A lakosság mindössze 6 százaléka nem aggódik az időskori megélhetés miatt, mivel úgy gondolja, hogy nem jár anyagi lemondással a nyugdíjba vonulás. A válaszadók 12 százaléka viszont attól tart, hogy a nyugdíja a jelenlegi jövedelme felét sem éri majd el, és összességében a megkérdezettek 30 százaléka számít minimum 20 százalékos bevételcsökkenésre – derült ki egy a 18-59 éves népesség körében, 1200 fős mintán végzett áprilisi kutatásból.

A megkérdezettek válaszai alapján a lakosság 87 százaléka tervezi a kiadásai visszafogását időskorában. A legtöbben – 30 százalékuk – a ruhavásárláson spórolnának. Közel ugyanennyien költenének kevesebbet étteremre, alkoholos italokra és dohányárura, de a nyaraláson is sokan spórolnának. A válaszadók 20 százaléka kevesebbet költene rezsire, autóhasználatra, illetve elektronikai cikkekre.

Élelmiszer vásárlásait a megkérdezettek 12 százaléka fogná vissza, a gyermekek, unokák támogatásán azonban csak a válaszadók 4 százaléka próbálna takarékoskodni.

A nyugdíj előtt álló felnőtt lakosság 34 százaléka rendelkezik az időskorára szánt tartalékkal, és csak 22 százalékának van olyan nyugdíjcélú megtakarítása, amelyhez adókedvezmény is társul.

Annak ellenére, hogy csak tavaly vezették be a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét, már a válaszadók 5 százaléka rendelkezik ilyen megtakarítással – áll a közleményben.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@mate03: É a kiemeltet sem sajnálnám tőled, mert nem loptad, hanem tisztességgel megdolgoztál érte, és el hiszem, hogy adóznod is kellett rendesen. Azt is elhiszem, hogy nem lehetett lehetősséged csalni, erről én is hallottam, hogy a rendszerváltás előtt, szigorúan a körmükre néztek a kisiparosoknak. De legalább lehetett dolgozni, és meg is éltél belőle rendesen! És akkor is azt mondom, szívből örülök, hogy legalább közepes nyugdíjad van, és legalább a megélhetésért nem kell aggódnod! Mondom ezt a rendes, dolgos éveidért, és azért is, mert megkedveltek, bár ez nem számít. Aki megdolgozott érte, annak járna a rendes nyugdíj, bár sokan ma már önhibájukon kívül nem tudnak dolgozni, sajnos. Szóval, jó egészséget, és sok örömet kívánok neked a nyugdíjas éveidhez!
Az meg igaz, hogy a nyugdíjak értéke orbánék alatt a vicc kategóriában sem menne el! A rokonomnak 1000 ft-ot emeltek! ez aztán nagy pénz, ugye?

@Anna Mária: A barátaimnak Des vagyok! (mosolyog)
mate03
@Anna Mária: Ha elfogadsz! Akkor szia Desi!
JAJMÁR
@mate03: Lehet, picit keverted, de aranyos :)
Desischado
@mate03: Drága barátom, csak simán Des! Volt egy Desi Arnaz Jr, nevű szinész! De én csak Des vagyok, jó? (nevet)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.