Megváltoztatják a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét – idézte Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő levelére írt válaszát csütörtöki számában a Délmagyarország. Rétvári Bence válaszában közölte: a gimnázium új névadóját a helyi közösség szempontjaira tekintettel találják meg.

Tényleg megváltoztatják a Ságvári Gimnázium nevét

Az Emmi államtitkára levelében a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozott, amely kimondja, Ságvári Endre neve "a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint (…) 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható".

Az államtitkár szerint egy demokratikus ország értékrendje

"nemet mond minden totalitárius, népirtó rendszerre, és nem tekinti hőseinek, példaképeinek azokat az embereket, akik diktatúra kiépítésében vagy diktatúra eszméinek terjesztésében játszottak szerepet".

Rétvári Bence szerint az iskola figyelemre méltó teljesítménye és tiszteletre méltó hagyományai "nem Ságvári Endre nevének következményei". Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket.

Szabó Sándor levelében hangsúlyozta, az idén 60 éves intézmény keményen megdolgozott hírnevéért, amelyet nem lehet "egyszerűen egy másik név mögé préselni". A szocialista honatya emlékeztetett arra, hogy egy közösségi portálon már több mint tízezren próbálják megvédeni a "ságvárizmust". Hangsúlyozta, szegediként csak megerősíteni tudja a tiltakozók álláspontját, a Ságvári-gimnázium neve "brandet jelent" nemcsak a városban, hanem az egész országban – áll a Délmagyarország cikkében.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

panellproli
Azért sem hagyják abba az erőből való uralkodást.Akkor is megmondják, hogy mikor vásárolhatsz, hova mehetsz, hol tanulhatsz és meddig... stb.Nem veszik észre hogy már nagyon kezd betelni az emberek bögye ezzel. A saját csodálóik is egyre kevesebben vannak-remélem hamar megfizetnek ezért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coni
Itt a Moszkva tér esete. Ha új szelek fújnak akkor rögtön nem olyan megosztó a név és rá akarják erőltetni más kerületre a "Moszkva Park" nevet.
Rétvári felkészületlen mint mindig. A vasárnapi boltbezárásokra azt mondta, hogy 8 évvel ezelőtt!!! készültek hatásvizsgálatok és közvélemény kutatások amik alátámasztják, csak már nem emlékszik rá ki készítette...
panellproli
Azért sem hagyják abba az erőből való uralkodást.Akkor is megmondják, hogy mikor vásárolhatsz, hova mehetsz, hol tanulhatsz és meddig... stb.Nem veszik észre hogy már nagyon kezd betelni az emberek bögye ezzel. A saját csodálóik is egyre kevesebben vannak-remélem hamar megfizetnek ezért.
tivoli
Miért nem jutott eszébe senkinek az átkeresztelés 25 évvel ezelőtt?
Vagy mitől lett éppen most vállalhatatlan a Ságvári név?

Szolnokon például a Ságvári körutat időben át tudták írni Szapáryra.
zöldszem
Úgy van, nevezzétek át! Azután megkezdhetitek, a liberális, a demokrata költők írók, szabadságharcosok nevét viselő utcák, terek, középületek átnevezését is!
Helyette mindjárt lehetnek, Horthy Rákosi, Orbán, ...neveket használni.
Most komolyan, azzal. hogy átnevezik, mi a xart érnek el??? Több lesz a tanárok fizetése, kevesebb lesz a felvételipont határ, több pénzt kap fent tartásra ???
papa.49
@coni: A kdnp.s fity-faty szimplán hazudik, semmi nem igaz abból amit állít, sőt az a szakszervezet amelyikre hivatkozott kereken visszautasította az állítását, talán le is kéne mondania a hazug állattitkárnak!!!nem elírás...
laszlobihari
Ez a mocsok banda másképp már nem tud ki elégülni, ezek szerint már önmaguknak sem kellenek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.