Az eddigi mentőcsomagok adósok tömegein nem tudtak segíteni – írja a Blikk.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 115 ezer olyan jelzáloghiteles volt, aki legalább 90 napja nem törlesztett, vagyis szerződésüket nagy valószínűséggel felmondták a hitelintézetek.

Velük kapcsolatban a jegybank alelnöke, Balog Ádám a múlt héten egy konferencián azt fejtegette: mintegy 100 ezer hitelesen a jelenlegi lehetőségek sem segíthetnek, tehát belátható időn belül ennyi ingatlan kényszerértékesítésére kerülhet sor.

A hitelesek helyzetét az is súlyosbítja, hogy év elején megszűnt a korábbi kényszerértékesítési kvóta, ami azt írta elő, hogy a bankok a bedőlt hitelesek laká­sainak csak 2-5 százalékát verhették dobra negyedévente.

A bankok elszámoltatásával Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kormány „elment a falig", vagyis újabb jelentős segítség aligha várható.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten úgy nyilatkozott: a bedőlt adósok lakásait felvásárló állami Nemzeti Eszközkezelő forrásait kell bővíteni.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
"...a bedőlt adósok lakásait felvásárló állami Nemzeti Eszközkezelő forrásait kell bővíteni."
Értjük ám, fálcánlézer, bár eddig sem volt mindenki hülye, tudtuk jól, mire ment ki a fű alatti kormány/bank játék. Tönkretenni a hiteleseket, szarért-húgyért megvenni az ingatlanjaikat, és mint a háború előtt a háziúr teszi majd utcára az albérlőket, ágybérlőket...
Csak röviden ennyit: dögöljetek meg!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Knapp75
@rugacs: Nem. 2009 augusztus 1-től csak szigorítottak egy meglévő törvényen (amely eredetileg 1996 óta szabályozza a pénzintézetek működését.) és egyértelművé tették, mikor milyen feltételekkel lehet egyoldalúan szerződést módosítani. ;)
Tehát lehetőség volt rá korábban is, csak 2009 nyarától nehezebb volt megtenni.

Erre a szigorításra egyébként úgy "készültek fel" a bankok, hogy még a hatályba lépés előtt gyorsan kamatot emeltek... (előre beárazták, hogy utána már nem lehet)

Amíg működött a hitelpiac (a válság kirobbanásáig), addig nagyon nem volt probléma az egyoldalú módosításokkal, mert a bankok versenyeztek az ügyfelekért és próbálták kedvezőbb feltételekkel átcsábítani más pénzintézetek ügyfélkörét is.
Tehát egy jelentős drágítás nem pénzt hozott volna, hanem ügyfélvesztést.

Viszont a válság hatására a legtöbb helyen meg is szűnt a hitelezés (van, ahol még most sem indult újra...), így az ügyfelek kiszolgáltatottá váltak, miközben a bankok a nem fizető adósokon elszenvedett veszteségeiket "értelemszerűen" a törleszteni hajlandóakon próbálták beszedni.
wagabund
@pistapapa: 9.13 hmmm...nagyjából így lehetett. Talán még annyit, hogy akkoriban a forintkamat egy zsiga nevű bankelnök jóvoltából az egekben volt(mint az ördögi terv része volt)
kamazuka
Van ötlet!
Még magyar de ha így folytatódnak a dolgok akkor hamarosan svájci lesz!
JAJMÁR
A kormányzati ígérgetések miatt sokan nem fizették tovább a hiteleiket, mert várták, hogy majd az állam rendezi, mondtak mindig valami közeli időpontot, amit kitologattak. Azért is írogattam, hogy ne higgyenek nekik, Kapzsi, harácsoló banda EZ!

(A fides már túl régóta ragaszkodik a hatalomhoz. Ideje lenne megértenie, hogy minden, nem lehet az övé. Előbb, utóbb úgy jár, mint az "Öreg halász..". az aranyhal visszavesz mindent. Marad a vályogház és a kopott teknő!)
nemjoezigy
Most hallom ezt az elmegyenge szentfazék ránknemvonatkozikatörvényharragot a rádióban és nem értem, hogy mire verik a nyálukat.
Mert alapvetően arra kellene, hogy szolgáljon ez a 'jogintézmény', hogy az önhibáján kívül adósságcsapdába esett ember ne legyen kilátástalanul hosszú ideig afféle modern adósrabszolga - értem ez alatt: 1.) nem vállalta túl magát, azaz, nem luxusfogyasztásra adósodott el; 2.) az átmeneti, vagy tartós fizetésképtelensége előre nem látható okokból következett be, azaz, egészségromlás, baleset, természeti katasztrófa, munkahely, stb; 3.) jóhiszeműen járt el, minden tőle telhetőt megtett, ami elvárható.
Ezzel szemben milyen feltételekkel működik majd a családi csődvédelem:
2 millió és 6 millió közt kell lenni a tartozásnak
egy család csak akkor élhet a lehetőséggel, ha tartozásának együttes értéke nem haladja meg a vagyon, a jövedelem kétszeresét.
.
Ezek megint nem végeztek környezet tanulmányt, mert, akinek a bank fele adóssága van, annak szinte semmije nincs, legalább is az adósságához viszonyítva. Mert a lakás-ház a banké, a már befizetett pénz a banké.
Innentől kezdve ez megint egy, a szokásos fidesskdnp oszd meg és uralkodj, nesze semmi fogd meg jól rendelkezése.

...Loptam: "A család az első!" – mondta Goebbels '45 április végén a bunkerben."
m.macskosz
@nemjoezigy: 5*
(Mármint a hozzászólásod.)
A kormány viselkedése minősíthetetlen, ha csak nem a mínusz végtelennel osztályozzuk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.