Szinetár Miklós rendező szerint kár volt a Burgtheater akciójával elrontani egy jó és sikeres előadás hangulatát. Blaskó Péter színművész – aki szabadidejében a Fidesz kongresszusára is szívesen ellátogat és akinek Orbán maga adta át a Kossuth-díjat pár éve – pedig nyílt levelet írt a Burgtheater intendánsának, és bocsánatkérést vár a bécsi színháztól, amiért társulatának egy tagja a Sirály előadása után politikai nyilatkozatot olvasott fel vasárnap este a Nemzeti Színházban.

Az MTI megkeresésére Szinetár Miklós rendező kedden elmondta: elvben nem szereti, ha előadások végén ilyenfajta politikai megnyilvánulás történik. De ha Magyarországon egy olyan politikai képződmény, mint a Jobbik ilyen rohamosan tör előre, akkor bizony van értelme a demokrácia féltésének. Hozzátette: nem biztos, hogy ezt a félelmet egy előadás végén, a tapsrendben kell elmondani.

"Gondolom, hogy annak idején, amikor az ugyancsak szélsőjobboldali Szabadságpárt kormányra került Ausztriában, akkor is elmondták a Burgtheater művészei az aggályaikat a színpadon" – fogalmazott.

A rendező hozzátette: a váltott wienerisch és angol szöveg felolvasását nehezen lehetett érteni, az egész akció szakmailag nem volt valami ügyes.

"A képernyőn megjelenő aradi tizenhárom névsora pedig – akár válasz volt a Nemzeti Színház részéről, akár nem – szintén ügyetlen, értelmetlen és zavaró volt" – fogalmazott.

"Kár volt az akcióval elrontani egy jó és sikeres előadás hangulatát" – mondta Szinetár Miklós.

Blaskó Péter, a Nemzeti Színház színművésze, aki szintén tanúja volt az eseménynek, Karin Bergmann Burgtheater-intendánsnak és Jan Bosse rendezőnek írt, az interneten kedden közzétett nyílt levelében azt írta: a színpad nem arra való, hogy politikai brosúrákat olvassunk fel. Éppen ettől kellene távol tartani magunkat nekünk, színházművészeknek.

"Önök ketten gyáva emberek. Ide küldenek Budapestre egy társulatot, a társulatukat, hogy lejárassák Ausztriát" – írta a színész.

"Egyébként milyen alapon avatkoznak bele egy másik ország belpolitikájába? Milyen jogon használják fel vendégszereplő előadásukat politikai üzenet közvetítésére?" – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy ez minden vendégjogot sárba tapos.

"Mit szólt volna a bécsi közönség, ha a Katona József Színház nagy sikerű bécsi vendégjátéka után én, mint a darab főszereplője elkezdtem volna Jörg Haiderezni és a színpadról félteni az osztrák demokráciát?" – hangoztatta.

"Otromba gorombaságot csak bocsánatkérés követhet" – fogalmazott a színész.

Az MTI a Burgtheatert kedden megkérdezte arról, hogy kívánnak-e reagálni Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának hozzájuk írt, hétfőn közzétett levelére, amelyben Vidnyánszky azt írta, magyarázatot vár a történtekre. A bécsi színház az MTI-t kedden délelőtt arról tájékoztatta, hogy még nem kapták meg a levelet.

Mint az MTI-nek a bécsiek válaszukban fogalmaztak, a Sirály vasárnapi előadása után, bár lemondták a közönségtalálkozót, a társulat számára mégis fontos volt, hogy közölje gondolatait a közönséggel. Közleményük az alkalomnak, a helyzetnek és a publikumnak jó és megfelelő volt. Ehhez további hozzáfűznivalójuk nincsen – közölték.

A Nemzeti Színház az MTI kérdésére kedd este azt a választ adta: a levelet a Burgtheater vezetőjének kedden elküldték.

A bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) játszott vasárnapi vendégjáték végén politikai nyilatkozatot olvasott fel.

A Dornt játszó Martin Reinke a következő levelet olvasta fel a tapsrend végén németül és angolul: "Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van. Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek. Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!"

A beszéd alatt a kivetítőre az aradi vértanúk nevét sorakoztatta fel a vendéglátó színház. A MITEM-re – az előzetes programtól eltérően – sem Karin Bergmann, sem a darab rendezője, Jan Bosse nem jött el a társulattal.

Vidnyánszky Attila Karin Bergmann-nak küldött és az MTI-hez hétfőn eljuttatott levelében arra kéri a Burgtheater intendánsát, tájékoztassa: "mi volt az oka annak, hogy a társulatot Ön és a rendező magára hagyta a Nemzeti Színházban és mi az oka annak, hogy egy, az európai színházi kultúrában elfogadhatatlan eszközhöz folyamodtak munkatársai".

Kiemeli: "úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai leveleket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra."

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Szinetar de foleg Blasko is el vannak tevedve az erdoben.
Szinetar ur, a jobbik eloretorese a fideSSnek koszonheto, es elhiheti hogy adott szituaciban a fidesz es a jobbik koalicira fog lepni csak hogy a hatalom a kezukben maradjon. Jo lenne ha at gondolna ujra hogy On miert tamogat egy ujfasiszta partot?
Blasko ur, On pedig kihuzhatna vegre a nyelvet orban szaros valagabol. Demokraciaban velemeny szabadsag van, es ez igaz egy szineszre is a szinhaz szinpadan. Bator tett volt reszukrol, es semmifele bocsanat nem szukseges, mert csak az igazat szolottak. Persze ez lehet hogy egyeseknek, mint on is, nem tettszik. A kommunista partallamban is voltak olyanok, akik nem szerettek a lazongo termeszetu ifjakat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Szinetar de foleg Blasko is el vannak tevedve az erdoben.
Szinetar ur, a jobbik eloretorese a fideSSnek koszonheto, es elhiheti hogy adott szituaciban a fidesz es a jobbik koalicira fog lepni csak hogy a hatalom a kezukben maradjon. Jo lenne ha at gondolna ujra hogy On miert tamogat egy ujfasiszta partot?
Blasko ur, On pedig kihuzhatna vegre a nyelvet orban szaros valagabol. Demokraciaban velemeny szabadsag van, es ez igaz egy szineszre is a szinhaz szinpadan. Bator tett volt reszukrol, es semmifele bocsanat nem szukseges, mert csak az igazat szolottak. Persze ez lehet hogy egyeseknek, mint on is, nem tettszik. A kommunista partallamban is voltak olyanok, akik nem szerettek a lazongo termeszetu ifjakat.
verum
@Yoda69: - A Jobbik előretörése éppúgy nem a Fidesznek köszönhető, mint a Fidesz uralma az MSZP-nek.
Nem, az emberek hiszékenyek, érzelmi indulataik vezérlik.
Tessék már egyszer vállalni a felelősséget azért, hogy kire szavaznak, vagy hogy nem mennek el szavazni!
Sajnos kis hazánkban akár a második világháború idején ma is sok antiszemita, rasszista honpolgárt melenget a keblén. És ezek az emberek csak arra várnak, hogy tömörülhessenek.
nezelodo
Ez a Blaskó sem veszi észre, hogy közeleg a kapituláció, de ő azért kitart ma végsőkig.
Anna Mária
Szinetár hozzátette: "a váltott wienerisch és angol szöveg felolvasását nehezen lehetett érteni". No igen, annak, aki se németül, sem angolul nem tud.
A levelet felolvasó kiváló színész, Martin Reinke német, az anyanyelve német és nem "wienerisch", ha erről még nem értesült volna Szinetár. Itt a felvétel:
hirek24.hu/?req=20865939
A Blaskó pedig... ehh... hányinger.
bretagne
@Anna Mária: Mindenben igazad van Blaskó ügyben. Én akkor kicsit " megbocsátottam"
neki, amikor kiállt Alföldi mellett.
Anna Mária
@bretagne: Igen, akkor - még a mostaniakhoz képest nyugalmasnak tekinthető ősidőkben - szép volt tőle az a néhány csitító mondat.
Ez a levele viszont végtelenül ostoba, mélységesen szégyellheti magát érte. Nem ismeri sem Ausztriát, sem pedig a Burgtheater munkáját.
papa.49
Akkor most az osztrák színészek összecsinálják magukat, dehogy, röhögnek egyet a palin, oszt. jónapot...
nemkati
Én tényleg nem tudom megítélni, hogy igaza van-e Blaskónak vagy Szinetárnak, amikor azt mondják, hogy "a színpad nem arra való, hogy politikai brosúrákat olvassunk fel." vagy "Kár volt az akcióval elrontani egy jó és sikeres előadás hangulatát". De azt, amit egy vendégszereplő színész a társulata nevében közölni szeretne a vendéglátó ország kisembereivel, azt leghatékonyabban ilyen formában teheti meg. Az más kérdés, hogy aki egyetért az elmondottakkal, az örül, hogy más is így látja, más országban is így látják, míg aki az ellenkezőjét gondolja, az nyilván felháborodik ezen.
Anna Mária
@papa.49: Nem, nem ilyen egyszerű. A bécsi Burgtheater több, mint színház - egy szellemi műhely, írók, költők, színészek, zenészek gondolkodnak és dolgoznak együtt a közönséget is bevonva. Nagyon érdekes dolgokat csinálnak és mindig, minden fontos politikai témában elmondják a véleményüket. Nagyon sokat foglalkoznak Európa problémáival, köztük a magyarországiakkal.
Blaskó hozzá sem tud szagolni ahhoz, amit a Burgtheater képvisel - az idétlen levelével teljesen világossá tette.
Meglátjuk, mi lesz a válasz.
papa.49
@Anna Mária: Borítékolnám, finoman elküldik a 3.14 ba...
Anna Mária
@nemkati: A levél tartalma szépen el is sikkad míg Blasó meg Szinetár meg a többiek méltatlankodnak. :)
Anna Mária
@nemkati: Tiszta vicc ez a méltatlankodás. Egy szinten van azzal, mintha valaki azt mondaná, nem, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén ne szavaljon senki, mert az egy múzeum. Vagy a Pilvaxban ne fogalmazzanak 12 pontot, mert az kávéház, ott igyanak kávét.
nemkati
@Anna Mária: Na, meggyőztél, hogy jól tette a Burgtheater, illetve Martin Reinke, hogy felolvasta a nyilatkozatot. :)
bretagne
@Anna Mária: Igaz, ebben az ügyben nem kell megszólalni neki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.