Az eddigi mentőcsomagok adósok tömegein nem tudtak segíteni – írja a Blikk.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 115 ezer olyan jelzáloghiteles volt, aki legalább 90 napja nem törlesztett, vagyis szerződésüket nagy valószínűséggel felmondták a hitelintézetek.

Velük kapcsolatban a jegybank alelnöke, Balog Ádám a múlt héten egy konferencián azt fejtegette: mintegy 100 ezer hitelesen a jelenlegi lehetőségek sem segíthetnek, tehát belátható időn belül ennyi ingatlan kényszerértékesítésére kerülhet sor.

A hitelesek helyzetét az is súlyosbítja, hogy év elején megszűnt a korábbi kényszerértékesítési kvóta, ami azt írta elő, hogy a bankok a bedőlt hitelesek laká­sainak csak 2-5 százalékát verhették dobra negyedévente.

A bankok elszámoltatásával Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kormány „elment a falig", vagyis újabb jelentős segítség aligha várható.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten úgy nyilatkozott: a bedőlt adósok lakásait felvásárló állami Nemzeti Eszközkezelő forrásait kell bővíteni.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
"...a bedőlt adósok lakásait felvásárló állami Nemzeti Eszközkezelő forrásait kell bővíteni."
Értjük ám, fálcánlézer, bár eddig sem volt mindenki hülye, tudtuk jól, mire ment ki a fű alatti kormány/bank játék. Tönkretenni a hiteleseket, szarért-húgyért megvenni az ingatlanjaikat, és mint a háború előtt a háziúr teszi majd utcára az albérlőket, ágybérlőket...
Csak röviden ennyit: dögöljetek meg!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Mit fognak csinálni a bankok a 100 ezer ingatlannal, eladni csak mélyen a követelés alatti áron tudja, az ingatlan piac úgy ,,SZÁGULD,, hogy bármerre mégy az országban, bármely település, bármelyik utcájában garmadával látod kirakva a papírt, a táblát ,,ELADÓ,,!!!
Az itt a baj hogy nincs fizetőképes kereslet, most még majd ha harmadáron kezdik árulni az ingatlanokat a csókosok fel is fogják vásárolni azokat!!!
verőce21
Végre elérkezik az "igazság pillanata"! Újra jóárasítják az ingatlanokat.
(Nemhiába mondtak fel sorozatban az ingatlanirodák alkalmazottai, és önállósították magukat)
varrólány
"A kormány elment a falig ", azt észre is vettük jól beverte a fejét !De mi lesz azzal a sok kilakoltatott emberrel? Majd mindenki befogad egyet ?
darwin
@varrólány: Az új szlogen: "Vackoljon be egy másik házba".
volvós
@varrólány: 1989-ben Csaucseszku és felesége is elment a falig...
a végeredményt ismerjük... A kormány rendesen
" elintézte " a 100 ezer család sorsát !
Egy másik hír : Csányi Sándor, az OTP vezére , O.V.
szotyiköpködö bankárja ismét elnyerte az ország
100 leggazdagabb elsö helyét, 165 milliárdos
magánvagyonával...Igaz, "megdolgozott " érte !
m.macskosz
"...a bedőlt adósok lakásait felvásárló állami Nemzeti Eszközkezelő forrásait kell bővíteni."
Értjük ám, fálcánlézer, bár eddig sem volt mindenki hülye, tudtuk jól, mire ment ki a fű alatti kormány/bank játék. Tönkretenni a hiteleseket, szarért-húgyért megvenni az ingatlanjaikat, és mint a háború előtt a háziúr teszi majd utcára az albérlőket, ágybérlőket...
Csak röviden ennyit: dögöljetek meg!
m.macskosz
@papa.49: "...harmadáron kezdik árulni az ingatlanokat a csókosok fel is fogják vásárolni azokat!!!" Kb. úgy, ahogy mondod, de huszad áron fogják felvásárolni...:(
volvós
@m.macskosz: Majd a Rogántonyóka veszi kézbe...
Neki már hatalmas rutinja van az ingatlan-mutyi ügyekben...
Anna Mária
A hajléktalanok számának növelése minden fejlett állam titkos, dédelgetett álma, csak eddig azok a bugyuták nem jöttek rá, hogyan is kell csinálni.
Magyarország ebben is élen jár és példát mutat.
Január
Valakik nagyon rosszul tették a dolgukat az elmúlt 10-12 évben. A lakhatást kivették az alkotmányos jogokból, így nem is törődtek a kormányok azzal, hogy hol laknak a választóik. Oldja meg mindenki maga. A CHF alapu hiteleket kapta a nép cserébe. Hiszen központilag megszüntettek minden legális támogatást . A nép pedig csak emberhez méltóan élni és lakni szeretett volna. De úgy látszik, hogy ezt a rendszerváltás "eltörölte".
A gyeplő a lovak közé dobva, akiknek kötelességük lett volna törvények által az állampolgárokat támogatni, csak a saját zsebüket tömték. Azért lettek megválasztva - szerintük.
Szerintem pedig nem. Hozzá nem értők avatkoztak a pénzügyekbe a devizahitel bevezetésével. Egyetlen jogász diplomával rendelkezőnek sem volt pénzügyi végzettsége, egyszerűen nem tudták, hogy mik is lehetnek a következményeik a lépéseiknek.
A parlamentben pedig jogászok ültek. Legalább is ezt mondták magukról.
Aztán megtörtént a baj, a tudatos forint bedöntögetéssel nem , hogy az "árokszélén" hagyták a lakosságot, hanem bele is rugdalták. Ez a forint bedöntögetés persze valakiknek nagyon jól jött, hiszen nincs olyan kár ami valakinek hasznos ne lenne.
Tévedés a kormány még nem "ment el a falig" erre nem is gondolhatnak. Dolgozzanak tovább, oldják meg a problémákat, mert ezért vannak ott ahol!!! A cím az kötelez!
Miniszter=szolga - ezt ne felejtsék el!
rakoczi
Ez a veszély mindig is fennállt, sőt tudatosan így lett alakítva az összes adósmentésnek beharangozott maszlag, csak valamiért a homokba dugják az emberek a fejüket és nem akarják látni a tényleges átverési szándékot. Azzal nyugtatják magukat, hogy: "áááá ennyi emberrel ezt úgy sem hagyják megcsinálni" !!! De hagyják, sőt valahol szerintem tudatosan így alakították a dolgokat. Miért van az, hogy az eszközkezelő 40-50%-on kivásárolja az adósságot/ingatlant és majd az állam a komfortfokozatnak megfelelő bérleti díj fejében benne hagyja az egykori tulajdonost lakni ? Csak utána kell nézni, hogy mennyi a piaci bérleti díja egy 100 négyzetméter körüli összkomfortos lakásnak és azonnal látszik, hogy akkor már a törlesztő részletet is tudta volna fizetni, ha ennyi pénze lenne a szerencsétlennek. És jöhet a következő lépés, a kilakoltatás és a haveroknak, ingatlan hiénáknak való átjátszása a lakásoknak. Na így lettek megmentve a "keményen dolgozó kisemberek" !!! Egy "hányinger", amit ezek a rablók művelnek az országgal a maguk által kreált törvényekkel megtámogatva !!! És persze azt mondják, hogy a jórészt önhibáján kívül bajba került adósnak azért nem ajánlják fel az adósság hasonló arányú kedvezménnyel való kivásárlását, mert az nagy mértékben rontaná a fizetési morált/hajlandóságot, inkább hajléktalanná teszik a szerencsétlent. Nem találok szavakat az undoromra !!!
nemjoezigy
Na ez kell majd a propagandának. Előre látom a siker propagandát: megindult a lakáspiac, a statisztikákban soha ekkora fellendülés nem volt a lakás piacon.
Arról persze nem szólnak, ez is a gazdagok befektetéseibe megy, és ennek a nagy ára az a 100 ezer (kormány által nem segített, utcára küldött) devizahiteles az adóssággal megterhelve mehet az utcára, rászabadul az egyébként is karcsúsított szociális rendszerre. Mert ugye az albérlet sem jöhet szóba, mert, ha a törlesztést nem tudta fizetni, akkor az albérleti díjat a kaucióval sem fogja tudni.
Ettől függetlenül a fidesskdnp kizsákmányoló kormány propagandája európa siker kormányának állítja be magát.
m.macskosz
@rakoczi: Maximális egyetértésem! Pofázhat mindenki amit akar, ez bizony ki lett találva rendesen! Nem kizárt, hogy habonynyuggerverő üzlettársának is benne van a keze...:(
stirliitz
Háááááááááát peeeeeeeeeeeeeersze! Mindenki hibás, csak azok nem, akik aláírtak! Ez a történet egyre jobban hasonlít egy rossz szappanoperára.
Aki hitelt vesz fel és nem fizet, így jár, nincs ezen mit csodálkozni! Egyiknek sem tartottak pisztolyt a búrájához, hogy írjon alá egy hitelszerződést. Hoztak egy rossz döntést, most mennek a levesbe, ennyi az egész. Legközelebb észnél lesznek, a többi pedig tanul belőle.
darwin
@stirliitz: Te biztos iker vagy,mert magadtól nem lehetsz ennyire hülye.
m.macskosz
@darwin: Nem hülye, csak rosszindulatú, és nem szorult belé egy hangyaf@ßnyi empátia sem.
1magyar
Múlt hónapban, áprilisban kiküldött a Merkantil bank egyenlegértesítőt, melyen 65 ezer tőketartozásra 52 ezer kamattartozásom van.
Nem fizettünk már az elszámolás miatt és kiküldtek 800.-ftért egy fizetési felszólítást, melyben közlik, hogy ha 8 napon belül nem fizetek fellép az összes tartozás kiegyenlítési kötelezettségem amely 170 ezer ft.!!!
Számolási nehézségeik vannak ott bizony, mert mivel tudták ilyen szarul kiszámolni???!!!
darwin
@1magyar: Tudod mit mondana erre pajeszos barátom,akit egyébként nagyra értékelek? Azt,hogy ügyes!
1magyar
@darwin: Ügyes, csak törvénytelen. Hogy tudták kihozni 15 nap alatt a nagyobb összeget? Annyit emelnek amennyit nem szégyellnek.
Cicamama55
Most is csak azt tudom mondani, mint mindig. A brókeresek pénzét kártalanították, akik viszont rá lennének szorulva a segítségre, szarban hagyták! Amíg nem csődölt be a bróker cég, s jól ment a szekere, hol landolt a nyereség, kinél, milyen címen?! Nem a hazardírozókat kellett volna kárpótolni, hanem a lakásukat megvásárló keményen dolgozó kisembereket! Habony például kinek a pénzén kezd új vállalkozásba? Na d lehetne itt a névsort bőven folytatni. Ha mások nem, egyszer a devizások biztosan igazságot szolgáltatnak!
Feraj49
"Kövér László :Orbán kormány minden tiszteletet megérdemel." Ezt hallva mélyen bólogatva egyetértett az a százezer család is, akiknek a lakását elviheti a bank.
Knapp75
@stirliitz: Dehogy lesznek észnél!
Mégis mit lehet abból tanulni, hogy a "bankok a hibásak", meg hogy "nem is volt deviza a hitel mögött"?!
Most szerinted a forintosítás után tisztában vannak az emberek a forinthitelek kamatkockázataival?
Vagy azzal, hogy ha elveszítik a munkahelyüket vagy csak táppénzre mennek, akkor az milyen fizetési nehézségeket jelent majd?

A legjobb példa arra, hogy semmivel sem értenek többet az egészből, hogy sokakban a forintosítás után tudatosult, nagyobb most forintban a tőketartozásuk, mint amennyi indulásnál volt.
Knapp75
A "rá nem szoruló" devizahiteleseket már 2010-ben "megmentették" a kedvezményes végtörlesztéssel, az igazán rászorulókkal nem is akartak mit kezdeni.

Ahogy az egykulcsos szja-val a módosabbaknak csoportosították át a jövedelmeket, ugyanezt teszik az ingatlanokkal is.
Jó dolog, ha megnövelik a legjobban kereső 10-15% megtakarítási képességeit, de még jobb, ha ezzel párhuzamosan a bajba jutottaktól olcsón el lehet szedni a lakásokat.
A bankokat gyanúsították azzal, hogy erre törekednek, miközben valójában ez a kormányzati politika része.
kkalman
A kormány senkit nem hagy az út szélén. De nem ám! Mindenkit berúg az árokba.
verőce21
Nyakon vág állambácsi és a bank egy olyan adóval amitől meghülyülsz és máris csak bérlő leszel saját házadban.
(Mondjuk attól még mehetsz tüntetni, de házad nem lesz.)
verőce21
@Knapp75: (21:56) Az "igazán rászorulók" lakása kell a lakásüzéreknek. Mit csodálkozol ezen?

(Meg kell tanulni az országban, hogy nem minden szerencsétlennek lehet saját háza/lakása. Csak rossz beidegződéseket okoz. Röghöz köt, elkényelmesít, nem elég mobilak az emberek a munkahelyek irányába, stb. )
pistapapa
A gyökerekre,a kezdetre emlékeztetek; 2001-ben a zsidesz elrendelte,hogy a bankok egyoldalúan módosíthatnak szerződést. Miért? Mert ez a deviza alapú kifosztás, tudatos megtervezett akciója volt a hatalombitorlóknak. Amikor már millió felett volt az átvert gój,akkor meglódították a deviza árfolyamokat,kizsigerelve az átvert embereket.
Knapp75
@verőce21: Hja, csak a kormányzat feladata nem az, hogy a lakásüzéreket támogassa, már csak azért sem, mert a lakáspiacon elért profit jelentős része is külföldre vándorol.
(miközben a lakásuktól "megmentettek" itt maradnak lényegében vagyontalanul)
Ez persze nem érdekli a döntéshozókat, mert ők pont a másik oldalon állnak és még mindig azt hiszik, hogy majd a legmódosabb pár százezer ember gazdagodása és fogyasztása generál majd itthon gazdasági növekedést, pár milliónyi embert meg nyugodtan lehet hagyni lecsúszni.

Egyébként sokan túl sokáig ragaszkodtak a lakásukhoz, főleg érzelmi okokból, mert nem igaz, hogy jobban megéri egy 150%-ig terhelt ingatlan hitelét fizetni, mint elmenni helyette albérletbe.

Azért meg messze Orbánék teszik a legtöbbet, hogy az embereknek "rossz beidegződései" legyenek! Bankellenesség, rezsicsökkentés, ingyenes készpénzfelvétel, vizitdíjas népszavazás, idegenellenes konzultáció, halálbüntetés lebegtetése, állami nyugdíj ígérete, állami munkahelyteremtés ígérete... Egyik sem azt segíti, hogy bármit is tanuljanak az emberek a világról és tegyenek is magukért.
Ha csak a témánál maradunk, akkor is pont a Fidesz akarta a felelősséget a bankokra kenni.
Na ez miatt a nemzeti birkaképzés miatt nem szavaz rájuk soha felelős állampolgár.
rugacs
@pistapapa: Jó hozzászólás, azzal a különbséggel, hogy a dátum lényegesen későbbi!!
Valójában 2009-ben a Gyurcsány kormány hozta ezt a törvényt az egyoldalú szerződésmódosításról!!
A többi stimmel :-)
verőce21
@Knapp75: (09:23) Na igen, a "felelős állampolgárok" nem szavaztak, ezzel is a Fideszt támogatták hallgatólag, úgyhogy az a 2/3-ad még több is!

De abban egyetértek, hogy az emberek "túl sokáig ragaszkodtak a lakásukhoz, főleg érzelmi okokból". Hiszen látható volt, hogy merre megy a hitelcsapda, fel kellett volna ajánlani sokkal hamarabb a bankoknak a lakásaikat. Végül most is az lesz a vége, hogy apránként(évek alatt) 100-150 ezer lakás "rádől" a bankokra és az eszközkezelőkre.

Már alakulnak a befektetési alapok, a már nem teljesítő hitelekből, a rosszul teljesítő hitelekből, stb. 2016-tól lehet is belőlük csomagokat vásárolni, ha valaki ezeken szeretne nagyokat nyeríteni.
Knapp75
@rugacs: Nem. 2009 augusztus 1-től csak szigorítottak egy meglévő törvényen (amely eredetileg 1996 óta szabályozza a pénzintézetek működését.) és egyértelművé tették, mikor milyen feltételekkel lehet egyoldalúan szerződést módosítani. ;)
Tehát lehetőség volt rá korábban is, csak 2009 nyarától nehezebb volt megtenni.

Erre a szigorításra egyébként úgy "készültek fel" a bankok, hogy még a hatályba lépés előtt gyorsan kamatot emeltek... (előre beárazták, hogy utána már nem lehet)

Amíg működött a hitelpiac (a válság kirobbanásáig), addig nagyon nem volt probléma az egyoldalú módosításokkal, mert a bankok versenyeztek az ügyfelekért és próbálták kedvezőbb feltételekkel átcsábítani más pénzintézetek ügyfélkörét is.
Tehát egy jelentős drágítás nem pénzt hozott volna, hanem ügyfélvesztést.

Viszont a válság hatására a legtöbb helyen meg is szűnt a hitelezés (van, ahol még most sem indult újra...), így az ügyfelek kiszolgáltatottá váltak, miközben a bankok a nem fizető adósokon elszenvedett veszteségeiket "értelemszerűen" a törleszteni hajlandóakon próbálták beszedni.
wagabund
@pistapapa: 9.13 hmmm...nagyjából így lehetett. Talán még annyit, hogy akkoriban a forintkamat egy zsiga nevű bankelnök jóvoltából az egekben volt(mint az ördögi terv része volt)
kamazuka
Van ötlet!
Még magyar de ha így folytatódnak a dolgok akkor hamarosan svájci lesz!
JAJMÁR
A kormányzati ígérgetések miatt sokan nem fizették tovább a hiteleiket, mert várták, hogy majd az állam rendezi, mondtak mindig valami közeli időpontot, amit kitologattak. Azért is írogattam, hogy ne higgyenek nekik, Kapzsi, harácsoló banda EZ!

(A fides már túl régóta ragaszkodik a hatalomhoz. Ideje lenne megértenie, hogy minden, nem lehet az övé. Előbb, utóbb úgy jár, mint az "Öreg halász..". az aranyhal visszavesz mindent. Marad a vályogház és a kopott teknő!)
nemjoezigy
Most hallom ezt az elmegyenge szentfazék ránknemvonatkozikatörvényharragot a rádióban és nem értem, hogy mire verik a nyálukat.
Mert alapvetően arra kellene, hogy szolgáljon ez a 'jogintézmény', hogy az önhibáján kívül adósságcsapdába esett ember ne legyen kilátástalanul hosszú ideig afféle modern adósrabszolga - értem ez alatt: 1.) nem vállalta túl magát, azaz, nem luxusfogyasztásra adósodott el; 2.) az átmeneti, vagy tartós fizetésképtelensége előre nem látható okokból következett be, azaz, egészségromlás, baleset, természeti katasztrófa, munkahely, stb; 3.) jóhiszeműen járt el, minden tőle telhetőt megtett, ami elvárható.
Ezzel szemben milyen feltételekkel működik majd a családi csődvédelem:
2 millió és 6 millió közt kell lenni a tartozásnak
egy család csak akkor élhet a lehetőséggel, ha tartozásának együttes értéke nem haladja meg a vagyon, a jövedelem kétszeresét.
.
Ezek megint nem végeztek környezet tanulmányt, mert, akinek a bank fele adóssága van, annak szinte semmije nincs, legalább is az adósságához viszonyítva. Mert a lakás-ház a banké, a már befizetett pénz a banké.
Innentől kezdve ez megint egy, a szokásos fidesskdnp oszd meg és uralkodj, nesze semmi fogd meg jól rendelkezése.

...Loptam: "A család az első!" – mondta Goebbels '45 április végén a bunkerben."
m.macskosz
@nemjoezigy: 5*
(Mármint a hozzászólásod.)
A kormány viselkedése minősíthetetlen, ha csak nem a mínusz végtelennel osztályozzuk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.