Erő kell ahhoz, hogy megtartsuk, ami a miénk, a magyar kormány ezért – a szó legjobb értelmében – az erő politikáját akarja folytatni, amikor a határon kívüli nemzetrészekre, az ott élő magyarokra gondol – jelentette ki Balog Zoltán szombaton a romániai Szatmárnémetiben. 

Az emberi erőforrások minisztere a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban elvégzett beruházás átadásán arról beszélt, hogy ha Magyarországnak van gazdasági ereje és nemzetközi tekintélye, akkor lehet felszólalni azok érdekében, akik "hozzánk tartoznak, akikkel egy nemzetet képezünk, de mégis elválasztanak minket a határok egymástól".

Szavai szerint Erdélyben és Magyarországon is az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mindazokat az értékeket, amelyeket sikerült megőrizni a diktatúrákban, azt az "álszabadság világában" elveszítjük-e, vagy nem. A hamis vonzások sokszor veszélyesebbek, mint a diktatúra, mert míg a diktatúra összetart, addig az álszabadságban, vagy "a globalizáció szelében" elfelejtjük, ami a miénk – figyelmeztetett.

Ezt kell megtanulni a 21. században, ha mi nem ragaszkodunk ahhoz, ami a miénk, mások nem fogják számunkra megőrizni – hangsúlyozta Balog Zoltán, megjegyezve, "itt, ezen a táján a világunknak ingyen semmit nem adnak, még jó szándékból is nagyon keveset."

Balog Zoltán beszédében kiemelte, hogy a kormány nem adja fel azon törekvését és nemzetstratégiai célját, hogy a Kárpát-medencét a határok ellenére egy egységes magyar nemzeti térnek tekintse, akár az oktatás, a gazdaság, az egészségügy vagy a kultúra területén. Sokat tettünk ezért az elmúlt huszonöt évben, de egyáltalán nem lehetünk még elégedettek – jelezte az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán szerint ami például Szatmárban, Révkomáromban, Beregszászon vagy Újvidéken történik az oktatásban, azt egységesen a magyar felsőoktatás ügyének kell tekinteni. Ekkor fogjuk tudni a legjobbat adni fiataljainknak, és ez egyszerre jelenti a nemzetstratégiai céljainknak a megvalósítását és az ő személyes boldogulásukat – fogalmazott.

A miniszter az alapok fontosságát kiemelve elmondta, négy és fél évszázad bizonyítja, hogy az itteni református közösségben is vannak olyanok, akik egyszerre tudják "tartani a kardot és foglalkozni a tudománnyal". Balog Zoltán beszédében méltatta a református kollégium közösségmegtartó erejét, szavai szerint az intézmény a reformátusság fontos kincse helyi és országos szinten is.

Balog Zoltán beszédét követően ünnepélyesen átadták az iskola kicserélt nyílászáróit, illetve felújított tetőszerkezetét, utóbbi munkálatokat a magyar kormány húszmillió forinttal támogatta. Az eseményen részt vett többek közt Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke, Pataki Csaba RMDSZ-es szenátor és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

soljanka
Azt azért megnézem, amikor rádöbbennek, hogy senki nem akara határon túlról magyar állampolgár lenni.
Erdélyi orvosok, ápolók térnek vissza Romániába, mert ott jobban keresnek, nyugatra meg nem akarnak menni.
Ukrajnával még más a helyzet, onnan sok férfi jön, hogy ne kelljen bevonulni, de Kárpátalja lakossága is jobban jár, ha papa-mama bejelentkezik az itt élő gyerekeknél, így itt jogosult a nyugdíjra, otthon meg költheti. Tehát amíg háború van, addig nem lesz visszacsatolás, utána meg nem akarják ők sem.
A felvidéki magyarok magyarok köszönik, jól vannak.
Burgenland nem szándékozik visszacsatolódni.
Szlovéniában jobbak a feltételek, nem is gondolkodnak benne.
Horvátok, szerbek meg elég balhés népség, jobb velük nem ujjat húzni.

Szóval miről beszél ez makimanó?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
Képmutató, hazug banda. Nem akarnak ezek semmit megtartani, csak a saját hatalmukat és pénzüket.
Még Tőkés László is így nyilatkozott:
"... a román titkosszolgálat az egyházi bomlasztásban is aktívan tevékenykedik. Mint fogalmazott, egykoron a szekus papok népes tábora települt át Magyarországra is, akik továbbra is aktívan szolgálták a megbízóikat. Hozzátette: „az egyházi vonal terén sok mindent már sikerült tisztázni, ismerjük az ügynökök nagy részét, listát is küldtem róluk Bölcskei Gusztáv volt református püspöknek, de nem történt semmi."
Nos, kedves Balog, hol és mikor és ki ellen is használjátok azt az "erőt"?
prielle
"..ha Magyarországnak van gazdasági ereje és nemzetközi tekintélye,..", mondá B.Z.
Hát, ez az, ha van! Nincs, csak hazug szátok és tolvaj kezetek van!
justhpeter
Őszintén sajnálom ezt az embert. A legnagyobb senki, akit az utóbbi időben láthattam.
Desischado
Amit ezek foggal körömmel meg akarnak védeni, az a hatalom, és a szabadrablás megtartása! balogh te csuhások szégyene, jobban tennéd, ha hallgatnál!
mate03
@silber13: Addig erőlködik még össze nem szarja magát!
Hofipisti
A tehetetlenek, a képtelenek, az eszköztelenek, a semmirekelő akarnokok sajátja az ERŐ-ből való problémamegoldás. Balog tiszteletes úgy látszik sokat járhatott a lelkészképző mellé, hogy nem sok ragadt rá a keresztény tanítás alapelemeiből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.