A Randstad Workmonitor nemzetközi felmérést készített 34 országgal, mely szerint a magyar munkavállalók nagy része a bevételének mindössze 5 százalékát teszi félre nyugdíjas éveire – tette közzé a 168 Óra Online.

Ez sokkal kevesebb, mint amennyit a kutatásban résztvevő többi ország lakói meg tudnak takarítani. Míg a külföldön élők saját jövedelmük minimum 10 százalékát teszik félre nyugdíjas éveikre, addig a magyarok az államtól és munkáltatójuktól várják az időskori boldogulást.

Kiugrunk viszont a többiek közül abban, hogy az országban élő válaszadók közel 77 százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjba vonulása után is dolgoznia kell majd. Minden hatodik válaszadó arra számít, hogy 70 éves kora előtt nem fogja abbahagyni a munkát és csupán a 41 százalék gondolta úgy, hogy 65 éves koráig vissza fog tudni vonulni. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok túlnyomó része szerint az 55 évnél idősebbek is ugyanúgy el tudják végezni a munkájukat, mint a fiatalabbak és betegszabadságra sem mennek náluk többször. Viszont szerintük az új dolgokat már nehezebben tanulják meg, ami kihathat a munkavégzésre. Mindezek ellenére Magyarországon az 55 évnél idősebbek hosszú távú foglalkoztatását célzó program a munkáltatók csupán 39 százalékánál elérhető, amely valamivel alacsonyabb a globális átlagnál.

A felmérés során 2015. január 21. és február 5. között több mint 400, 18-65 éves – legalább heti 24 órában foglalkoztatott és fizetett – magyar dolgozó válaszolt a kérdésekre.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@pbalage: ma, 14:33
Na igen. Ez a rendszer meg fejlődik, virágzik, mindenki legnagyobb megelégedésére.
Knapp75
@tivoli: Ott se volt sok köze a munkavállalóknak és a nyugdíjasoknak ahhoz, hogy működött a nyugdíjrendszer, egyszerűen az államnak könnyebb dolga volt a demográfiai okok miatt, mivel több befizetőre kevesebb nyugdíjas jutott.
Így azért könnyebb volt kifizetni a nyugdíjakat.

Egyébként a nyugdíjhoz most is legalább 20 év jogosultsági idő kell, az, hogy szociális okokból "nyugdíjszerű" segélyt a többiek is kapnak, az indokolt.

Abban is van ám különbség, hogy amíg az állam adott szinte mindenkinek munkát, addig nem fordulhatott elő, hogy feketén dolgozik valaki évtizedeken keresztül a munkaadójának köszönhetően, miközben nem szerez nyugdíjjogosultságot.
Azért mostanában láttunk már ilyet. :)

(alkalmazottakról beszélek, akik többnyire nem szólhatnak bele, hogy mekkora összegre, hány órára jelentsék be őket)
Levendula
@pbalage: Olvasd el még egyszer, figyelmesebben, hogy mit írtam...
tivoli
@Knapp75: ma, 15:18
Így igaz, de az utóbbi nem a Kádár rendszer bűne..
Toby
- és vajon mi a f@szomból tennének félre az átlagkeresők, amikor máról holnapra lehet csak megélni a fizetésnek nevezett adományból ?

- mese, hogy az államtól várják a gondoskodást 25 év gengszterizmus után, egyszerűen nincs mit félreteni ! B****átok meg !
Lassan a (nem) cba-s párizsi is tuningolt kajának számít, a tepertő is drága, húst csak akkor éreznek, ha szájukba repül a légy !
Idevezetett a "nem a zemberek fizetik meg " és akkor még egyéb kiadásról nem is szóltam ! Azanyátokpiszkosúristenitrohadtmocskostetvesrablóbanda !
havasigyopár
Az Orbán kormány annak ad nyugdíjat, akinek akar és amennyit akar. A külföldi magyaroknak, elég ha bejelentkeznek ide, már jár a nyugdíj, havi 90 ezer. Ismerek ilyet. Nem él itt, román nyugdíjas házaspár, mindketten kapják ezt a pénzt és még onnan sok százezren.Egy percet sem dolgoztak itt, Magyarországon. Az országon túlra megy a nyugdíjalap nagy része.Ezért is nem kapunk mi itt egy normális nyugdíjemelést, pedig itt dolgoztuk le az életünk nagy részét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.