Magyarországon háztartásonként évente átlagosan mintegy száz kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki – mondta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Cseh Balázs közlése szerint Magyarországon évente összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ebből 400 ezer tonna a lakossági élelmiszerpazarlás. A szakember szerint ezen odafigyeléssel – például bevásárlólista készítésével, a megmaradt alapanyagok ételkészítéshez való felhasználásával, illetve az alapanyagok, készételek lefagyasztásával – lehetne csökkenteni.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a műsorban arra is kitért, hogy sajnálatos módon az élelmiszerpazarlásban az elmúlt években nem történt jelentős változás, ugyanakkor valamilyen szinten növekedett a rászorulóknak eljuttatott élelmiszerek mennyisége.

Mint mondta: az élelmiszerbank jellemezően élelmiszeripari cégektől, mezőgazdasági termelőktől, élelmiszerkereskedelmi vállalatoktól veszi át a fogyasztható, jó minőségű, de valamiért feleslegessé vált ételeket. Azokat mintegy 220 civil szervezet közreműködésével osztják szét a rászorulók között. Az egyesület jelenleg nagyjából száz vállalattal dolgozik együtt. Ennek nyomán tavaly mintegy 1500 tonna élelmiszert juttattak el a rászorulóknak, nagyjából 1,5 milliárd forint értékben.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ez így nem igaz, vidéken biztos hogy nem dobálják ki az élelmiszert, mert van kutya, macska ami megeszi, mert a nagy többségnek nem jut külön kutya,macska kajára azok is azt eszik amit a gazda...Az emeletes házakban élőknél előfordulhat, bár ott meg a keresgélők szedik össze a kidobott kaját...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Nálam nincs pocsékolás, ezt sem anyagilag sem a neveltetésem és a habitusom okán sem engedhetem meg magamnak.
papa.49
@Anna Mária: Ha kertes házban élsz, sajnos a mai világban szinte kötelező legalább egy nagytestű kutyát tartanod...
mate03
@papa.49: Valaki azt írta a minap!Ha valahol érdemes kukázni ! Az Buda gazdagok által lakott része!De csak hajnalban,mert utána a rendőrök elzavarnak!
papa.49
@mate03: Látod így igaz nehogy ,,zavard,, az új gazdagokat miközben a konditerembe tartanak, hajnali 9 órakor...
KERKA
@Anna Mária: 22.30 Kutyát tartani ma már valóban úri passzió. Költséges, és röhejes a fajtatiszta kivagyiság.
De ne feledd, faluhelyen ez az egyetlen védelmezője az időseknek, akik lassan már az életüket védik a kutyájukkal, nem a vagyonukat.
Anna Mária
@KERKA: Tudom, és sajnos a vidéki idősek közül sokan nem engedhetik meg maguknak a kutyatartás "luxusát".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.