt meg sufnituning kerdese...(Mondjuk Nemetorszagban, mert ok ugye elvesztettek a II. Vilaghaborut... Mi meg azota duborogve haladunk, erosodunk, sot, jobban teljesitunk...Es ezt ki tudjak mondani, a szemunkbe hazudva...)
eszegfu
@Másik: @karma1: Szegény ember vizzel főz... Folyamatosan csökken a kórházak ellátására forditott összeg, a doki talán fontosabbnak tartotta: gyógyszer legyen inkább és "kinjában" kitalálta ezt a fajta "hordozót". Nem mondom, hogy méretre csináltatott dolog, de szerintem ezt pótolta az orvosok és ápolók lelkiismeretes gondossága.
eugen4402
Hát nem is tudom... Talán a nővérek minduntalan a pénztárhoz tolták a kocsikat, az ott ülő asszonyság meg nem találta a vonalkódot a csecsemőkön, és a főnővért is hiába hívták...
papa.49
Ugye megint csak kiderült a végén, hogy az ,,ájtatos esztergányoló,, tudott a dologról, csak első körben lehazudta, kérdés egy ilyen hazug, kisszerű, pofátlan alak meddig lehet még miniszter???!!!
aremy
azért kíváncsi lennék hogy ezek után a balogöhö páter belenyúl a perselybe.
simmering73
Igazuk van. Az észak-koreaiaknak még ilyen sincs.
coyote3
Ezek tényleg azt hiszeik, hogy ezeket a "magyarázatokat" bárki is beveszi???
lampa laz
@papa.49: ameddig a zorbán gyónni jár hozzá.
Linna
Hogy nem szégyelled a pofádat te nemember!!
Knapp75
Egyszerűbb lenne, ha ezentúl babakocsiként is ilyen bevásárlókocsikat használnák (lehet benne ugye ültetni, meg fektetni is a gyereket!), így sosem lenne tolóágyból hiány a kórházakban, mert a gyerkőccel bennmaradna a saját "babakocsija"!

Esetleg a fiú kocsikat lefújhatnánk kékre, a lányokét meg rózsaszínre, hogy barátságosabbak legyenek...
tivoli
@Horizont: ma, 14:03
Neked külön most nem is küldtem, mert úgy emlékszem, hogy a múltkori jókívánságom visszautasítottad.
wagabund
száz szónak is egy a vége, nagy esze volt aki ezt kitalálta..
...ahelyett, hogy b@szogatnánk ezt a kórházat, rá kellene venni a Baumaxot, hogy elegánsan adjon át ötven darab kiváló állapotú kocst a rászoruló kórházaknak.

Baumax is elegáns lenne, a kórházi dolgozók is picit könnyebben látnák el a neház munkájukat..
Clavigo
A bevásárló kocsikkal az a gond,,,hogy nem a parlamentben vannak rendszeresítve,,szogálati autóként,,az összes ccarházinak,,amelyik ott lopja a napot..
papa.49
@lampa laz: Az ,,ájtatos esztergányoló,, református ők nem gyónnak, áldoznak az a katolikusoknál van
papa.49
@zöldszem: Ez kurva jó, el is mentem a harragos palit...
papa.49
@Clavigo: Jó ötlet be kellene vezetni!!!
lampa laz
@papa.49: a zorbán nevezte lelki attyának, ebből gondoltam, hogy gyón neki..
1magyar
@Clavigo: Bizony, akkor lenne ez rendben ha a Parlamentben mindenki villamosjegyet kapna és azzal járna be dolgozni,Vidékről pedig vonattal, busszal.
verőce21
Ez a megoldás egyébként óriási ötlet volt a szegedi dokitól, az ápoló személyzet gerincének kímélésére. Annak ellenére, hogy nem utánozták sehol.
De szabadalmaztatni most is lehet még, egy megfelelő méretűt rozsdamentes anyagból legyártatni, rugós kerékágyazással, nagyobb kerekekkel, fékkel. Mindenki előtt szabad a lehetőség!
zöldszem
@papa.49: ma, 15:36 Hasonlít rá! :)))))
bakegya
UGYAN MÁR -ha a baleseti intézet rehabilitációs kezelője nem jelent akadályt a kéz és lábtörötteknek-akkor nyugodtan mért ne költené orbánkutyagumi emberesen a lányára,vejére,mészáros marha és disznótelepére-a stadionjairól nem is beszélve!!!
bakegya
@bakegya: a traumatológia pincéjébe kb.27 lépcsőn mankózhatunk le akadálymentesen-az sem gond az emberszabású-minisztereknek?-nincs itt gond egy szál se.
libellle
@wagabund: 14:16 Nem a bejegyzéseddel van bajom. A problémát ott látom, hogy Mo. tökkelütött miniszterelnöke millárdos költségü stadionokat épittet, ami abszolut fölösleges. Lopják az EU-s pénzeket már nyiltan. Ellenben a kórházak berendezései,hygieniája, étkeztetése olyan mint a harmadik világban. Egy kicsit ugyhangzik a bejegyzésed, hogy igen, persze a baumax és tralala... mint amikor már nagyon könnyen megy az, hogy mindenbe bele kell törödni. Természetesen van mindenre megoldás, arra is, hogy egy ilyen kormány eltakarodjon.
m.macskosz
@tivoli: Köszönöm, a kedvenc virágom a frézia. :)
papa.49
@lampa laz: Annak örülnék ha már az utolsó szó jogán ,,gyónna a bűneiről, bár tudom egy egész hét is kevés lenne a felsoroláshoz,,!!!
papa.49
@lampa laz: Hát egy népcsoporthoz tartoznak az biztos, mert mindkettőn kiütközik a jelleg, külsőleg is, meg mentalitásban is!!!
karma1
@1magyar: 16.14-re: NE kapjon meregdraga villamos es buszjegyet, mert az atlagmagyar sem kap! Kapjanak 47 ezer forintot, amibol allitolag meg lehet elni, mert a kisembernek is ennyibol kell kigazdalkodnia villanyt, futest, kozlekedest, kajat, oktatasi koltsegeket, muvelodesre valot.

A bevasarlokocsit a BMW-k Audi-k helyebe nagyon tamogatom!,...:o)))
karma1
@Másik: @Horizont: @papa.49: @m.macskosz: Na, kb. ilyenkor szegyellem, hogy magyar vagyok... Ha ez a cikk pl. kikerul a kulfoldi sajtoba, mint kuriozum, es valaki leforditja angolra, itt azt elolvassak, es hidat fognak tole, hogy "igy elnek a magyarok otthon? Ekkora a szegenyseg? Miert nem tesznek, tettek ezellen? A gyerek a legfobb kincs!"
Szoval, ha egy ilyen cikkel kapcsolatban kerdeznenek benneteket, akkor Ti mit mondanatok a kerdezonek? HOgy aaaa, nem minden gyereket, nem minden korhazban, csak egy helyen, stb. de akkor megkerdeznek, hogy ezt 17 eve tudja a megfelelo miniszterium??? (Voltak mar hozzam intezett rendkivul kinos kerdesek, amire nem is nagyon tudtam valaszolni, csak elvorosodni, es AZOK helyett is magamat szegyellni...:o((((
papa.49
@karma1: Kedvesem! Nem neked kell szégyenkezned, hanem nekünk akik egyenlőre eltűrjük ennek a bandának, meg az előzőknek is ezt...Sajna mi egy ilyen ,,Pató Pál,,-os nép vagyunk, de egyszer megint hangos lesz a világ a magyarok dolgaitól, akkor mikor az új évezredben levettjük magunkról az új rabigát...
intrepid
@Mirabilis: A kórház kunyerálta, jobb megoldás hiján.
papa.49
@intrepid: Közmondás: ,,szegény ember, vízzel főz,, nem öröm az állapot, de ha nincs más megoldás, ez is jó, csak a ,,ember miniszter,, nehogy azt higgye hogy így van jól, mert NINCS ÍGY JÓL, és ezért neki kellett volna kellene tennie!!!
rugacs
Ez a kötözködő cikkíró egy barom! Van egy bevált módszer, ami ráadásul még olcsó is, de kötözködik, hogy terveznek-e valami másik megoldást, ami nyilván lényegesen többe kerülne mindenkinek!! Csak azért, hogy legyen már téma!
verőce21
@Horizont: (18:51) Életed nagy lehetőségét kínáltam Neked a találmánnyal tálcán Béjbi! :)
kkalman
"Illetékes elvtársakat" egy műtét után kellene egy a bevásárlókocsihoz hasonló tákolmányban tologatni egy műtét után. Hogy a komfortérzetük se szenvedjen hiányt, időnként egy-egy lépcsőn is áttolnám őket.
Másik
@karma1: Én nem szégyenlem, hogy magyar vagyok. Azt sem, hogy nincs a zsebemben a bölcsek köve, így nem tudok mindenre megfelelő magyarázattal szolgálni.
Nem hinném, hogy leszakad az ég, ha azt válaszolom; igen, ekkora a szegénység, és a dolog egyedi. Mert ez az igazság.

Tőlem attól hidal le a külföldi, amitől csak akar, néha én is lehidalnék a dolgaiktól, csak nehezen hajlik a műtött gerincem.

Sok embert kéne keresztre feszíteni azért, amiért az egészségügy a Marianna-árok fenekére süllyedt. Gyakorlatilag a "rendszerváltás" óta senki nem tett semmit. Az intézmények soha nem kapták meg a kellő anyagi forrásokat, ráadásul maguk az intézményi vezetők is gyakran dilettáns módon bántak azzal a kevéssel is.

A hozzászólásaimban nem tettem mást, mint kicsit pontosítottam a dolgokat, mert nagyon nincs ínyemre az általánosítás, a hatásvadász "csúsztatás".
Desischado
@tivoli: Ez kedves volt, köszike!

És kérem, van valakinek problémája ezzel a "ember-család- beteg barát" kormánnyal? A többit nem írom le, mert sajnos, nem szoktam káromkodni. Gondoljátok el, hova kívánom én ezt a férges bandát!
Nil
azon kívül hogy ki tud esni belőle a csecsemő semmi gond nincs vele
bakegya
@Másik: a nyomorszint valóban általános-a dilettantizmus pedig virágkorát éli egyet értek-
@Nil: SZÜKSÉGMEGOLDÁS-DE EMBERTELEN-a magyar egészségügy-és az oktatás is szükség állapotát éli fel!!!
eszegfu
@verőce21: Jól körbeirtad a "szabadalmi" ötletedet... akár jó is lehetne, ha megvalósitanák. De ebben pont az a bökkenő, hogy sok pénzbe kerülne, ami ugye egyre kevesebb. Ha meg már sok pénzbe kerül, akkor meg tudnák venni a most már létező gyermekszállió hordágyakat is, nem lenne szükség a bevásárló kocsira.
Vagyis máris megakadt a "projekted"...
kikelet
@karma1: Nagyon nem szeretem,amikor egyre többen azt írják:ezért vagy azért,de szégyellik a magyarságukat.Nem a haza,nem a hovatartozásunk és nemzettségünk tehet arról,hogy itt milyen mocsokság élünk.Tehet róla az,aki segítette/segíti ezt a kormányt a helyén maradni!!! Ki úgy,hogy mellette áll és támogatja,ki úgy,hogy eltűri.A végeredmény ez. Én ettől még büszke vagyok arra,hogy magyar vagyok! Mert tudom,hogy ami tőlem telhet,mindent megteszek ez ellen a kormány ellen.Így nem az én hibám,nem szégyellem külföldiek előtt,bárhol büszke vagyok magyarságomra, hazámra.Nagyon nagy divat lett szégyellni a hazát, amikor egy negatív hír szétröppen a világsajtóban Magyarországról.Soha,de soha nem hallottam ilyen kifejezéseket a Szüleinktől,Nagyszüleinktől,pedig ők is megszenvedték a magukét.Ezen ideje lenne már mindenkinek elgondolkodni.Mert egyszer majd még jó lenne ez a kis haza.
karma1
@Másik: @kikelet: Felreertesek elkerulese vegett: Ti mindketten eleg ujaknak tuntok ezen az oldalon, es bar nagyon sokra becsulom a nivos hozzaszolasaitokat, valamit azert pontositani szeretnek:

A magyarsagomat en SEM szegyellem, de arra , ami otthon tortenik, arra egyaltalan nem vagyok buszke.
15 eve Uj-Zelandon elek, igy aztan en nem egy-ket kulfoldi turistanak "magyarazom a bizonyitvanyom", hanem sokszor a fonokom, a szomszedaim, es azok a barataim kerdeznek tolem eleg kemeny helyzetekrol, akik az elejetol fogva feltetel nelkul segitettek , tamogattak, munkahelyhez segitettek. Nekik nem tudom azt mondani, hogy "aaa, ez nem is igy van, orban el-hal a nepeert, modern gondolkodasu, a gazdasagunk meg az egekben szarnyal", mert ez nem igaz. Itt en es az a 2-3 korulottem elo magyar (koztuk a lanyom) jelenti "A" magyarsagot, ahogy mi dolgozunk, ahogy mi viselkedunk, abbol itelik meg a magyarokat es a hazankat. Az is aljas ember, aki a hazajat elhagyva elkezdi szidni, szapulni azt a befogado orszagbeli baratainak, hiszen ez azt jelenti, hogy nekem, nekunk magyaroknak semmi sem jo. En mindig ugy viselkedtem, ha elhagytam a hazamat, akarcsak Parndorfig menve is, hogy semmiben ne hozzak szegyent a hazamra. Ezt tanultam a szuleimtol, a tanaraimtol, ezt adtam tovabb a gyerekemnek is.
De eleg nehez megmagyarazni a kormanyunkat kifigurazo internetes videokat, karikaturakat egy olyan demokratikus orszagban, ahol az allamfot maximalisan tisztelik, de O is a sajat kocsijaval jar dolgozni, es a sajat zsebebol jotekonykodik. Ha valaki a kormanyaban megbotlik - hiszen gyenge jellemu emberek mindenhol vannak a vilagban - O az elso, aki kivizsgalja a problemat, es amennyiben hibas volt a politikusa, azonnal a Tv-ben, radioban es sajtoban elhatarolja magat, es paros labbal rugja ki a Parlamentbol. Nagyon orulnek, ha egyszer minden pro es kontra itteni blogolonak megmutathatnam a 2 orszag kozti kulonbseget.
nemjoezigy
@karma1: Köszönöm ezt az Új-Zélandi ismertetést!
Ez bizonyíték arra, hogy létezik működő demokrácia, hogy vannak (valahol-máshol) normális emberi viszonyok. A vezetők nem élnek vissza a 'lehetőségeikkel'(?).
Ezekről miért nem tudnak-beszélnek a fidesznyikek és az álkeresztény kdnpsek és híveik?
tivoli
@karma1: ma, 09:44
Kedves karma! Azt hiszem, te most bort iszol és vizet prédikálsz.

Te voltál az, aki valamilyen ok miatt eszeveszetten rohant el szülőföldjéről (ha egyáltalán magyarhonban születtél) egy új világ felé. Élvezd hát előnyeit, s légyszi hagy fel az uszítással, mert a magyarság problémáját a magyaroknak kell megoldani, de nem a kivándorlók útmutatásai alapján..
gazdag dezső
Az a fontos ,hogy stadionokra tudjunk költeni,meg új autókra ,Lakásbérletre,utazási hozzájárulásra,ingyenes autópálya használatra...és így tovább a képviselők,államtitkárok...meg ki tudja még mennyi slamesznak akik vagy be sem mennek,vagy alszanak bent a T. házban.Aztán gyűjtik a milliárdjaikat,míg a nép átmegy koldusba.Tisztelet a kevés kivételnek!!Talán ez a nép megérdemli a sorsát ,mert eltűri a kormánynak azt,hogy úgy 20 év alatt teljesen tönkretettek mindent!!Amikor több mint egy milliós emberi létszám kivándorolt külföldre ,hogy valami szánalmas munkát találjon,vagy 3 millós emberi munkaképes létszám nem talál semmit .és csak teng a majdnem semmiből ??Csak úgy számíthatunk a kórházakban kicsit is emberségesebb bánásmódra,ha százezreket fizetünk előre.De még a nővéreknek is mert különben nem fürdetik meg rendesen,vagy sehogyan sem a 2 napos újszülöttet sem.És a nép tűri ezeket,hogy ilyen helyzetek lettek ??Az államirányítás létszáma 2 x esére nőtt rövid idő előtt,a bankok lenyúlják a kis megtakarításokat,/ de a nagyokat is persze /Van sok új stadionuk,és még tovább így ezen az úton haladun előre.Miért is kellene szidni azt a rendszert ahol mindenkinek jutott munka,és nem volt ekkora szakadék ember,és emberek között.Amikor aztán a párttitkár tudott legtöbbet szerezni,és legjobban gazdagodni,míg mások leszegényedtek??? Innentől kezdve szabad rablásba mentek át a nagyjaink / POLITIKUSAINK,ÉS MÉG A CSALÁDJAIK,BARÁTAIK IS /Hát ezért tanult sok fiatal,hogy elmenjen segéd,és betanított munkákra,vagy kiszolgálónak Ausztriába Németországba diplomával? Mert itthon nincsen semmi?Meddig tűri még ezeket a nép?Szerintem ettől még a Rákos is jobb volt ,és mégis megdöntötték egykor!!Most mi van ??Lebénultak az emberek??Apró tüntetésekkel semmire sem megy a nép!!!Kellene egy Dózsa György!!!
bakegya
@kikelet: haza már nincs-csakkk még itthon vagyunk-az én családi szokásaim és génjeim kb a honfoglalásig visszakövethető.Tehát ma is pontosan tudhatom mit teljesítettek az ősök és ebből mit tudhatok az az nem tudhatok már a magaménak.Szellemi és anyagi javak tekintetében összességében,nem átlagosan-de még egyetlen március idusát se ünnepelhettem felhőtlenül-a többit nem részletezném-a világban is volt alkalmam a hivatásomnál fogva megfordulni-HITTEL NÉLKÜLÖZŐ VOLTAM,DE és most ha a mi legszélsőségesebb igen rossz tulajdonságunkra vetíthetném ki a tapasztalataimra alapozott szemléletem alakulását-A MAGYAROK MÉRHETETLEN MÁR MÁR BUNKÓ NACIONALIZMUSÁT volt alkalmam szégyellni,pedig nem vagyok szégyellős típus,mint ahogy "karma"sem. AZ ÖNBIZALOM LEGSZEMETEBB ESZKÖZEKÉNT HASZNÁLJÁK FEL EGYESEK A POLITIKAI ÉRTÉKKOVÁCSOLÁS ÉRDEKÉBEN.MAGYARUL PÉNZÉRT-ÉS HATALOMÉRT A KÖBÖNA MAGYARSÁGTUDATUNKAT.
TEHÁT MÉG MINDÍG CSAKKK BEVÁNDORLÓNAK TUDHATOM MAGAM!-a magyarok új hazájátés most csakkk egyetlen szegmensét emelném ki-kellő optimizmussal,hitelességgel gyermeknevelésre megint csakkk alkalmatlanná tették ártó hazug,tolvaj kezek!
bakegya
@tivoli: nem gondoltál még arra,hogy a kilóméterek arányát tekintve se ildomos ilyet írni ide,nem hogy@karma1: -nak,akit legalább annyira az őszinteségéről ismerhettünk itt meg mint becses személyed-hogy meg ne sértselek!
karma1
@nemjoezigy: Mert akkor a nep mar eloszor sem valasztotta volna meg oket. Ok ezt biztosan nem akarjak, azert hazudjak le a csillagos eget is az egrol... Sajnos...
(Nemreg volt egy botrany, egy magasrangu allami alkalmazott penzt kert azert, hogy allando letelepedest vagy allampolgarsagot adjon. Az illeto holgy nagyon regota volt ebben a rendkivul magas bizalmi allasban, de a karvallottak feljelentettek, es amikor ezt a miniszterelnok kivizsgalta, megallapitotta, hogy igaz, a csajt azonnal szatellitpalyara helyezte, de kirugta a rendorminiszter csajt is, mondvan, hogy nem nezett utana az alkalmazottainak, az o igazgatasa alatt tortenhettek meg ezek a visszaelesek. Az mas kerdes, hogy akik lefizettek ezt az alkalmazottat, azok is repultek az orszagbol, gyorsitott eljarasban utasitottak ki oket kenopenz atadasaval es korrupcio elkovetesevel vadolva. Ennyi a tortenet, na de szerinted pintersanya mikor fog belebukni abba. amit folyamatosan csinal? Szerintem soha!
tivoli
@bakegya: ma, 10:25
Kedves bakegya: Nem gondolom, hogy megemlítettelek vagy belekevertelek volna a karmának szánt hozzászólásomba, így megkérlek te se szólj bele. De ha már így esett, válaszolok. Itt egyáltalán nem "kilóméterek arányáról" van szó, hanem egészen másról, amit karma blogtársunk pontosan ért.
karma1
@tivoli: Eloszor is: Budapesten, a IX. keruletben szulettem, ott is jartam iskolaba, - mielott a magyarsagomban es szuletesi helyemben ketelkedni kezdenel.
A "valamilyen oknal fogva" arrol szolt, hogy amig nem ert sulyos baleset , megeltem - bar nagyon alaphangon - a keresetembol, a hivatasombol, elvaltan, gyerektartas nelkul neveltem fel a lanyomat tisztesseggel, 5 evig egy masik kislanyt is Omellete.

Mivel valamilyen megmagyarazhatatlan oknal fogva a 40+ eves elvalt, gyerekuket egyedul nevelo nok sem az "atkos" rendszerben, sem a mostani illiberalis munkaalapu tarsadalomban sem kellenek a kutyanak sem, AKKOR gondoltam ugy, hogy kulfoldon probalok szerencset, mert az egyeves agybanfekves nem tesz jot a penztarcanak. Ha elfogy a levegod, te is kimesz az erkelyre, elmozdulsz az addigi helyedrol, mert elni akarsz, Tudod, ha en lennek ma Ma.o-n az egyeduli ember, aki rutul elhagyta hazajat, es most allitolag "uszitok" hazafele, akkor igazad lenne, de kb. 1 millioan gondoltak ugy, hogy Ma.o.-n mar nincs levego, csak a Rozsadombon meg a Parlamentben.
Ha konkretan kerhetnem az uszitasi peldakat, az jo lenne, mert neha gyoz az aggkori emlekezetkihagyas.
De nyugodj meg, en egyforman vedem a nagyon jo magyarokat is es a hulyeket is, mert megiscsak "a mi kutyank kolkei" vagyunk mindannyian.

Sot, tovabbmenve: ha egyedul en szapulnam a jelenlegi vezetest, es nem meg 98-an ezen az oldalon is, akkor is nekem eshetnel, de igy nem, mert az otthonlevok meg jobban latjak a problemakat, meg jobban szidjak a kormanyt, mint en.

Bar tudod, a legegyszerubb az, hogy amikor meglatod a nevem, akkor egyszeruen ugord at a hsz-emet, es nem kell tartanod attol, hogy uszito szovegeket olvass az interpretalasomban. Ha ohajtod, ezentul en is azt teszem. Legyen szep napod!
karma1
@bakegya: 10.10-re: Koszonom, hogy megertettel: En szeretem a hazamat, csak eppen a sajat hazank tagad meg bennunket, ott tol ki velunk, ahol tud, es az az ember, akit a nep allitolag megvalasztott - orban viktor - sajat maga degradalja le a sajat nepet, le "felazsiai"-za oket, szembeallitja egymassal az embereket, nemcsak vagyonilag, de szellemileg, politikailag is (2 eve oktober 23-an: "aki nem all mogenk, - vagyis nem fideszes- az nem magyar" ???) Hogy teheti ezt meg felelosen a sajat nepevel???

Ezeket nem en allitottam uszito hangnemben, hanem a regnalo miniszterelnok jelentette ki a sajat szajaval nagy nyilvanossag elott !!! Az illiberalizmusrol is o nyilatkozott Tusvanyoson, Karpataljan o igerte meg az ott elo 200 ezer magyar nemzetisegu lakosnak, hogy o az o miniszterelnokuk is, es nem fogja oket hagyni besorozni az ukran haboruba, stb... Ezek es a tobbi nyilvanvalo hazugsagait nem en allitom, hanem ujsagirok - es nehany blogtarsunk alapos internetes szorfolese - allitjak szembe orbant a sajat korabbi kijelenteseivel...

Nem en nezek le barkit (sot, SENKIT sem nezek le, meg az itt blogolo "mashitueket" sem, mert epp ez a demokracia lenyege: megerteni a massagot, mas velemenyt), hanem orban a sajat szajabol csinal s@gget uton-utfelen. Na persze ezt eleg nehez elfogadni annak, aki vakhitet tett a szemelye mellett, hiszen nekik kell megmagyarazni, megideologizalni azt, hogy miert mondott valamit 2008-ban, amikor most eppen annak mond ellent, homlokegyenest,...

Koszi, hogy Te (is) kialltal mellettem, de majd megtalalom az "ugorgyunk" megoldast, mint ahogy tettem mar ket masik fidesz-hituvel, igy egyre kevesebb negativitas jon be nekem a kepbe, bosszankodnom sem kell tul sokat...:o)) Legyen szep a mai napod, heted!
tivoli
@karma1: ma, 10:48
Kedves karma. Akár ismerhettük is volna egymást mint Ferencvárosiak.
Mikor anyám másodszor férjhez ment egy zsidó emberhez, odaköltözött hozzá. A tesóm már ott született 1960-ban, ott járt egy darabig iskolába is. Később ott hagyott csapot papot, jött vidékre, mert szerencsétlenségére magyarnak túl zsidó volt, zsidónak meg túl magyar, így számára nem termett ott babér.
Anyámat sem fogadta be soha a közösség.

Én szívvel-lélekkel "vidéki" maradtam, akit nem nagyon érdekel, hogy mit művelnek azok "ott fönn", pedig én határon belül vagyok, számomra ez a nagy kaland. Tudod, az örök igazság: Kormányok jönnek-mennek, de mi itt kell, hogy éljünk lehetőleg békében, nyugalomban.
Az én kis életemben jó néhány kormány váltotta már egymást, de egyik sem azon volt, hogy a népnek jó legyen. Éppen ezért a rendszerváltástól kezdve lehet szidni a kormányokat, s meg is teszik sokan. Különbség csak annyi, hogy mikor melyik oldalnak van nagyobb hangja, vagy támogatottsága, azok számítanak a médiában.

Az utolsó bekezdéseddel egyetértek.
Strong
Balkáni megoldások - szuper...

az egyik autógyártót is meg lehetne keresni - hogy tud-e adni fékcsöveket - mert az jó az infúzióhoz, meg vérátömlesztéshez, stb...
wagabund
egy jelentéktelen rádió alig látható műsorvezetője lehegte túl a témát ma raggel... ...mert ha meglátná, hog az ő gyerekét tolják ilyen bevásárlókocsiban, bizony balhét csapna...mert abból kieshet, meg különben is...tessenek rendes ágyakat venni... mondta.

... asszem ma különösen büszke volt magára...
bakegya
@tivoli: ó hát bocs,de mindent és bárkit olvasok-mert még mindíg társas lénynek igyekszem tartani magam,de kérésed sóhaj és EZÁLTAL BECSES VÉLEMÉNYED MAJD IGYEKSZEM SZEMEM ELŐL TÉVASZTENI-
tivoli
@bakegya: ma, 14:41
Ahogy tetszik, de miért gondolod, hogy egy konkrét személynek írt, személyre szóló megjegyzéshez hozzá kellene szólnod?
bakegya
@karma1: nyugi-itthon az indulatok egészen szélsőséges irányba kezdenek elszabadulni-és még azt is mondhatom nagyon nehéz ilyen körülmények között élni és még viszonylag lelkiismeretesen dolgozni is.
Gyakran gondolok arra a kiegyensúlyozott légkörre amikor lehetőségem volt alkotó toleráns közegben élni és valósággal játszva produktív munkát végezni.
Ez ma Magyarországon nincs így és kellő racionalitással nem egyhamar lesz ilyen.
Másik
@karma1: " Felreertesek elkerulese vegett: Ti mindketten eleg ujaknak tuntok ezen az oldalon,

Részemről ez csak a csalfa látszat :)

Igaz, jobban érdekel mások véleménye, mint az, hogy a magamét hirdessem, így bár naponta olvasom az oldalt, ritkán tűnök fel. :)
De ennek semmi jelentősége, egyenjogú tag vagyok. :)

Magyarországon azért annyira nem vagyok új, lévén 54 éve születtem, itt. Az igaz, az őseim csak 300 éve jöttek ide, nyugatról.

Ezen kívül talán annyit érdemes tudni rólam, hogy épületgépész üzemmérnök vagyok, illetve van egy középfokú közgazd végzettségem, képesített könyvelő és marós szakmám, valamint kicsit konyítok az informatikához. Szenvedélyes természetfotós vagyok, voltak már sikereim, hobbim még a pszichológia, az élettársam pszichológus.
A kenyeremet - kapaszkodj meg - 15 éve telefonközpontosként keresem meg, a PTE orvosi karán dolgozom. Folyamatos műszakrend, minimálbérért. (Van még rajtam kívül ott 12 nő)
Nos ezek mentén alakult ki az identitástudatom, a katolikus hitem az értékrendem alapja, és beláthatod nem azért tudok sokat az egészségügyről, mert láttam már egy-két beteg embert.
Hogy milyen is igazán belülről, arról nem fogok beszélni, mert alig 6 példányban írtam alá, hogy soha sehol senkinek ...

A magyarsagomat en SEM szegyellem, de arra , ami otthon tortenik, arra egyaltalan nem vagyok buszke.

Megmondanád kinek és miért kéne erre az egészre büszkének lenni?

Illetve nem értem, a környezeteddel szembeni megfelelni vágyásodat.
Biztos, hogy a te kompetenciád számot adni arról, ami itt történik? Egy született új-zélandinak?
Azt mondják, mindenki magából indul ki. Az ő élettapasztalatuk alapján hihetetlen és felfoghatatlan a mi életünk, akárcsak nekünk az, hogy a muszlim országokban is élnek a sorsukkal elégedett nők.

... folyt
Másik
@Másik: Illetve nem értem, a környezeteddel szembeni megfelelni vágyásodat.
Biztos, hogy a te kompetenciád számot adni arról, ami itt történik? Egy született új-zélandinak?
Azt mondják, mindenki magából indul ki. Az ő élettapasztalatuk alapján hihetetlen és felfoghatatlan a mi életünk, akárcsak nekünk az, hogy a muszlim országokban is élnek a sorsukkal elégedett nők.

Én nem Te vagyok, de nem hazudoznék nekik arról, hogy "aaa, ez nem is igy van, orban el-hal a nepeert, modern gondolkodasu, a gazdasagunk meg az egekben szarnyal", hanem becsülettel megmondanám, hogy én sem a fene nagy jólét elől mentem a világ túlfelére, hanem azért mert az egymást követő felelős vezetők mind lejjebb löktek bennünket az ellehetetlenülés irányába.

Nem tudom arrafelé hogy van ez, de nekem még sohasem jutott eszembe, hogy aktuálpolitikai kérdésekben rákérdezzek a bangladeshi vőmre, magyarázza már meg nekem, miért úgy folynak arrafelé a dolgok.
Mit tudna nekem mondani ő, aki már az egyetemet is Londonban végezte el, bő 10 éve nem látta a szülőhazáját?
Max. arra gondolna, hogy ostoba és tapintatlan a felesége kedves édesanyja.

Nekem a gyerekeim révén épp lenne rá lehetőségem, hogy lássam mi a különbség a magyar és az angol életmód között, de nem érdekel. Elég annyi, hogy ők ott jól vannak, beilleszkedtek,teszik a dolgukat, nem tagadják meg a származásukat, de nem is "nyomulnak" vele.
Én itt élek, itt fogok meghalni is, mert ha el kellene mennem belehalnék, így nem érdekel másutt hogyan élnek.
karma1
@Másik: Koszi a valaszodat,: en a Propin meg csak 3 eve vagyok, de Teged valoban csak kevesszer olvastalak,...:o))
En belsoepitesz vagyok, immar ujzelandi diplomaval is, otthon uzletem volt, es 3 kiallitasom Europaban, mielott egy rossz lepessel megalapoztam magamnak az egyeves agybanfekvest. 61 eves leszek par honap mulva.

Ha Te telefonkozpontos vagy a PTE-n, akkor egeszen biztosan hallottal az unokabatyamrol, aki a SOTE-n volt a masodik ember az egyetemen, de mar nyugdijas.

En NEM mondtam, hogy erre, ami most folyik a hazankban, buszkenek kene lennem, sot...
De mivel itt elek mar 15. eve, egyszeruen nem kerulhetem ki sem finoman, sem bunko modon az emberek termeszetes kivancsi kerdeseit, amibe ohatatlanul beletartozik a jelenkori tortenelem es politikai iranyvonal "megmagyarazasa" is.

Tehat nekem nem mindegy, hogy az emberek mit tapasztalnak velem, a munkammal kapcsolatban, es ezen keresztul a magyarokat hogy itelik meg. A 15 ev alatt nagyon komoly tekintelyt tudtam szerezni en is es a lanyom is a munkank, tudasunk altal, ha nyugodtan akarok minden nap a tukorbe nezni, akkor tudom, hogy jol cselekedtem, amikor ide es igy telepedtem/tunk le a lanyommal.

A keves hozzaszolasodnak is nagyon orulok, foleg, ahogy es amit talalsz a hsz-eidben, egy nagyon melegszivu, erzo embert takarnak...:o)))
A tavolsag kulonben csak fizikai kerdes, a lenyeg ugyis bennunk van...:o))
Szep joejszakat!...:o))
karma1
@Horizont: Koszonom szepen, ez nagyon jol esett, en TENYLEG ilyen vagyok - remelem, ezt a tulajdonsagomat nem veszitem el a hatralevo eletemben...:o)))
verőce21
@eszegfu: (07:21) Te fel sem fogod, mekkora ötlet ez a "bevásárlókocsi-szerű" gyerekszállító!
karma1
@Másik: Kedves Masik, tudod, amikor megkerdezik, hogy honnan jottem, akkor mondom, hogy "Hungary",... "Aaaa, szoval az "ehezok"-tol jossz! Ehes vagy?"
Na , innentol kezdve bennem kulturaltan megy fel a pumpa, es kedvesen elkezdem magyarazni, hogy Hungary az nem egyenlo a "hunger" "hungry", (ehezes, ehezo) kifejezesekkel, hanem a mi oseinket hivtak Hunornak es Magornak es a mi nevunk Hunnia , csak angolul irjak Hungary-nak, szerencsetlensegunkre... Akkor egy picit elrostellik magukat, es elkezdenek kerdezoskodni, es persze szemelyesen rolam, tolem is akarjak tudni, hogy miert hagytam ott Magyarorszagot. Igen, akkor elmondom, hogy Ma.o. valoban gyonyoru, az emberek kedvesek, baratsagosak, a magyaros vendegszeretet hungarikum (volt), CSAK az orszag jelenlegi vezetese nem a jo iranyba vezeti az orszagot, es kesz, mert a tortenelmet az utolso forradalmak elhalasa utan mar nem a nepek csinaljak a barrikadokon, hanem fehergalleros csibeszek a Parlamentben. Sosem fogom megtagadni a magyarsagomat, de meg itt sem fogadom el birkamodra, amit ez a vezetes csinal az emberekkel, mert az egyszeruen gusztustalan, megmagyarazhatatlan, es eletveszelyes! Mar most kiirtottak egy korosztalyt az ertelmisegbol, es jo uton haladunk a zombik nagyuzemi gyartasa fele...

Szoval, mivel nem magyarok kozt elek, nap mint nap muszaj szembesulnom kerdesekkel, amiket NEM lehet kikerulni, szonyeg ala soporni...:o)))
kikelet
@karma1: Kedves Karma1!"Ti mindketten elég újaknak tűntök..stb." írod ezt Másiknak és nekem.Én sem vagyok új,rendszeres olvasója vagyok a Propellernek.Csak nem szeretek szerepelgetni,ezért nem szóltam eddig semmihez hozzá.Ám a magyarság téma már kezd nagyon zavarni,ezért szóltam hozzá.Megbántani nem szeretnélek,mert a Te életed a Te magánügyed,és az is,miért mentél ki,ám ne haragudj,ha annyit mégis megjegyzek,hogy hasonló helyzetben nem érezném soha,hogy nekem magyarázkodnom kellene az itthoni helyzet miatt.Ez nem a Te szégyened,és nem a mi szégyenünk.Még akkor sem,ha történetesen néha az az érzésem,sokan gyávák egy igazi komoly,-egy győzelemig vitt összefogásra.Aztán-bár nem keresem a felmentést-,mégis tudom hogy '56 rémképe mindenki előtt ott lebeg.A másik pedig az,hogy itt alattomosan,hosszú idő alatt megtervezett diktatúra épült ki,amivel szembeszállni fegyvertelenül kész öngyilkosság.Amikor a nép védelmére felesküdött rendőrség is a másik oldalon áll! Olyan,mintha tudatosan teljes erőből neki mennél a falnak.Te mit tennél,ha itthon lennél? Mert jókat,okosakat mindannyian tudunk mondani.Összegzem tehát.Ne szégyellj semmit,mert szégyellnivalója csak ennek a kormánynak van. Ha idejönne hozzánk pl.egy észak-koreai,és elkezdene szabadkozni,és szégyellné a koreaiságát,nos akkor őt is elítélném.De csakis azért. Azt írod,nap mint nap szembesülsz az ottaniak kérdéseivel.És?Elmondod a valót.Senki nem kívánja Tőled,hogy a szőnyeg alá söpörd.Nem Téged,és nem bennünket fognak elítélni.És nem ezt a gyönyörű,1000 sebből vérző országot. Minden jót Neked!
eszegfu
@verőce21: Éppen hogy felfogtam az ötlet nagyságát! Vélhetően nem fogalmaztam pontosan! Csak az ujbóli tervezésre, ahogy irtad rozsdamentes anyagból, stb., gyártásra irtam: ez sokba kerülne, ennek nincs értelme, maradjon a bevásárló-gyermekszállitó guri kosár.
Másik
@karma1: Köszönöm. :)

Mit mondjak, én biztos rosszul tűrném, ha naponta kérdezgetnének olyan dolgokról, amik térben távol történnek.
Azt a gyerekeimtől is kérdezték már, milyen az az éhes nép. :))

"a tortenelmet az utolso forradalmak elhalasa utan mar nem a nepek csinaljak a barrikadokon, hanem fehergalleros csibeszek a Parlamentben"

Bizony ám, és lefelé is megvannak a beépített emberek, mert az a néhányszáz kevés lenne egymagában.
Mi több, ma már nem lőfegyverekkel harcolnak, hanem pénzzel. Hitelek, gazdasági függőség, embargó, stb, stb, plusz egy kis pszichikai nyomás a médiákon keresztül.

Itt nem segít egy újabb 56, az az idő elmúlt. Ha kitörne a polgárháború, csak megkönnyítenénk az aljasok dolgát.
Szomorú, de ha végiggondoljuk, nekünk Corvin Mátyás halála óta csak idegenek, vagy azok bábjai voltak a vezetőink.
Ha magyar ember volt, és volt benne némi tisztesség, próbált úgy lavírozni, hogy védje ezt a nemzetet, ennél többre nem igazán futja.
Persze lehet nem így van, nehéz ezt megítélni, amikor a körülöttünk zajló eseményeket sem tudjuk átlátni.
Az túl sok időt vesz el, hogy mindig minden oldal szemszögéből tanulmányozzuk a híreket, történéseket, és úgy alakítsuk ki a véleményünket, így könnyen a megvezettetés csapdájába esünk.

Szóval abban talán egyetérthetünk, hogy politikai vezetők ide, vagy oda, gazdasági nehézségek ellenére szeretjük, és igenis büszkék vagyunk a hazánkra, a nemzetünkre.
Másik
@kikelet: Húha! Ezt akár én is írhattam volna, minden szavával, gondolatával egyetértek.
JAJMÁR
@karma1: @Másik: @kikelet: Mindhárman jól megmondtátok a valót, és bocs, hogy beleszólok, de az emberek szerencsére nem egyformák. Lehetünk nem egyformák.
Szerencsére sok külföldön élő magyar társunknak van véleménye, és érdekli az itthoni politika. Ezt én pozitív dolognak tartom, bárcsak még többen élnének a lehetőséggel. Az pedig külön szerencse, ha olyan jól látja valaki a dolgokat, mint a Karma :)
Nem változik ettől a helyzet? de, változik. Minden mindennel összefügg.
Ha egy ember megváltoztatja a nézőpontját, az is valami, de ha azt tapasztalom, hogy a véleményemmel, érzéseimmel nem vagyok egyedül, az megerősít.

Elgondolkodtam azon, hogy én miért szeretem a hazámat? mert írtátok, hogy szeretitek, és büszkék is vagytok. Az is, aki már nem itt él, és el lehet-e szakadni valaha is? Szerintem nem. Azok többsége, akik ma valamiért külföldön élnek, magyarok maradtak. A Propi egy kötelék, egy olyan szál sok külföldön élő magyar és a haza között, amitől picit úgy érezhetik, hogy itthon vannak, mert megbeszéljük a napi politikát, a híreket velük is, magyarul.
Én szeretem ezt a ligetes a tájat, az ország kultúráját, a történelmét, mert önazonos vagyok ettől, és most itthon élek, de bárhová is vessen a sors, az biztos, hogy mindig idefigyel az egyik "szemem" :)

Azt ugye tudjátok, hogy a hungry angol jelentése = éhes ?
A múltunk benne van az ország nevében, és úgy tűnik, nem véletlenül.
A mai politikai helyzet megérett a változásra, és nem kétséges, hogy be fog következni, de minden magyar felelőssége, hogy a hungry jelentése már tényleg csak a múltunk legyen. Ha csak annyit tudunk tenni ezért, hogy megbeszéljük az internetnek köszönhetően a Világ magyarságával a sorsunkat, az is több, mint a semmi.
karma1
@JAJMÁR: @Másik: @kikelet: Kedves Janyok! Mindharmotok gyonyoru hozzaszolasa megrikatott - kevesszer latni ilyen vilagos ko'r es korkepet, amit Ti (foleg Masik baratnonk) kuldott nekem 09.07-ben - sajnos minden betujevel egyetertek...

Szoval, osszegeznem, amit most erzek, es valoszinu, nem voltam teljesen kozertheto.
Engem azert kerdezgetnek az emberek - teljesen joindulatu kivancsisaggal, nem tolakodoan - mert valoban kivancsiak rank, magyarokra, es szemely szerint enram.

Megkerdezik marcius 15-en a kokardat miert viselem, akit erdekel, annak elmondom, es persze mindenre valaszolok, hogy mi hogyan elunk, (inkabb elTunk otthon), es most jobb-e nekunk, nem bantam-e meg,... ezek altalanos kerdesek, ezekre a dolgokra Ti is kivancsiak volnatok, ha mindenben osztoznotok kene egy tokidegennel otthon.
Mindenki mas motivacio miatt hagyja el a hazajat, minden egyeni sors egy kalandregeny.
En buszke vagyok arra, hogy a torok-Habsburg-orosz elnyomas ellenre, mi adtuk a legtobb Nobel-dijas tudost a vilagnak, hogy nem voltunk eldobnivalo nemzet, hogy voltunk mi "Europa eleskamraja" - igaz, a "legvidamabb barakk" is mi voltunk.

De most en is es a kornyezetem is azt latja, hogy csuszunk a jobboldal fele, nyaljuk putyin fulet, nemzetkozi osszehasonlitasban mi vagyunk a 3. legkorruptabb orszag. Ha ezt kerdezik, csak azt mondhatom, amit erzek es tudok: a magyarok tulnyomo resze nem ilyen, nem korrupt, ami most van, az par tizezer ember paradicsoma. Ujzelandon is jo sokan vannak bortonben, ha azt nezzuk, tehat itt sem fenekig tejfel minden, ezert nem is itelnek el- es meg engem, minket magyarokat sem.

Br van egypar blogolo, aki azon csodalkozik, hogy mi miert nem orulunk ennek az otletes magyar megoldasnak, hogy ez milyen klassz. Az illetonek van gyereke, es nem all anyagilag rosszul, de megneznem, hogy mit mondana a korhazban, ha az o gyermeket tolnak egy ilyen sufnituningolt jarganyban.
A magyar feltalalja magat, en is tudtam inditani 126-os Polskit seprunyellel, folyt...
karma1
Folyt... es tudtam, hova kell tenni a tizfillerest, ha kiment a biztositek a 30 eves Zsigulimban. De NEM ez a tendencia: ne azon kelljen agyalnia a magyarnak, hogy valamit hogy eljen tul, hanem hogy hogy elhessen tisztessegesen, biztonsagban, magas szinvonalon, a csaladjanak minden kenyelmet megadva, mikozben o maga nem doglik bele a hajtasba.

Szoval nem tudom, mit csinalnek, ha most otthon lennek, (valoszinu a sajat helyzetem meghatarozna ezt), de biztos hogy nem neznem tetlenul, ami folyik.

En csak erot es batorsagot kivanok Nektek, hogy legyen erotok vegigcsinalni, amivel megtudnatok oldani ezt a helyzetet. Szeretettel tovabbra is: karmatok...;o))))
JAJMÁR
A bevásárlókocsi az áruházban van. Az eszköz mindig azt a jelzőt kapja, amire használom. Miért ne lehetne egy eszközt többféle dologra használni? Persze, a bevásárlókocsi már hozzánőtt a hipermarketekhez, de a fő funkciója a szállítás maga. A babák szállításának megoldásánál egy kreatív orvosnak ezért juthatott eszébe ez az eszköz. Gratula neki. A legfőbb szempont a biztonság, és ez adott. Nincs semmiféle rugózása, ez probléma lehet, de ha finoman, lassan tolják, puha linóleumon, semmi baja nem lesz a babának.
Azok már nem bevásárlókocsik, hanem babakocsik :)
Amikor én szültem egy ebédosztó kocsifélén szállították a babákat szoptatni, - mert akkor még nem hagyták ott az anyával az újszülöttet - keskeny deszkák választották el a plakkokat, ahová a gyerekek éppen befértek, és onnan osztották ki az anyukáknak őket :)
eszegfu
@JAJMÁR: A cél szentesiti az eszközt! Becsületére válik ennek az orvosnak, hogy nem állt tehetetlenül a számukra szinte beszerezhetetlen (anyagiak miatt!) dolog felett, nem "kilincselt", könyörgött, hanem praktikusan megoldotta. Az is tény viszont: az orvosnak gyógyitania kell, ehhez a mindenkori szakirodalommal lépést kell tartania, (ezt a gyógyszerekre, technikákra is értem), nem pedig ügyes "ezermesterként" kell megnyilvánulnia. Szerintem ezek is M.o. szegénységségének az egyik jele.
kikelet
@Másik: Köszönöm Neked!:)
Jajmár:Neked is köszönöm a hozzászólásod.Nagyon szívmelengető tudat,hogy akik külföldön dolgoznak,továbbra is figyelemmel kísérik az itthoni eseményeket.De miért is lenne ez másképp?Szinte mindannyiójukat a kényszer vitte el,és attól még ez a hazájuk,itt élnek a szeretteik,és a barátaik.S a honvágy nagy úr! Lehet,némelyikükben még nem alakult ki,még nem érzi erősen,mert többen együtt vannak,de van egy láthatatlan szál,egy érzés,ami semmihez nem hasonlítható.S a távolban felerősödik.Minden lehetséges szállal kötődni akar a hazához.Ezért is nagyon jó az internet!S valljuk be mi,akik itthon élünk,mennyire jól esik,hogy naprakészen képben vagytok az ország pillanatnyi helyzetéről.Sokszor jobban,mint az itthoniak.Pl.Karma1 !
Kedves Karma1!Sírtál?Ha jól esett,egészségedre! Nagyon örülök,hogy az irományunk,kis okoskodásunk ilyen kis sírós boldogságot váltott ki belőled.Régóta olvasom a Propellert,és sűrűn látom,olvasom a hozzászólásaid,de álmomban sem gondoltam,hogy a világ másik feléből írogatod.Biztos vagyok abban,hogy nagyon erős a kötődésed a Hazánkhoz,mert ha nem így lenne,különösebben nem érdekelne az itthoni helyzet.legfeljebb úgy szőrmentén.Elhiszem,hogy a helyiek kérdezgetnek,ez alapvető emberi kíváncsiság.Nincs is ebben semmi.Elmondok egy esetet.Sok éve a fiam külföldön tanult,és egy avatásra bennünket is meghívott.Ott volt minden szűlő.Ez egy gazdag ország,gazdag diákokkal.Minden szülőnek úgy kellett megoldania a szállását,ahogyan tudja-mondták az iskolában,-egyedül mi kaptunk ott egy pazar lakosztályt teljesen ingyen.Amikor megkérdezték a hallgatok az okát,az volt a válasz: azért,mert a Mr. X. szegény országból jött.Na ehhez mit szólsz?Azt sem tudhatták,mi milyen anyagiakkal rendelkezünk,na de az ország szegény,ugyan mi más lehetne a polgára!Engem ez nem érintett rosszul,mert nem tehetek arról,hogy az országunk nem az ő országuk szintjén van.Gondoltam,megmutatom,hogy bár csóró országból megyünk,de szégyenkezni nem kell miattunk.Úgy a...
kikelet
Karma1. folyt.Úgy a megjelenésünk,viselkedésünk,az idegen nyelv tudás,minden a helyén volt.A Mess Hall-ban/Jajj,de szép szó!:)/ körbevettek bennünket a szülők-kalapos dámák,szmokingos urak-,és az országunkról,a munkánkról, a magyar otthonok milyenségéről kérdeztek.Úgy éreztük magunkat a kör közepén,mintha a Marsról jöttünk volna.Mit gondolhattak? Nem tudom.Csak azt tudom,hogy nekem az esett volna rosszul,ha szóba sem állnak velünk.Még annyit említenék:januárban részt vettem egy kormányellenes tüntetésen,ahol elmondták,hogy azokban a percekben több ország több városában velünk szolidáris tüntetést tartottak kinn élő magyarok. Mit mondjak?Elsírtam magam.Köszi,hogy a távolból is küldöd nekünk az erőt! Minden jót kívánok Neked!
JAJMÁR
@Horizont: 17:32 Alapvetően persze, hogy egyetértek veled.
Visszafelé megyünk sajnos. Nagyon sok a hiány az egészségügyben, de nem ez a kocsi a legégetőbb probléma, - amiről egyébként azt gondolom, hogy ennek mintájára kellene megalkotni a biztonságos kórházi babahordozókat. Van úgy, hogy a szükség hozza ki a legjobb megoldást - de tényleg az van, hogy kevés az orvos, a nővér, mégis, akik vannak, mindent megtesznek, de nem erre fókuszál a közvélemény, és főleg nem az eü. szakmai elit, és a kormány.
Vita van a paraszolvenciáról, meg "hanyag" és "morcos" nővérekről, de a kifizetetlen túlórákról csak most, hogy egy nővér megszólalt, hallottunk.

Két hete a járvány miatt még látogatási tilalom volt a szülészeten, de amikor hazahoztuk a picit, nem állt ott a biztonsági őr a bejáratnál, ezért felmentünk. Kérdeztük a nővért, - aki éppen kitolt 2 babát - hogy megszűnt-e a zárlat, és ő úgy reagált, hogy szerinte nem, de ha úgy lesz, azt mindenki előbb fogja tudni, mint ők, a dolgozók, mert ők nem számítanak, velük minek is közölnék? -
A viták a fejük fölött zajlanak, az átszervezésekről nem is szólva. A "nincs" még érthető lenne, ha nem a fontossági sorrend végén állna az állami egészségügy, és a dolgozók anyagi, erkölcsi megbecsülése.
wagabund
ebből a több száz milliárdból, amit a művelt bankárok kimondottan fínom eleganciával meglovasítottak, rengeteg jól felszerelt gyermekágyat, csúcsminőségű mentőautókat lehetne venni, az orvosokat, ápolókat vastagon meg lehetne fizetni...

hol a pénz emberek.
a bevásárló kocsi csak azt jelzi, hogy nem a kórházban...na de kinél/kiknél?
Másik
@karma1: Köszönöm, így már helyére zökkent minden, megvannak a válaszok a kérdéseimre. :)

Karma, Jajmár, Horizont, Kikelet, Eszegfű !

Mindegyikőtöknek további jó egészséget, a munkájához, gyerekekhez, unokákhoz, és a jövőbeni együtt elmélkedéshez!

Most egy kicsit eltűnök, hogy megdajkálhassam a magamét, de azért a fél szemem itt lesz. ;) :))
karma1
@Másik: Gratulalok, Te szerencses, vigyazz Magadra es mindannyiotokra, hogy ne is szoruljatok soha ilyen " otletes" magyar megoldasra!
JAJMÁR
@Horizont: 22:06 Az én unokáim sem velem laknak, de azért nem annyira messze. (Csak nehogy külföldre vigyék őket..)
Látogatjuk egymást sűrűn. A pici lány jó étvágyú, a szopizást, alvást és hangos sírást váltogatja, de nem vele, hanem a nagyobbal vannak apróbb problémák. Fellépett a TF (testvérféltékenység), most ezen dolgozunk. A másik fiamék előrébb járnak ebben fél évvel, ott a kis öcsi 7 hónapos, szóval röpködnek a tapasztalatok és jó tanácsok :)
Sok örömet és boldogságot kívánok Neked a pici unokádhoz - és még sok-sok unokát :)))
JAJMÁR
@Másik: 23:20 Köszönöm. Neked jó feltöltődést, aztán várunk vissza "elmélkedni" :-D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.