A lakosság mindössze 6 százaléka nem aggódik az időskori megélhetés miatt, mivel úgy gondolja, hogy nem jár anyagi lemondással a nyugdíjba vonulás. A válaszadók 12 százaléka viszont attól tart, hogy a nyugdíja a jelenlegi jövedelme felét sem éri majd el, és összességében a megkérdezettek 30 százaléka számít minimum 20 százalékos bevételcsökkenésre – derült ki egy a 18-59 éves népesség körében, 1200 fős mintán végzett áprilisi kutatásból.

A megkérdezettek válaszai alapján a lakosság 87 százaléka tervezi a kiadásai visszafogását időskorában. A legtöbben – 30 százalékuk – a ruhavásárláson spórolnának. Közel ugyanennyien költenének kevesebbet étteremre, alkoholos italokra és dohányárura, de a nyaraláson is sokan spórolnának. A válaszadók 20 százaléka kevesebbet költene rezsire, autóhasználatra, illetve elektronikai cikkekre.

Élelmiszer vásárlásait a megkérdezettek 12 százaléka fogná vissza, a gyermekek, unokák támogatásán azonban csak a válaszadók 4 százaléka próbálna takarékoskodni.

A nyugdíj előtt álló felnőtt lakosság 34 százaléka rendelkezik az időskorára szánt tartalékkal, és csak 22 százalékának van olyan nyugdíjcélú megtakarítása, amelyhez adókedvezmény is társul.

Annak ellenére, hogy csak tavaly vezették be a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét, már a válaszadók 5 százaléka rendelkezik ilyen megtakarítással – áll a közleményben.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
JOGOS-de a legjobb kérdés kimaradt-ki fogja pelenkázni,ha a gyerekei emigráltak!-a KÖZMUNKÁSOK???
szandokan
Ezért kell bebiztosítani még aktív korban a nyugdíjas éveket. Persze ha az ember sokat keres, eleve sok lesz a nyugdíja is.
szandokan
@bakegya: Vannak nagyon jó szeretet otthonok, ha már más megoldás nincs, vagy külön fogad az ember ápolót.
Január
Eggyel nem számoltak a válaszadók, még pedig a forintunk "értékállóságával".
Mehet valaki szép nyugdíjjal nyugdíjba az előbb utóbb erodálódik, vásárlóértéke lényegesen csökken, és akkor már nézheti is a nyugdíjas mire is elég az a pénz...
Egyébként nyugdíjról is csak azok beszélhetnek, akiknek van hozzá megfelelő idejű munkaviszonyuk, és nem minimálbérért dolgoznak.
...és akkor annyit mondanak, hogy majd lesz valahogy, különösebben nem lehet tervezni.
Valószínű a cikkíró nem magyar munkavállalókkal csinálta az interjút.
Anna Mária
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
nemjoezigy
@szandokan: Te nyugodt lehetsz, mert bent vagy a mindent visz 6%-ban.
De sajnos a lakosság többsége a kormány, a multik, a munkaadók és a gazdagok jóvoltából nincsen ilyen biztató helyzetben. (az olcsó munkaerővel csábít a kormány. Nekem ne jöjjön senki azzal, hogy nálunk nincs minőségi munka, számtalan külföldi multi a saját logóját teszi az itt gyártott termékekre, annyiért adja el, mint ha odahaza gyártották volna. Csak negyed-8-ad annyi a bérköltsége mintha a honpolgárai csinálták volna)
Most aktív korunkban is gond a napi betevő, a rezsi, a törlesztés együttes kifizetése.
A szegények nyugdíj és juttatás emelése is sokat segítene, de kell a pénz a gazdagoknak és a kormányorbán rémálmaihoz.
Ha a kormányon és a gazdagokon múlna, akkor bevezetnék a piroson átmenés lehetőségét, sőt kötelezővé tennék a szegény nyugdíjasoknak, hajléktalanoknak, betegeknek,... vagy még szerintük a Taigetosz mint opció lehet.
eugen4402
@Január: Teljesen igazad van. Mindenki boldog, mert a médiából dől a "nulla-körüli" inflációról szóló dicshimnusz, ugyanakkor a valóságban tíz év alatt kb. 25 - 30%-kal csökkent a nyugdíjam vásárlóértéke. Egyszerű a kontroll: akkor X eurót ért, most az évenkénti emelések ellenére kb. 0,75 X-et kapnék érte.
justhpeter
Most érik be a szuperkormány összes politikája. Kiváló alacsony szinten tartani a béreket, hogy a haveri vállalkozók elkerülhetetlen minimálbéres kötelezettségei alacsonyak legyenek - maximum zsebbe adva a többit. Aki viszont ezzel nem éri be, az mehet amerre lát és a kormány legnagyobb meglepetésére el is mennek. Az eltávozottakkal elment a nyugdíjjárulék és az eü. járulék is, így mindkét kassza is alakul. Természetesen az eltávozottak helyett sem kell senki, legfőképpen a bevándorlók sem, így csendesen magunkra maradunk. Lássuk be, szuperkormányunk nem az ország szellemi magaslata.

S ha már magunk között vagyunk bizonyára feltehetek egy történelmünkben többször visszatérő kérdést:
- Hogyan lehet a szuperkormányunkból a leghülyébb tagot kiválasztani ?
- TALÁLOMRA !
wagabund
nem csak a nyugdíjaskori megélhetésén, de a kórházi ellátásán is aggódik a magyar...
ha így megy tovább, egyik sem lesz...elegendő (...a kielégítő szócskát le sem mertem írni)
szandokan
@Anna Mária: Fogd be, te agresszív bevándorló! Nő létedet nem hazudtolod meg, sötét vagy, mint az éjszaka.
szandokan
@bakegya: Igazad van, valamiért néha elfelejtem, hogy csak azoknak reagáljak, akik értelmesek...
lajospapa
Nem kell aggódni! Selmeczi Gabriella vigyáz a nyugdíjkasszára! Ha még emlékeztek...
Anna Mária
@szandokan: Nocsak-nocsak, "sikeres" fideszeske! A legújabb fideszes szidalom, hogy lebevándorlózod az olyat, aki a hülyeségeden röhög? Nő létemre milyennek is kellene lennem? Hallgatnom kellene, vagy ha mégis meg merek szólalni, akkor esetleg áteshetek a vak komondoron? :)))
szandokan
@Anna Mária: Nem írtam semmiféle hülyeséget. Ha valaki jól keres, sok lesz a nyugdíja is, de az a legokosabb, ha addig gondoskodik róla, amíg aktívan dolgozik. Ugyan mi ebben a hülyeség? Te csak kötözködni jársz ide, meg kiosztani másokat agresszív módon.
Anna Mária
@szandokan: Az benne az óriási hülyeség, hogy a munkanélküliség tombol Magyarországon, milliók élnek a létminimumot meg sem közelítő jövedelemből - ha nem vetted volna észre. Nyilván nem vetted észre, mert akkor nem adnál "jótanácsokat".
Ismered tán a kivégzett francia királyné szövegét: „Ha nincs kenyere a népnek, egyen kalácsot!” A te szöveged, na meg a fidesz dumái hasonlóak.
Anna Mária
@szandokan: Azt azért megmagyarázhatnád, hogy a te szótáradban miért szitokszó a "bevándorló"?
Ez valami új a fideszben? Ki van adva talán, hogy imígyen kell sértegetnetek nőket? :)))
szandokan
@Anna Mária: Éppen te mondod azt, hogy munkanélküliség van az országban. A bevándorlók, idemenekültek meg előbb jutottak eddig is munkához, mint akik itt születtek, és bizony nem egy eset volt, amikor a menekültek raboltak ki embereket. A romák is bevándorlók valamilyen szinten. és láthatjuk, hová is vezet ez. Az iszlám sem véletlenül lett ekkora hatalom mára.
Anna Mária
@szandokan: Mi az, hogy éppen én mondom? Én nem tehetek róla, már megbocsáss.
Mivel Magyarországra egészen elenyésző a bevándorlás, egyszerű hazugság az az állításod, hogy a menekültek előbb jutnak munkához, mint más.
Mesélj csak, hol és mikor történt, hogy menekült rabolt volna ki valakit? Nem tudsz ilyen esetet mondani.
A romák "valamilyen szinten" sem bevándorlók, ők is magyar állampolgárok. Ha ők bevándorlók lennének, akkor te is az lennél, hiszen a te őseid is jöttek valahonnan.
Mit akarsz az iszlámmal? Az iszlámra vonatkozó mondatodnak sajnos semmi értelme, nem függ össze a témával.
Anna Mária
@szandokan: Arról elfeledkeztél felvilágosítást adni, hogy miért szidalmaztál engem úgy, hogy "bevándorló". Légy szíves, errőltesd meg magad és áruld el, milyen alapon vetemedtél ilyesmire. Ez talán a nemzeti együttműködés rendszerének a része? :)))
coni
Azért kéne aggódni, hogy megéljük a nyugdíjaskort.
kkalman
Hosszú évtizedek óta erodálódik a nyugdíjak értéke. Már a gengszterváltás előtt is ez volt a jellemző, azóta ez a folyamat csak felgyorsult. Napjainkban már látványos is ez a felgyorsult folyamat. Lehet ugyan hazudni a nyugdíjak értékállóságát, esti mesének is rossz. A lőtéri kóbor kutya nem hiszi el, az értékállóságos tanmesét. Legfeljebb Orbánék, ha elég sűrűn és hangosan mantrázzák maguknak.
szandokan
@Anna Mária: A romák nem mind magyarok, vagy nem tudtad? Az iszlám meg nagyon is a témába vág, csak próbáld megerőltetni kicsit az agyadat. Miért írtam hogy bevándorló vagy? Mert te meg majomnak neveztél. Én nem vagyok az, és te bevándorló? :-)
Anna Mária
@szandokan: Rettentő szellemes gondolatmenet, mondhatom.
De bizony, a magyarországi romák mind magyarok.
Dehogynem vagy majom. Majom módra viselkedsz.
Az iszlám csak úgy eszedbe jutott, hallottál valamit harangozni, aztán anélkül, hogy bármiféle összefüggésben lenne a témával, ideköpted, mert annyi eszed van csak, mint egy majomnak. :)))
szandokan
@Anna Mária: Igen, mert kizárólag csak magyarországi romák élnek az országban. Üdvözöllek akkor az országban...
Anna Mária
@szandokan: Persze, élnek az országban EU-állampolgár romák is. És?
Arról persze, hogy az iszlám miről jutott eszedbe, nem tudsz nyilatkozni. :)))
szandokan
@Anna Mária: Még szerencse, hogy a börtönökben is minden roma magyar, no meg persze EU állampolgár. Kezdem azt hinni, van némi közöd hozzájuk, mert annyira véded őket. Egyszer fuss össze eggyel a sötétben, lehet, nem véded majd őket tovább. Az iszlám vajon miért erősödött meg ennyire? Hogyan tudnak bármelyik országba gond nélkül bejutni? Miért is kell nekünk mindenkit eltartani, aki nem munkát teremteni jön ide? Városunkban is több olyan munkahely van, ahol nem az évek óta itt élő emberek kaptak munkát, hanem a szegény bevándorlók. Szerinted ez mind így van rendjén, de nem baj.
Anna Mária
@szandokan: Nyugodj meg szépen, ha valami nem tetszik az országban, csak elugrasz a fideszes képviselődhöz, elsírod neki a bánatodat, és ő pikk-pakk intézkedik. Meg fog érteni: ő bizonyára pont olyan rasszista, mint te vagy.
Az iszlám jelentette veszélyt is megdumálhatod vele.
Én nagyon jóban vagyok a cigányokkal, sok tanítványom cigány származású, van közöttük olyan, aki külföldön jár egyetemre.
Nem hiszem, hogy a városotokban előnyben részesítettek volna bevándorlókat, de nem ez az első dolog, amit nem hiszek el neked.
szandokan
@Anna Mária: Nem vagyok rasszista kedves pedagógusnő (a nevén még nem szólítanám, ahhoz még jobban ki kell húznia a gyufát), de azt kívánom, egyszer majd jól...meg egy amolyan igazi roma, vagy valakit a családból. Robbantson az iszlám egy olyan helyen, ahol mondjuk az egyik gyereked van éppen, és utána is ugyanígy védd mindegyiket. Egyébként teszek arra, hogy mit hiszel, és mit nem.
Anna Mária
@szandokan: Ostobán próbálsz érvelni.
Az iszlámról semmit nem tudsz, az biztos.
Szerintem, ha már a terrorizmust szóba hoztad, esetleg a cigányokat meggyilkoló magyar terrorlegényekkel foglalkozz, most folyik éppen másodfokon a perük.
A beteges dicsekvéseid pedig röhejesek. Szerintem hagyd is abba. Komoly, felnőtt ember ilyesmit nem csinál.
Desischado
Induljunk ki abból, hogy nyugdíjunk sem lesz, mert kevés a munkaidőnk, és alacsonyak a bérek. Akkor minek aggódni, azon, ami nincs? Hála a gengszterváltásnak!
Cicamama55
@szandokan: " Nő létedet nem hazudtolod meg, sötét vagy, mint az éjszaka"-írta Ön tegnap az egyik hozzászólónak.Egy picit sem gondolja, hogy ezt máshogy kellett volna fogalmaznia? Ez sértő minden nőre! Ön a feleségével is így beszél? Eddig azért azt éreztem, hogy ennél picit több tisztelet szorult magában.
human
Tegnap volt a hír-tv-n egy érdekes beszélgetés a nyugdíj célú megtakarításról. Azt mondják, hogy legalább 10 de inkább 40-50 ezret havonta félre kell rakni idős korunkra, mert amit az államnak fizetünk azt azonnal kifizetik a nyugdíjra. A jövőben pedig 1 ember 2 nyugdíjast kell, hogy eltartson, ha így öregszik tovább a társdalom.
Tekla
@human: Ez a 40-50 ezer ez tetszik, csak sajnos a fizetés sokaknak nincs is ennyi , mert közmunka 6 óra 32 ezer! Márpedig arra felé tartunk, hogy előbb- utóbb mindenkinek felmondanak és vissza veszik közmunkásnak! De a tisztességesen dolgozó is, tegnap a 64 ezres fizetését kapta meg. Abból lakásfenetartás, megélhetés és még rakjon félre 40-50 ezret . Ezek nem tudják mennyit keres egy ember, aki nem tróger politikus?
mate03
@Desischado: Nem panaszkodom,mert az átlagnál,magasabb a nyugdíjam!Viszont nekem az állami cég mellett 25.évig a kisiparom is megvolt!Nem tudtam adót csalni, mert mindent számlázni kellett! De egyre nehezebb!Ezelőtt 7-éve még eltudtunk menni Korfura,most már egy hazai tíznapos nyaralást is meggondolunk!Ennyit a nyugdíjak vásárló értékéről!
kukac50
Elmennek Magyarországról más országokba megélhetési menekültként,azok akik járulékot adót fizetnének. Nem lesz aki fizessen ,nekünk még nyugdíj sem lesz.
Anna Mária
@kukac50: A kivándorlók a járulékaikkal azokat a francos, hanyatló nyugati szociális rendszereket működetik és még arra is képesek, hogy az otthon maradt, sokszor szabályosan éhhalálra ítélt rokonaikat támogassák.
szandokan
@Cicamama55: Kétségtelen, igaza van. Itt és most elnézést kérek minden nőtől, azt az egyet kivéve, akinek szántam.
Abzug62
A címből hiányzik egy nagyon rövid szócska: "is", de nem a cím végéről!
36
@kukac50: A nyudíjasok átlag 2000 forint emelést kapnak jövőre. Varga Mihály prezentálta ma. Szégyen. A szlovákok, idén júliustól, 80 ezer ft-nak megfelelő garantált minimál nyugdíjat adnak minden 30 évet bejelentett dolgozónak. 120 ezret a 40 évet bejelentett dolgozóknak.
cuna_mi
Nem kell aggódni , a fele se éri meg!
Desischado
@mate03: Őszintén mondom, örülök, hogy legalább neked rendes nyugdíjad van. Nyilván nagyon sokat kellett dolgozni érte. aki megdolgozott érte tisztességgel, attól nem sajnálom. Mondanom sem kell, te is tudod, hogy a legtöbb nyugdíjasnak sajnos, nem ez a gondja, hogy hova és mennyiért utazzon. Az, hogy nektek is meg kell fontolnotok, milyen nyaralást tudtok megengedni magatoknak, ékesen bizonyítja, mennyit romlott a pénz. Azért örülök, hogy ez a gondotok, és hála az égnek, nem a megélhetés. Kívánom, hogy azért legyenek még sok szép nyaralásotok, és sokáig élvezhesd a "nagyobb" nyugdíjadat, erőben, egészségeben!
mate03
@Desischado: Köszönöm a jó kívánságokat! Hasonló jókat kívánok neked!Valóban megdolgoztam a nyugdíjamért.12-liftem volt kisiparosként,ott nem lehetett csalni!Minden javítást ,felújítást naplózni kellet,mindenről számlát kellett adni!Ezért aztán adóztam is rendesen!Ne gondolj egy kiemelt nyugdíjra,csak egy jó közepes! Minden esetre több mint az átlag!De Viktortól ,amit kaptunk,az maga a vicc!
simmering73
Nem aggódni kellene, hanem tenni kellett volna ellene. Nem most. Évekkel ezelőtt.
Azt mondja ez a szerencsétlen, aki sokat keres, annak sok lesz a nyugdíja. Általában annak a legkevesebb, mert minimálbérre jelenti be magát, adót csal stb. Tisztelet a kevés kivételnek.
Anna Mária
@mate03: Csatlakozom Desischadóhoz, én is mindig örülök, ha azt hallom, hogy a rémes általános helyzet ellenére vannak olyanok is, akiknek a becsületes munkával sikerült biztosítaniuk egy legalább anyagilag elviselhető helyzetet öregségükre.
Minden jót neked, egészséget, sok örömet, súlybeli gyarapodást! :)))
stirliitz
Lerágott csont a történet.
A nyugdíjas évek anyagi biztonságához, a háborúhoz hasonlóan, 3 dolog kell: pénz, pénz, pénz.
bakegya
@36: ja hát erre a teknősnek nincs agytekervénye-csakkk a labdakergebirka nála az EMBER.aki 30-40 évet munkaviszonyban letudott az mind "kommunista "volt és nem fidessnyikk maffiózó-mint pl a SCHMIDT "álamelnők"plagi doktor aki élete végéig nehogy már nélkülözzön...
bakegya
@stirliitz: elvileg igazad van,de tudod én azt tapasztalom napi közös gyűrődéseink során,hogy itt háborúznak folyamatosan-militális a légkör is,pénz is van de nem ott ahol azt értékteremtő munkával kiérdemelték!
Nem tudom elmondani hány 30-40 év fölötti szolgálati idő után ücsörögnek a hideg szobában olyan nyugdíjasok akik a gyerekeiknek segítenek mert szociális helyzetüknél fogva nincsenek tartalékaik már-a gyógyszerét nem váltja ki-eszik is nem is.és szégyelli hogy elszegényedett.Katasztrófa magyarországon megöregedni!!!-az intézményes segítség minimális.
36
@bakegya: Valóban. Orbánnál a nehogy már jobb legyen a kisembernek, című alantas, ki nem mutatott tettek játszanak.
JAJMÁR
A többség nem a nyugdíja, hanem a holnap miatt aggódik. Egy közmunkás vajon hogyan tegyen félre?
A nyugdíjas évekre pedig sokan takarékoskodtak, azt éppen lenyúlta az állam.
mate03
@Anna Mária: !Nagyon köszönöm! Már 7-kilót gyarapodtam!
Anna Mária
@mate03: Aaaszta! Ez már valami! Nagyon örülök!
Desischado
@mate03: É a kiemeltet sem sajnálnám tőled, mert nem loptad, hanem tisztességgel megdolgoztál érte, és el hiszem, hogy adóznod is kellett rendesen. Azt is elhiszem, hogy nem lehetett lehetősséged csalni, erről én is hallottam, hogy a rendszerváltás előtt, szigorúan a körmükre néztek a kisiparosoknak. De legalább lehetett dolgozni, és meg is éltél belőle rendesen! És akkor is azt mondom, szívből örülök, hogy legalább közepes nyugdíjad van, és legalább a megélhetésért nem kell aggódnod! Mondom ezt a rendes, dolgos éveidért, és azért is, mert megkedveltek, bár ez nem számít. Aki megdolgozott érte, annak járna a rendes nyugdíj, bár sokan ma már önhibájukon kívül nem tudnak dolgozni, sajnos. Szóval, jó egészséget, és sok örömet kívánok neked a nyugdíjas éveidhez!
Az meg igaz, hogy a nyugdíjak értéke orbánék alatt a vicc kategóriában sem menne el! A rokonomnak 1000 ft-ot emeltek! ez aztán nagy pénz, ugye?

@Anna Mária: A barátaimnak Des vagyok! (mosolyog)
mate03
@Anna Mária: Ha elfogadsz! Akkor szia Desi!
JAJMÁR
@mate03: Lehet, picit keverted, de aranyos :)
Desischado
@mate03: Drága barátom, csak simán Des! Volt egy Desi Arnaz Jr, nevű szinész! De én csak Des vagyok, jó? (nevet)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.