A bevándorlásról indított nemzeti konzultációról írt csütörtökön a La Stampa című olasz napilap Orbán megkérdezi a magyarokat: "Tudod, hogy ellopják tőled a munkát?" címmel. A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap kommentárja szerint a nemzeti konzultációval a kormány hadat üzen a menekülteknek és a bevándorlóknak, és terrorizmussal ijesztgeti a lakosságot.

Az olasz újság szerint a 12 kérdés "manipulatív". A La Stampa hangsúlyozta, hogy az egykoron a vasfüggöny túloldalán levő országok között Magyarországon a legmagasabb a menekültkérelmek száma.

"Az évek óta tartó xenofób szlogenek kezdik éreztetni hatásukat" – tette hozzá a torinói lap a Tárki nemrégen kiadott közvélemény-kutatását idézve, miszerint Magyarországon "rekordot döntött az idegengyűlölet".

A Gazeta Wyborcza szerkesztője, Michal Kokot szerint az előző nemzeti konzultációk célja az volt, hogy legitimizálják a kormány lépéseit. Így volt ez azoknak az alkotmánymódosításoknak az esetében is, amelyek kibővítették a kormány jogköreit, és korlátozták az Alkotmánybíróság és a pénzügyi intézmények ellenőrző szerepét – írta. Szerinte Orbán Viktor most is a közvélemény támogatását akarja ilyen módon megnyerni Brüsszel menekültügyi politikájával szemben.

A szerző elismeri, hogy Budapest az utóbbi időben valóban hatalmas bevándorlási hullámmal kénytelen szembenézni, és bár a menekültek többsége tranzitországnak tekinti Magyarországot, a magyar hatóságok nagyon félnek attól, hogy Ausztria és Németország visszaállítja a határőrizetet a menekültáradat feltartóztatására.

Magyar elemzőkre hivatkozva Kokot úgy véli: Orbán Viktor a menekültkérdést felhasználva a Jobbik választóit próbálja megnyerni. Úgy látja, hogy a magyaroknál "soha nem látott méreteket öltött az idegenellenesség". Ezt a Tárki közvélemény-kutató intézet adataival támasztja alá, melyek szerint a lakosság 46 százaléka ellenséges a külföldiekkel szemben.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Szerencsétlen Orbán mindenhol lebukik a primitív manipulációival. Aztán majd jön az EU és ledugja a torkán a cumit, onnantól meg szopás. Ez van: nix ugribugri, nix gondolkodás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.