Magyarország betartja menekültügyi kötelezettségeit – írta Czukor József, Magyarország berlini nagykövete a Süddeutsche Zeitung című német lapban hétfőn közölt olvasói levelében.

A nagykövet a liberális lapban A kvótagyilkos címmel május 13-án megjelent cikkre reagáló levelében kiemelte, hogy Magyarország "semmiképpen nem szabotálja a genfi menekültügyi egyezményt, hanem kifogástalanul teljesíti nemzetközi kötelezettségeit".

Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnöknek az "eredeti összefüggésből kiragadott szavai" nem az Európai Unióba a Földközi-tengeren érkező menekültekre vonatkoztak, hanem a "gazdasági migránsokra", akik a szerb-magyar zöldhatáron keresztül érkeznek, mindenekelőtt Koszovóból, ahol "sem politikai, sem vallási üldöztetés nem éri őket". Ezt a véleményt képviselik az illetékes német hatóságok is – jegyezte meg a nagykövet, rámutatva, hogy a koszovói menedékkérők körében az elfogadott kérelmek aránya Németországban "nagyon kicsi, közelít a nullához".

Magyarországon a menedékkérők száma az utóbbi három évben a húszszorosára emelkedett, ami európai összevetésben kiemelkedő mértékű növekedés, így Magyarország a lakosság nagyságához viszonyítva a második helyen áll, Svédország után – írta Czukor József, hangsúlyozva, hogy "ez jelentősen meghaladja az ország felszívó képességét". Hozzátette, hogy Budapest szerint "a gazdasági migránsok kérdését sokkal hatékonyabban meg lehet oldani nagyszabású fejlesztési támogatások révén a származási országukban".

Magyarország gazdasága az államháztartás sikeres konszolidációja és az EU-ban a második legnagyobb növekedési ráta ellenére "még messze nem elég erős" ahhoz, hogy "egyszerre birkózzon meg a szegények integrációjával és a gazdasági migránsok felvételével" – írta. Amennyiben a jelenlegi szabályozással nem lehet korlátozni az illegális gazdasági migrációt, akkor "felül kell vizsgálni az érvényes nemzetközi szerződéseket, és vissza kell adni az államoknak a jogot a határaik védelméhez" – írta Czukor József nagykövet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.