A külgazdasági tényezők hatékonyan tudják alátámasztani a nemzetgazdaság teljesítményét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, a délelőtt közzétett külkereskedelmi adatokra reagálva. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a magyar gazdaság exportja az idén márciusban 12,9 százalékkal 8,3 milliárd euróra nőtt, 2013 áprilisa óta először ismét kétszámjegyű éves növekedést ért el.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország nyitott gazdaságként nem engedheti meg magának, hogy nem használja a külpolitika eszköztárát külgazdasági, és azon keresztül nemzetgazdasági célok elérésére. Ezért döntött úgy a kormány, hogy külgazdaság-orientált külpolitikát folytat – mondta.

Szijjártó: Továbbra is az autóipar húzza a nemzetgazdaságot

A miniszter örvendetesnek nevezte, hogy márciusban csaknem 13 százalékkal nőtt a magyar export egy év alatt, és hogy a külkereskedelmi mérleg aktívuma elérte a 929 millió eurót.

Rámutatott: továbbra is az autóipar húzza a nemzetgazdaságot. Ezért nem véletlen, hogy autóipari vállalatokkal van a legtöbb, 21 stratégiai megállapodása a kormánynak. Ezek a vállalatok 64 ezer embert foglalkoztatnak, és tárgyalások folynak újabb beruházásokról, amelyek nyomán 3800 új munkahely jöhet létre – ismertette.

Az autóipari stratégiai partnerek a megállapodások aláírása óta 9400 munkavállalóval többet alkalmaznak – tette hozzá.

Kiemelte: folyamatosan nő az autóipar teljesítménye, aránya a feldolgozóiparból az idén meghaladta a 30 százalékot, a tavalyi 27 százalék után. Az autóiparra mint komplex gazdaságfejlesztési ágazatra tekint a kormány – jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve: ha növekszik az autóipar teljesítménye, akkor a beszállító iparágak is fejlődni tudnak.

A miniszter szerint ahhoz, hogy a rendkívül pozitív külgazdasági tendencia fennmaradjon, tartani kell a versenyt a kutatás-fejlesztési területén, ahol "öldöklő" nemzetközi küzdelem folyik a nagyberuházásokért. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a 2014-2020-as uniós támogatási periódusban megduplázza a kutatás-fejlesztésre költehető forrásokat – jelezte.

Hozzátette: az új beruházásokhoz elengedhetetlen, hogy elegendő képzett munkaerő álljon rendelkezésre. A kormány ezért támogatja a felsőoktatási-ipari integrált központok létrehozását, amelyek elsősorban az autóipar köré fognak épülni.

Az exportképes kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számát a jelenlegi 3000-ről 12 ezerre kívánja növelni a kormány, ennek megfelelően az Eximbank igyekszik megduplázni a kiadott exportcélú hitelek mennyiségét – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva szólt arról, hogy az ukrajnai háború továbbra is rendkívül negatívan befolyásolja a magyar kivitelt, az év első két hónapjában Oroszország irányába 36 százalékkal esett vissza a magyar export. A háború hatására a Magyarország számára tradicionális piacnak tekintett Független Államok Közössége irányába is volt exportkiesés – mondta.

Ugyanakkor jelentős növekedés van minden olyan irányba, ahol nincs direkt hatása az oroszországi kivitelnek – jegyezte meg. Az Európai Unióba irányuló kivitel 5 százalékkal, 79 százalékra nőtt az első két hónapban, és növekedett az export Németország irányába is, annak ellenére, hogy már tavaly is rekordot döntött, elérve a 23,2 milliárd eurót – mondta.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Vazzzzze...Azok a kib@ccott multik,,mmmááá meg megint.Nem kellene egy hangyányit szabacccságharcolni???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Ha nem nyúltok -elefánt a porcelán boltban- módra a gazdasághoz, még sokaknak mindig lenne munkahelye, de hát a ,,tanult okoskák,, megmutatták csak a párttagkönyv a fontos!!!
mariaberta
Aminek nagy részét -bármennyire is ciki- Gyurcsánynak köszönheti e tisztelt társaság.
JAJMÁR
Hát, ez az! Szóval, a világon semmit sem csináltatok, egy sikeres befektetés sem jött össze. Ellenben egy csomó megszűnt.
(..de lehet, hogy ez nekik a siker, ha ezt akarják)
Souky Sanjay
Persze húzza,de ez csak összeszerelés.Rabszolga munka.Semmi hazai innováció nincs benne.Szaré-hugyé dolgoztatják a rabszolgákat és ezt nevezed húzóágazatnak?Egyszer majd kapnak egy parancsot a Merkeltől,hogy függesszék fel a termelést,na akkor fogjátok bokán fosni magatokat.Csak már látnám.
sentinel216
Földrajz órán: - Beszélj fiam Magyarország iparáról!
- Audi, Suzuki ...
A mezőgazdaság? - Mészáros&Mészáros ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.