Tizenkilenc "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezést indítanak a március 15-ei civil demonstráció szervezői az Orbán-rendszer lebontásáért, az "új magyar köztársaságért". A kezdeményezést vasárnapi, a budapesti Astoriánál tartott tüntetésükön jelentették be a rendezvény szónokai.

Civil szervezetek és ellenzéki pártok szimpatizánsai "Új magyar köztársaságot!" mottóval kezdtek demonstrációt vasárnap délután. A rendezvény részvevői a Keleti pályaudvartól az Astoriáig vonultak, ahol művészek, tanárok és civil szervezetek képviselői szólaltak fel.     A szervezők népszavazási kezdeményezéséről elsőként Lattmann Tamás nemzetközi jogász beszélt, aki elmondta: a népszavazásra azért is van szükség, mert "a mostani rendszer árt a hazának," a gazdaságnak és az embereknek, akiket megfoszt a valódi polgárosodás lehetőségétől.

Rendszerbontó népszavazásokkal bomlasztanák Orbán rendszerét a civilek

A népszavazási pontok egyik csoportjaként említette a korrupció elleni fellépésre vonatkozó kérdéseket, amelyek valódi vagyonnyilatkozatokat, nyilvános és átlátható közbeszerzéseket szorgalmaznak, "európai ügyészség" létrehozását, továbbá azt kívánják elérni, hogy ne lehessen titkosítani a nagy állami beruházások iratait.

A sikeres népszavazás után az Orbán-kormány ugyan nem bukik meg, viszont annak lényege igen – hangsúlyozta Lattmann Tamás.

Vajda Zoltán, a "60ezren a magánnyugdíjukért" Facebook-csoport képviselője úgy fogalmazott, az ország nem "idegen megszállók, hanem hazai megszállottak" ellen küzd, akik csak a hatalmukat mentik.

Közölte, népszavazási kérdéseikkel érnék el a kötelező kamarai tagság eltörlését, az egyéni magánnyugdíj-számlák létrehozását, az ingyenes elkerülő utakat és autópálya-szakaszokat, az állam dohánymonopóliumának megszüntetését, a boltok zárva tartásának feloldását, valamint azt is, hogy "Orbán a Várba költözzön". Utóbbi felvetésre a tömeg "Börtönbe, börtönbe!" skandálással reagált.

Gulyás Balázs, a "Százezren az internetadó ellen" elnevezésű Facebook-csoport aktivistája kijelentette: Orbán Viktornál félelmetesebb ellenség a közöny, és szólt arról is, hogy meg kell védeni Magyarország függetlenségét. Népszavazási kezdeményezésük ismertetését folytatva elmondta, nyilvánossá tennék az ügynöklistákat, valamint a paksi bővítés dokumentumait, megszüntetnék a közmunkások kizsákmányolását, a tankötelezettséget pedig visszaállítanák 18 éves korig.

Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, drámaíró úgy fogalmazott, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének öt éve alatt szétesett a jogállam, "teljesen szétmállott az ország immunrendszere". Hozzátette, már készülődik az a demokratikus erő, amely leváltja az Orbán-rendszert és megalapítja az új magyar köztársaságot.

A rendezvény 15 órakor a Keleti pályaudvarnál kezdődött, ahonnan a szervezők becslése szerint 5-10 ezres tömeg, Új magyar köztársaság feliratú molinó mögött vonult a Rákóczi út és az Astoria kereszteződésében felállított színpadhoz.

Ezt megelőzően a Keleti pályaudvarnál Kész Zoltán, a veszprémi időközi választáson baloldali pártok támogatásával parlamenti mandátumot szerző független képviselő diktátornak nevezte Orbán Viktort, és arról beszélt, hogy a kormányfő eredetileg is keletre, Moszkvába akarta vezetni az országot.

A demonstrálók a rendezvény ideje alatt nemzeti és uniós zászlók mellett a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok, a Szolidaritás és a MoMa lobogóit lengették. A tüntetők tábláin "Mocskos Orbán, a tolvajok fejedelme" és "Miatyánk, ments meg az orosztól!" feliratok voltak olvashatók, a két helyszín közötti vonulás közben pedig az "Orbán takarodj!" és a "Mocskos Fidesz!" rigmusokat skandáltak.

A Nemzeti Választási Iroda az MTI megkeresésére közölte, pénteken tizenkilenc népszavazási kezdeményezés érkezett hozzájuk, amelyek elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@gibgab: Egyetértek, de a népszavazásban én se bízom lesöprik az összes kezdeményezést, ahhoz hogy engedjenek kellene egy hatalmas tüntetés, olyan mint az ukránoknál volt, mert az ottani diktátor is csak a tömeg kitartásától ijedt meg, és szelelt el Oroszországba...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gibgab
Nagyszerű beszédeket hallhattunk, megrendítően igazakat. Felemelő volt a rendezvény. Köszönet a szervezőknek, a közreműködőknek, a szónokoknak, a résztvevőknek. Bár a népszavazási kezdeményezés engedélyezésében nem bízom, legalább elkezdődik valami. Ha így nem megy, megy majd másképp!
papa.49
@gibgab: Egyetértek, de a népszavazásban én se bízom lesöprik az összes kezdeményezést, ahhoz hogy engedjenek kellene egy hatalmas tüntetés, olyan mint az ukránoknál volt, mert az ottani diktátor is csak a tömeg kitartásától ijedt meg, és szelelt el Oroszországba...
postás
@gibgab: @papa.49: Gondoljátok, jó lenne itt is egy "ukrán helyzet"?
zöldszem
Sajnos hatalomra jutásukkor gondoskodtak arról, hogy ne lehessen népszavazást kezdeményezni. Igaz, hogy törvényileg csak gazdasági (pl:adó) ügyekben. De, amíg minden hatóság a Fidesz-Orbán felügyelete alatt van, addig: fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10940597_365973930194633_2354093671792528985_n.jpg?oh=04ebb13058d1c7425b448560091bbdd6&oe=55968AE1&__gda__=1431132249_01da40fa7e3abbeab74a63caf2e2d4ca
JAJMÁR
Összességében nem volt rossz a tüntetés, de - á, nincs de - hajrá !
ferii
Nem kell a választásokra várni,le kell taszitani ezt a szar csűrhét,már annyi kárt okoztak az országnak,hogy húsz év alatt sem lehet helyrehozni,Bezzeg ők gondoskodtak a jövőjükről
gibgab
@postás: Nem lenne jó, de az emberek türelme, tűrőképessége véges. És, ha nincs más megoldás... Így vagy úgy, de az elégedetlenség egyszer robbanni fog.
vonotok
Rendszert váltani vagy demokratikus úton, vagy " fegyverrel" lehet végre hajtani.
Például a 89-es magyar, vagy a Román rendszer változás. Sajnos a mai ellenzék még mind a két megoldáshoz gyenge. Antal József az egészet elb...t. majd jött a magyaros
privatizáció, aztán a parlamenti " ellenzék" méltatlan viselkedése. a 2006-os államcsíny kísérlet. És 2010-ben nagyon sokan bíztak a Fideszben. ezt tetézte a 2/3. És innentől kezdve megtanul hatuk , hogy KÚSSSS !!! Oda lett a demokrácia, a sajtószabadság.
Maradt a suttogás, a félelem. De köszönöm a mai beszédeket, fölég a tanárnőjét, hittet adót a holnaphoz. A népszavazásos én sem fűzök sok reményt, de ez hal meg útoljára.
Irenaeus
Minnél többen és többen gyözõdnek meg arról, hogy az ország ellenségei pont Önök, a rendszerbontó népszavazást kezdeményezõ civilek! Akik, akárcsak Ukrajnában ellenségeskedést, gyülöletet és szakadást szítanak a magyarság között, hogy az gyengüljön meg!

Önök nem tartják tiszteletben a többség által demokratikusan megvállasztott Magyar Kormányt! Önöknek semmit nem jelent a többsék közös akarata!

Az otthon és a külföldön élõk egyaránt látják, hogy az Önök célja CSAK a magyarság megalázása és eltiprása! Önök azt szeretnék, ha a magyarság más nemzettel egy Európai fazékba kerülne, ahol a nemzetek megsemmisülnének és ezáltal a kiválasztott gazdag réteg kénye-kedve szerint uralkodna rajtuk és írányítaná a gyökerét vesztett nemzeteket!

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN MI NEM KÉRÜNK EBBÕL! LEHET, HOGY ÖNNEK EZ MEGFELELNE DE MÁSOKNAK NEM!

Túl sokan ébredtek már öntudatra és látják az erõszakos liberalizmus és globalizmus veszélyeit! Jóbb volna, ha Önök is amig nem késõ csatlakoznának azok közzé, akik befogadják Önöket és egy közös boldog jövõt igérnek Önöknek!

Külföldrõl jól látható, hogy Magyarországon egy kisebb csoport óriási gyülölködõ hullámot terjeszt a magyarság/Magyarország megalázása érdekében a médiában/politikában/gazdaságban található kapcsolataik révén. Ezek a személyek szeretnének változtatni Magyarországon, hogy az a külföldi gazdagok eszközévé válljon. Ezek a személyek NEM érzik hazájuknak Magyarországot! Viselkedésük és minden más megnyilvánulásuk ezt tanusítja!

Az általuk sugárzott gyülölet elõbb vagy utóbb vissza fog szállni rájuk!

Miért pont azt támogatják és követelik Magyarországon, ami a NYugaton megbukott! A magyar szellemiség azt jelenti, hogy a Magyarországon élõ nemzetek békében és megértésben élnek egymással, mert nem a pénz uralma és a haszon vadászása a fontos, hanem az emberek közötti szeretet!
szandokan
@ferii: Miért, te nem tudsz gondoskodni a jövődről? Vajon ki lehetsz te, egy régi gyűlölködő, vagy egy új trágárkodó?
szandokan
@JAJMÁR: Az ünnepség az kellemes időtöltés volt számunkra a helyszínen, éppen ezért semmit nem láttam a tüntetésből a tévében, csak most értünk haza. Voltak fiatalok, vagy csak a szokásos "jól jön már egy kis pénz megcsináltatni a fogainkat" típusú nyugdíjasok, na meg a 100 éve szarul élők hada? Mert eddig főként ők képviselték a tüntetők hadát. Egyébként óriási volt Orbán azon megjegyzése, hogy a Pilvax-ból annak idején 6 ember indult, majd délutánra már több tízezren voltak, és nem a Facebook hozta össze őket:-))
kkalman
Népszavazás? Nagyobb eséllyel lehet a döglött lóból egy nyerítést előcsalogatni, mint egy népszavazást tartani Orbán megbuktatásáról.
JAJMÁR
@szandokan: 22:17 NEM A FACEBOOK? Miért, a Pilvax kávéház nem egy közösségi portál volt? de bizony, és ott szervezkedtek napokkal előbb már. Semmi jelentősége nincs, hogy 15-én reggel hányan indultak onnan a megbeszélt helyre.
(Az is lehet, hogy pl. ma, senki nem lépett be a facebookra a tüntetők közül, hanem odamentek, ahova megbeszélték, akkor mi van?)
Nem tudom, nem figyeltem a résztvevők átlagéletkorát, - én sem láttam, csak a végét - de abban biztos vagyok, hogy nem statiszták voltak.

Inkább hallgasd meg ezt a dalt, ezt éppen láttam, a Kulka énekelte, nagyon szép volt:

www.youtube.com/watch?v=azboMF4PO8U
JAJMÁR
@Irenaeus: Szia Spu00! régen jártál erre :)
nyanya001
Nem kell ezt a rendszert bomlasztani,
mert belülről indul meg a rothadás !
Csak idő kérdése !
ferii
@szandokan: Az én jövőm biztositva van,ha gyűlölködő lennék,másképp irtam volna,nem értem miért beszélsz trágárságról...
Desischado
Remélem, elindult már valami, mert ezt már nem lehet bírni!
adrenalink
@szandokan: tegnap 22:17-re Ha már felmentetek az Orbán hablatyolásra /kellemes idő volt, a bótok is zárva voltak/ remélem volt annyi eszed, hogy Tónit nem majmoltátok.:-)
m.facebook.com/RoganAntal/posts/656477411148501
papa.49
@postás: Nem lenne jó, de SAJNOS MÁS KIÚT NINCS!!!
Juszuf
@Desischado: Hova indultok? Csak Kubában és Észak-Koreában vannak ilyen hasonszőrűek, mint ti!
adrenalink
@Horizont: Ne felejtkezz el a két apróságról! Te is tudod, hogy gyerekkel, kutyussal cukiskodni hálás dolog, csak hozhat a konyhára.
postás
@papa.49: De akkor majd ugye elfogadod a "csőcselék" jelzőt ?
papa.49
@postás: Már csak arra lennék kíváncsi honnan veszed a bátorságot, hogy azokat az ukrán embereket evvel a jelzővel illesd, ki vagy mi jogosít erre fel téged???
Ja hogy aki másképp gondolkodik mint te az ,,csőcselék,, vigyázz mert még rád is mondhatják ezt, ezek után teljes joggal...
Látod pont ez a ti bajotok, ha valakinek nem az a véleménye mint a ,,tied, vagy a pártodé,, akkor az már egyből ,,csőcselék,, hát nem ártana ezen kicsit elmélkedned!!!
postás
@papa.49: Félreértettél! "Ukrán helyzet" alatt egy hasonló, de MAGYARORSZÁGI eseménysort értettem, amire célozgattatok gibgab-bal. ("másképp")
Abban az esetben nyilván Ti lennétek a "lázadó" oldalon, borogatnátok kukákat, gyújtogatnátok autókat (minimum, ha már egyszer "másképp"). Márpedig az ilyesmire zsigerből toljátok, hogy "csőcselék".
spu00
Tényleg, Önök hol élnek, hol éltek? A mai Magyarország a negyedét sem termeli meg a fejlett európai országok egy főre vetített GDP-nek, tehát jövedelmeinek nagyságát sem várhatják el.A mai helyzet szerint nincs olyan ipari létesítménye az országnak mely eladható terméket tudna produkálni a multikon kívül. Köszönhető a 89-s állapotoknak, s a 94-98 között eladott állami vagyonnak. A mezőgazdaság olyan amilyen, de jelenlegi állapotában nem tudja eltartani az országot egyedül.különben is még 350.000 hektár van 10-20 évig bérleti formában kb. 300 ember és cég birtokában, mely 2010 májusáig került hosszabbításra, na , de miért? Az, hogy jelenleg olyan gazdasági helyzet teremtődött, mint ami van, az egyértelműen az Orbán-Matolcsy párosnak köszönhető. Az ország gazdasági, s benne pénzügyi stabilitás teszi lehetővé, hogy nem vagyunk kitéve a külföld kényére-kedvére. Ha az Önök által preferált 19 pont ennek megtartását tudná garantálni, akkor talán lenne lehetőségük, de ennek a múlt a legjobb garanciája, hogy még megközelíteni sem tudják, nem hogy megtartani.Nincs egy elfogadható programjuk, nincs elfogadható vezetőjük, aki még számolni is tudna. A hatalom nem ad tehetséget. Nem tudnak egy olyan személyt mutatni, akiben egy kis tehetség szorult volna az ország vezetésére, tönkre tevőre számos emberük van, de az kit érdekel? Csak a hatalomban tudnak gondolkodni? Másra nincs eszük? Miből akarnak megélni? Nincs és nem lesz hitel, ami meg van, az gyorsan elfogy, s utána mi lesz? Egyszer már gondolkodhatnának, vagy ez már probléma?
Desischado
@Horizont: Érdekes, megjöttek a trollok! Már nem tudtam, mi hiányzik az életemből! (nevet) Csak a baj az, hogy siralmas, amit bemutatnak! Ez a Juszuf ki lehet? Új emberke?
papa.49
@postás: Kis pofám én NEM BOROGATTAM A KUKÁKAT, NEM GYÚJTOGATTAM TELEFONFÜLKÉT, 2006. ban akkor milyen alapon gondolod hogy ezt fogom tenni???
Nem tudom te ültél-e egy,két napot márc. 14.-től 16. áig a rendőrségen, én igen, pedig nem borogattunk semmit...
Ez a ,,túláradó hazafiság,, pont a fütyisz csapatra jellemző, és aki nem ért egyet velük az rögtön ,,hazaáruló,, ezt már ismerjük...
Tudod mit hagyjál engem békében, nekünk nincs mit megbeszélnünk...
Mobil123
@papa.49: Rabokat őriztél? :-D Ne idegeld magad.
papa.49
@Mobil123: Értem én, csak kicsit kivontak a forgalomból, ilyenkor...
papa.49
@Mobil123: Tudod szerettem kokárdával kimenni a szoborhoz, és ez nem tetszett az akkori uraknak, akarom mondani elvtársaknak, bár már a vége felé mikor már az volt a jelszó ,, aki nincs ellenünk, velünk van,, szinte lekakálták hogy mit csinálunk...
szandokan
@Horizont: A kulturált tüntetéssel semmi gondom, de Orbán g...i táblával menni nagy sötétségre vall. Egyébként én soha nem leszek ellenzéki, mert a Fidesz nyer 2018 - ban is:-)) Ha meg nem, akkor mi van? Nem nekem lesz szar, ebben biztos lehetsz.
szandokan
@adrenalink: Ne félj, rajtunk azért nem volt ilyen öltözet, de semmi kivetnivalót nem találok benne. Van, aki így ünnepel, van, aki Orbán g...i táblával...
JAJMÁR
@szandokan: 00:44 Milyen a kulturált tüntetés? Tudod az a baj, hogy valamikor kb. 10-13 évvel ezelőtt egy akkori "hős" ellenzék elkezdte felfelé hangolni az indulatokat. A szellem kiszabadult a palackból, és most pont az kiabál, aki kiengedte, hogy "milyen ízléstelen".
Arról van szó, hogy a baloldal mindig a nyugodtabb, és - le kell írnom - kulturáltabb viselkedést mutatta, és még ma is így van. Egyébként már lángolna Bp.
A g...i szót Ov jóbarátja, a Simicska Lajos mondta ki rá, és nagyon lájtosan üti le ezt a magas labdát az ellenzék.
Mi a véleményed a Bajnait vegzáló bohócról, és azokról, akik kacsákat vittek elé libának titulálva, - az ízléses ugye? - a Bajnait legyilkosozókról... a kukákat borogató és tv székházat felgyújtó tüntetőkről, a kordonbontó ellenzéki vezérről?
Az a baj, hogy mindezek után a kulturált tüntetésnek semmi hatása, egyáltalán, ezzel a kormánnyal szemben a kultúrának semmi hatása.
JAJMÁR
@Horizont: 19:06 Már megindult a forgalom, eddig bírták, de ez is valami :)
szandokan
@JAJMÁR: Tudod, ezek csak lózungok, ezek nem tüntetések. Ennyi erővel nyugodtan ki lehet várni a 2018 - as demokratikus választást. '48-ban nem egészen ez volt a forgatókönyv. Persze, jön a nyár, a szép időben jó egy kicsit vonulgatni, gyűlölködni. A kérdés, hogy vajon ezek az emberek mást is csinálnak emellett? Időtöltésnek, családi programnak persze ez is megfelelő, hadd tanuljon a gyerek...
szandokan
@Horizont: Majd arrébb rakom a hangszedőt...:-)
spu00
@Horizont: Igen, megjöttem, de sajnos bele botlottam az Ön remekébe, melyről csak azt tudom gondolni, hogy olyan árva gyerekként nőt fel akire a legkevesebb intelligencia sem tudott tudott ráragadni, mert még úgy ahogy megtanult olvasni,de az értelmezés már túl magas követelmény Ön részére. Tudja az a szerencse, hogy az Önök véleménye nélkül is fejlődik az ország, javulnak az életkörülmények, bármennyire nem tetszik.Az, hogy úgy ír, ahogy, az az Ön dolga, de ettől boldog? mert ha igen, lelke rajta, csinálja, demokráciában élünk.
spu00
@Horizont: Hiába, bolondok napján csak az ünnepelt egyének tudnak olyant írni,mint Ön. Tehát boldog névnapot! Különben egy adott munkához lehetőség is kell, mely nem mindegy, hogy milyen. Vigyázzon, hogy nevetése ne legyen görcsös, nagyon kellemetlen lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.