Magyarországon háztartásonként évente átlagosan mintegy száz kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki – mondta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
Cseh Balázs közlése szerint Magyarországon évente összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ebből 400 ezer tonna a lakossági élelmiszerpazarlás. A szakember szerint ezen odafigyeléssel – például bevásárlólista készítésével, a megmaradt alapanyagok ételkészítéshez való felhasználásával, illetve az alapanyagok, készételek lefagyasztásával – lehetne csökkenteni.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a műsorban arra is kitért, hogy sajnálatos módon az élelmiszerpazarlásban az elmúlt években nem történt jelentős változás, ugyanakkor valamilyen szinten növekedett a rászorulóknak eljuttatott élelmiszerek mennyisége.
Mint mondta: az élelmiszerbank jellemezően élelmiszeripari cégektől, mezőgazdasági termelőktől, élelmiszerkereskedelmi vállalatoktól veszi át a fogyasztható, jó minőségű, de valamiért feleslegessé vált ételeket. Azokat mintegy 220 civil szervezet közreműködésével osztják szét a rászorulók között. Az egyesület jelenleg nagyjából száz vállalattal dolgozik együtt. Ennek nyomán tavaly mintegy 1500 tonna élelmiszert juttattak el a rászorulóknak, nagyjából 1,5 milliárd forint értékben.
12 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Aztán menjetek el Szabolcsba meg a Nyírségbe, ahol az egerek is éhen döglenek !
Nem mi dobáljuk ki a rohadt narancsot, meg a körtét, ésatöbbi, hanem az élelmiszer áruházak.
Mi csak nézzük, de nem esszük!
Nálunk a kutya ugyan harapós,de az asszonytól,még én is félek!Ettől függetlenűl
élelmiszert,soha nem dobunk ki!
De ne feledd, faluhelyen ez az egyetlen védelmezője az időseknek, akik lassan már az életüket védik a kutyájukkal, nem a vagyonukat.
Új hozzászólás