Gyurcsány Ferenc szerint emberiességi, keresztényi és európai uniós tagországi kötelessége Magyarországnak, hogy befogadja azt a rá jutó "hétszáz menekültet", akiknek a befogadását kérte az unió az országtól.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a napokban 80 ezer ember zsúfolódott össze Olaszország és Görögország befogadóhelyein, és az unió kezdeményezte, hogy ennek a felét a többi tagország fogadja be, Magyarországra 700 ember jutna. Leszögezte: az országnak szolidárisnak kell lennie az unió két tagállama felé, hozzátéve, hogy hasonló helyzetben "mi is azt kérnénk, hogy segítsenek".

Hangsúlyozta: évente 700 milliárd forintot kap az ország a befizetésein túl az EU-tól, a kért 700 ember elhelyezését is az unió finanszírozná, így azt gondolja, hogy "teljesítenünk kell a kérést".

Emellett az országnak emberiességi kötelezettségei is vannak a táborokban élő gyerekek és családok felé, a humanista álláspont szerint a gazdag felelős a szegényért – folytatta. Továbbá, "mivel mind a választópolgárok, mind a politikusok részéről sokan keresztény országként szeretnék látni Magyarországot", Gyurcsány Ferenc a keresztény álláspontra is hivatkozott.

Kitért arra: sokan hivatkoznak az Egyesült Államok szigorú bevándorláspolitikájára, amely mellett azonban az ország évente 50 ezer embernek ad zöld kártyát "emberiességi megfontolásból". A volt miniszterelnök úgy vélte: Európa akkor tud megálljt parancsolni az egyre több bevándorlónak, ha "a tőle elvárható mértékig" befogadóként viselkedik.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc a debreceni menekülttábor bezárásának kormányzati tervét úgy kommentálta: mivel a menekültügyi eljárás idejére mindenképpen el kell helyezni valahol a menedékkérőt, "egy tábort be lehet zárni, de akkor másikat kell nyitni".

A pártelnököt kérdezték cége, az Altus Zrt. vezette konzorcium által elnyert európai uniós megbízásról is. Hangsúlyozta, hogy minden olyan szabályt támogat, amely megakadályozza, hogy mindazok, akik közelében vannak a döntéshozatalnak, "azok végül kedvezményezettjei is legyenek ennek". Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánya idején hoztak olyan szabályt, amely szerint "a kormány és az állam érdekkörében eldőlő uniós és magyar forrásokra kormánytagok, parlamenti képviselők nem pályázhattak", ezt azonban 2010-ben eltörölte az Orbán-kormány. Felidézte, hogy a DK a múlt héten kezdeményezte, hogy állítsák vissza ezt a szabályt.

A pártelnök párhuzamot vont az Altus elleni kormányzati fellépés és a Haza és Haladás Alapítvány, valamint az Ökotárs és a norvég alap ellen "indított támadás" között, hozzáfűzve: ez a kormány nem tudja elviselni, hogy tőle független források érkeznek a magyar közéletbe. Hangsúlyozta, hogy pártját mind az Állami Számvevőszék, mind a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszeresen ellenőrizni – mint minden pártot –, de rendkívüli vizsgálatnak is "áll elébe", saját adóbevallását illetően is.

Szólt arról is, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten beszámolt arról: levelet kapott Walter Deffaától, az Európai Bizottság főigazgatójától, aki beismerte, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel, és elmulasztották elvégezni az Altus Zrt. háttérvizsgálatát. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a levelet nem hozták nyilvánosságra, annak tartalmáról "csak Lázár János szavait ismerjük".

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@verum: Meg kellene próbálni a fideSS nélküli életet az országban. Annyi mindent kipróbáltunk az elmúlt öt évben, legyen most ez.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
@Csizmás Kond: - jajbizonynagyonnagyonigazad van!
Én egy kis buta, semmiről sem tudó és semmiről sem halló tudatlan vagyok. Okosíts még ilyenekkel!
verum
@Freewolf: - Ja, erről szólt 2006-ban is. ;-)
Freewolf
@verum: Erről szólt. Ezért verte szét a hatalom az október 23.-i tüntetést büntetlenül! Akkor még többség voltak, de jött a terror és Öszöd és azóta a béka feneke alatt vannak. A magyar gondolkodik és jól dönt!
verum
@Freewolf: - egy nagy fófuttatást!
2006-ban a szélsőjobb megrendelésre rombolt, nem a nép nevében! Őszöd meg arról szólt, hogy Gyurcsány nem akart tovább hazudni és ez kiverte a biztosítékot minden politikusnál.
A többség hogy mit akar -- azt te nem tudhatod, csak amikor kiderül. És nem csalással, nem önbecsapással, hogy a szavazók kétharmada az ország kétharmada.
Terror meg nem jött, mert sokkal, de sokkal több rendőr sebesült meg, mint csőcselék. Ilyen megmozdulásért, mert pl. a "baráti" Kínában tankkal lapították volna szét a focihuligánokat!
Mindig elfelejted, hogy honfitárssal beszélgetsz, aki itthon él és látja, ami van. Egy távoli ország emberének, aki még hírből sem hallott netet, vagy TV-t azt beszélsz, amit akarsz. De itt legyen benned annyi gerinc, hogy az igazságról beszélj, ha ciki is! Mert vannak bajok és te és a te többséged ezt elkeni, elhazudja. Pedig nagy igazság, hogy "növeli, ki elfödi a bajt."
Freewolf
Apró csúsztatást vélek felfedezni! Gyurcsány nem elmondta az igazságot, hanem az kiderült, hogy miket mondott szűk körben! Nagy különbség!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.