A vagyonvisszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság – mondta a fővárosi főügyész az M1 aktuális csatornának hétfő este.

Ibolya Tibor emlékezetett rá: március 11-én rendelték el a nyomozást, aznap négy helyen tartottak házkutatást, amelynek eredményeként lefoglaltak körülbelül tízezer oldalnyi nyomtatott szöveget és körülbelül 800 gigabyte-nyi elektronikus adatot. Ennek az "óriási mennyiségű" adatnak az áttekintéséhez idő kellett – hangsúlyozta a főügyész.

Arra a kérdésre, hogy ennyi idő, két hét elég lehetett-e a vagyon kimenekítésére offshore cégeken keresztül, azt válaszolta: "objektíven nem volt olyan helyzetben" Tarsoly Csaba, hogy vagyont tudjon kimenekíteni.

A főügyész elmondta: a vagyonvisszaszerzési eljárás tart, ennek részeként hétfőn a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság biztosítási intézkedésként. A gyanúsítás után már megkezdődött a vagyonvisszaszerzés, gépkocsikat, üzletrészeket, készpénzt, ingatlanokat foglaltak le – tette hozzá.

Tarsoly Csaba és két társa ügyében a főügyész a gyanúsítás részleteit nem árulta el, annyit közölt, hogy "a cselekmény minősítése csalás".

Mint mondta, ez egy nehezen bizonyítható bűncselekmény, ezért minden olyan nyomozati cselekményt el kellett végeztetniük, amely megalapozottá teszi a gyanút. A Magyar Nemzeti Bank feljelentése csak arról szól – folytatta –, hogy a Quaestornál bűncselekmények történtek, de ekkor még nem volt egyértelmű, hogy milyen bűncselekmények. Mivel kár keletkezett, ezért a csalás gyanúját próbálták megalapozott gyanú szintjére hozni.

Ibolya Tibor ezzel kapcsolatban kijelentette: nem akar olyan országban élni, ahol egy feljelentés után egy nappal bárkit le lehet tartóztatni.

Amikor a büntetett előéletű Orgován Béla nevére írta a céget, Tarsoly Csabával szemben a megalapozott gyanú "kijegecesedett" – mondta a főügyész. Ez jó volt az ügyészségnek – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Buda-Cash-ügyben sem intézkedtek gyorsabban a nyomozók, talán egy vagy két nappal hamarabb állították elő a gyanúsítottakat – mondta. Ez mindkét ügyben két hét alatt történt meg, amit nemzetközi összehasonlításban is gyorsnak nevezett.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A g. Q. vezér két hét alatt hatalmas vagyont menekíthetett ki offshore cégén keresztül. Ezért volt cégtulajdonváltás és vezetőváltás. Az ETO-ért talán kapkodni fognak? Kinek kell majd egy komplett, veszteséges stadion? Talán Orbán majd megveszi a mi pénzünkből, hisz egyetlen focistát sem hagy az út szélén.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Juszuf
@eszegfu: A főbűn mikor kezdődött? Ki változtatta meg az ellenőrzés gyakoriságát. Ki végezte sebtében az ellenőrzést 2010-ben?
eszegfu
@Juszuf: Szeretném, ha azt értenéd, amit irok... tehát mondjuk ma elgázolok egy embert, akkor nem lehet az a védekezésem: Te meg 5 évvel ezelőtt átmentél a tilosban. A véleményem továbbra is az: ma történik valami, akkor ma kell azonnal megoldani, vagyis O.V. elmulasztotta a feljelentést! A nyomozás során -- természetesen tisztességgel végezve -- minden kiderülhetett volna. Sőt, ha jobban belegondolok, akkor pontosan ugyanugy, mint ahogy ezt egy csődbiztos tenné: először a napi ügyeket intézi pontosan, szabályosan és halad az ügyekkel időrendben visszafelé. Végső soron igy kiderülhetett volna -- amit ugyan eddig is tudtunk -- MSZP változtatta az ellenőrzés gyakoriságát 5 évenkénti kötelezőre (ami nem azt jelenti, hogy közben nem tehették volna meg gyakrabban!), majd a 2010. ellenőrzési jegyzőkönyvhöz (mely kifogásolás pontjainak kijavitását tételesen meg kellett volna nézni). Feltételezem: ahogy én nem tudom pontosan mit tartalmaz a jegyzőkönyv, ugy Te sem, igy felelőtlenség lenne erre mondani a "sebtében" jelzőt.
Juszuf
Szerintem 5 évvel ezelőtt elgázolva az ember és cserbenhagyva, most csak a piroson való áthajtás történt meg.
eszegfu
@Juszuf: Kösz. az igazán "magvas" válaszodat! Engem komolyan érdekelt volna a véleményed, főleg ugy: Te "szólitottál" meg. Elkerülve az esetleges félreértéseket, egy talán hétköznapi esemény példájával szemléltettem a Quaestor ügyében kialakult véleményemet. De igy akár "lapozhatunk" is...
Fradigege
Kiváncsi leszek melyik csókos fog focicsapatot kapni 1 forint jelképes összegért. Ezerrel kapóra jött nekik ez a bedőlés. Nagyon ilyen szagot érzek.
eszegfu
@Mirabilis: Igazad van: tényleg "lemosta Grétyt"! Én sem tudtam, igy megnéztem, hogy a kijegecesedett régies kifejezése a kikristályosodottnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.