Kötélhúzással telik az ünnep, komoly viták vannak a munkavállalók, valamint a kormány és a munkaadók között – mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a szövetség május elsejei rendezvényén pénteken Budapesten, a Városligetben.

Gaskó István szerint a márciusban kezdődött háromoldalú szakértői tárgyalásokon a kormány háttérbe vonul, nem avatkozik be a munkaadók és munkavállalók közötti megbeszélésekbe, ahol viszont "eléggé döcögősen mennek a dolgok".

Gaskó: a magyar munkavállalók helyzete az egyik legrosszabb

Sztrájk szervezését sem zárta ki a Liga elnöke abban az esetben, ha a parlament tavaszi ülésszakán nem sikerül olyan törvényeket alkotni, amelyek segítik a megállapodások megvalósulását.

Elmondta: tárgyalások folynak a korhatár előtti ellátások egy részének pótlása, többi között a 70-100 ezer embert érintő korkedvezményes nyugdíj ügyében.

A sztrájkjoggal kapcsolatban hangsúlyozta: a gazdasági fejlődés kedvező alakulásából úgy tűnik, rendelkezésre állnak majd azok a források, amelyek a munkavállalói követelések kielégítéséhez szükségesek, így szükségtelenné válnak az elmúlt 2-3 évben bevezetett megszorítások.

A Liga elnöke kitért arra, hogy az utóbbi hetekben küzdelem folyik a szakszervezetek között, ahol a Liga a "megtámadott szakszervezet". Remélik azonban – tette hozzá –, hogy előbb-utóbb jó lesz az együttműködés a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel, hiszen a magyar munkavállalók helyzete sokat romlott az elmúlt 25 évben. Gaskó István véleménye szerint a környező volt szocialista országok közül az egyik legrosszabb helyzetben a magyar munkavállalók vannak. A minimálbér nettója nem éri el a létminimumot, azaz a munkavállalók napi 8 órában nem keresik meg a létfenntartáshoz szükséges forrást sem – hangsúlyozta a Liga elnöke, hozzátéve: a minimálbért keresők a magyar munkavállalók 40 százalékát teszik ki.

A Liga rendezvényén a szakszervezet ifjúsági szervezete, a Fiatalok Ligája performanszot adott elő, kötélhúzással szimbolizálták a munkavállalók, valamint a munkaadók és a kormány közötti tárgyalások menetét. Egyik képviselőjük a performansz után kiemelte: különösen a kisgyermekes szülők felmondási védelmét szeretnék megerősíteni. Azt szeretnék, hogy gyermeke 5 éves koráig senkit ne lehessen elbocsátani a munkahelyéről.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
De... a magyar szakszervezeti vezetők helyzete a legjobb... Vagy nem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Előjött egy kis apanázsért,,,,,,,meg egy kis plusz válveregetésért..kegyes Urunktól..Még szerencse,,hogy Ó volt az első szakszerv-vezető,,aki aláírta a Cimbalmos új munkatörvénykönyvét.Most mi is a gond ??
Desischado
Köpönyegforgató hulladék júdás! Eladtad magad súlyos pénzért! Hiteltelen minden szavad!
kukac50
A dolgozó kisembereknek a régi törvény jobb volt azt állítsák vissza! Abban a törvényben még voltak jogai a dolgozóknak most meg kuss nekik.
világlátó
Gaskó megállapította. A múltkor csokornyakkendősen ott parolázott Orbánnal, mert olyan " felemelő" ha a miniszterelnökkel szerepelhet a kamerák előtt.
Nekem erről mindig az opportunizmus jut eszembe, meg a tál lencse.
Már nem hiszek a szakszervezetek létjogosúltságában.
Bercifiu
Elhúzol te a 3,14 - be. A tegnap volt a munka ünnepe, annak emlékére, hogy kiharcolták a 8 órás munkaidőt, ma ez már minimum 8,5, de inkább 10 12 óra.
Nem azért választottuk a politikai, érdek-képviseleti vezetőinket, hogy megnyomorítsák az életünket. Mindenki visszaél az erőfölényével. Pl. kormány vasárnapi bolt bezárás, de lehetne sorolni Trafik, föld, iskolák, egészségügy stb.mindenféle külön adók, szolgáltatók egyoldalú szerződés módosítások, csak a süket duma.
mariaberta
Igazán?, ahhoz képest, hogy eddig kit képviselt vagy inkább mit nem képviselt, meglepő lijelentés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.