Tizenkilenc "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezést indítanak a március 15-ei civil demonstráció szervezői az Orbán-rendszer lebontásáért, az "új magyar köztársaságért". A kezdeményezést vasárnapi, a budapesti Astoriánál tartott tüntetésükön jelentették be a rendezvény szónokai.

Civil szervezetek és ellenzéki pártok szimpatizánsai "Új magyar köztársaságot!" mottóval kezdtek demonstrációt vasárnap délután. A rendezvény részvevői a Keleti pályaudvartól az Astoriáig vonultak, ahol művészek, tanárok és civil szervezetek képviselői szólaltak fel.     A szervezők népszavazási kezdeményezéséről elsőként Lattmann Tamás nemzetközi jogász beszélt, aki elmondta: a népszavazásra azért is van szükség, mert "a mostani rendszer árt a hazának," a gazdaságnak és az embereknek, akiket megfoszt a valódi polgárosodás lehetőségétől.

Rendszerbontó népszavazásokkal bomlasztanák Orbán rendszerét a civilek

A népszavazási pontok egyik csoportjaként említette a korrupció elleni fellépésre vonatkozó kérdéseket, amelyek valódi vagyonnyilatkozatokat, nyilvános és átlátható közbeszerzéseket szorgalmaznak, "európai ügyészség" létrehozását, továbbá azt kívánják elérni, hogy ne lehessen titkosítani a nagy állami beruházások iratait.

A sikeres népszavazás után az Orbán-kormány ugyan nem bukik meg, viszont annak lényege igen – hangsúlyozta Lattmann Tamás.

Vajda Zoltán, a "60ezren a magánnyugdíjukért" Facebook-csoport képviselője úgy fogalmazott, az ország nem "idegen megszállók, hanem hazai megszállottak" ellen küzd, akik csak a hatalmukat mentik.

Közölte, népszavazási kérdéseikkel érnék el a kötelező kamarai tagság eltörlését, az egyéni magánnyugdíj-számlák létrehozását, az ingyenes elkerülő utakat és autópálya-szakaszokat, az állam dohánymonopóliumának megszüntetését, a boltok zárva tartásának feloldását, valamint azt is, hogy "Orbán a Várba költözzön". Utóbbi felvetésre a tömeg "Börtönbe, börtönbe!" skandálással reagált.

Gulyás Balázs, a "Százezren az internetadó ellen" elnevezésű Facebook-csoport aktivistája kijelentette: Orbán Viktornál félelmetesebb ellenség a közöny, és szólt arról is, hogy meg kell védeni Magyarország függetlenségét. Népszavazási kezdeményezésük ismertetését folytatva elmondta, nyilvánossá tennék az ügynöklistákat, valamint a paksi bővítés dokumentumait, megszüntetnék a közmunkások kizsákmányolását, a tankötelezettséget pedig visszaállítanák 18 éves korig.

Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, drámaíró úgy fogalmazott, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének öt éve alatt szétesett a jogállam, "teljesen szétmállott az ország immunrendszere". Hozzátette, már készülődik az a demokratikus erő, amely leváltja az Orbán-rendszert és megalapítja az új magyar köztársaságot.

A rendezvény 15 órakor a Keleti pályaudvarnál kezdődött, ahonnan a szervezők becslése szerint 5-10 ezres tömeg, Új magyar köztársaság feliratú molinó mögött vonult a Rákóczi út és az Astoria kereszteződésében felállított színpadhoz.

Ezt megelőzően a Keleti pályaudvarnál Kész Zoltán, a veszprémi időközi választáson baloldali pártok támogatásával parlamenti mandátumot szerző független képviselő diktátornak nevezte Orbán Viktort, és arról beszélt, hogy a kormányfő eredetileg is keletre, Moszkvába akarta vezetni az országot.

A demonstrálók a rendezvény ideje alatt nemzeti és uniós zászlók mellett a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok, a Szolidaritás és a MoMa lobogóit lengették. A tüntetők tábláin "Mocskos Orbán, a tolvajok fejedelme" és "Miatyánk, ments meg az orosztól!" feliratok voltak olvashatók, a két helyszín közötti vonulás közben pedig az "Orbán takarodj!" és a "Mocskos Fidesz!" rigmusokat skandáltak.

A Nemzeti Választási Iroda az MTI megkeresésére közölte, pénteken tizenkilenc népszavazási kezdeményezés érkezett hozzájuk, amelyek elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@gibgab: Egyetértek, de a népszavazásban én se bízom lesöprik az összes kezdeményezést, ahhoz hogy engedjenek kellene egy hatalmas tüntetés, olyan mint az ukránoknál volt, mert az ottani diktátor is csak a tömeg kitartásától ijedt meg, és szelelt el Oroszországba...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@szandokan: 00:44 Milyen a kulturált tüntetés? Tudod az a baj, hogy valamikor kb. 10-13 évvel ezelőtt egy akkori "hős" ellenzék elkezdte felfelé hangolni az indulatokat. A szellem kiszabadult a palackból, és most pont az kiabál, aki kiengedte, hogy "milyen ízléstelen".
Arról van szó, hogy a baloldal mindig a nyugodtabb, és - le kell írnom - kulturáltabb viselkedést mutatta, és még ma is így van. Egyébként már lángolna Bp.
A g...i szót Ov jóbarátja, a Simicska Lajos mondta ki rá, és nagyon lájtosan üti le ezt a magas labdát az ellenzék.
Mi a véleményed a Bajnait vegzáló bohócról, és azokról, akik kacsákat vittek elé libának titulálva, - az ízléses ugye? - a Bajnait legyilkosozókról... a kukákat borogató és tv székházat felgyújtó tüntetőkről, a kordonbontó ellenzéki vezérről?
Az a baj, hogy mindezek után a kulturált tüntetésnek semmi hatása, egyáltalán, ezzel a kormánnyal szemben a kultúrának semmi hatása.
JAJMÁR
@Horizont: 19:06 Már megindult a forgalom, eddig bírták, de ez is valami :)
szandokan
@JAJMÁR: Tudod, ezek csak lózungok, ezek nem tüntetések. Ennyi erővel nyugodtan ki lehet várni a 2018 - as demokratikus választást. '48-ban nem egészen ez volt a forgatókönyv. Persze, jön a nyár, a szép időben jó egy kicsit vonulgatni, gyűlölködni. A kérdés, hogy vajon ezek az emberek mást is csinálnak emellett? Időtöltésnek, családi programnak persze ez is megfelelő, hadd tanuljon a gyerek...
szandokan
@Horizont: Majd arrébb rakom a hangszedőt...:-)
spu00
@Horizont: Igen, megjöttem, de sajnos bele botlottam az Ön remekébe, melyről csak azt tudom gondolni, hogy olyan árva gyerekként nőt fel akire a legkevesebb intelligencia sem tudott tudott ráragadni, mert még úgy ahogy megtanult olvasni,de az értelmezés már túl magas követelmény Ön részére. Tudja az a szerencse, hogy az Önök véleménye nélkül is fejlődik az ország, javulnak az életkörülmények, bármennyire nem tetszik.Az, hogy úgy ír, ahogy, az az Ön dolga, de ettől boldog? mert ha igen, lelke rajta, csinálja, demokráciában élünk.
spu00
@Horizont: Hiába, bolondok napján csak az ünnepelt egyének tudnak olyant írni,mint Ön. Tehát boldog névnapot! Különben egy adott munkához lehetőség is kell, mely nem mindegy, hogy milyen. Vigyázzon, hogy nevetése ne legyen görcsös, nagyon kellemetlen lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.