Az állam megakadályozhatja a Golgota című Munkácsy-festmény kivitelét az országból, egy műkincs védetté nyilvánítása a nemzeti kultúra védelmét szolgálja – mondta Kende Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi jogi tanszékének oktatója szerdán az MTI-nek.

A szakértő kifejtette: egy műkincs védetté nyilvánításának lehetősége nem kizárólag Magyarországon áll rendelkezésre, több európai uniós tagállamban van hasonló szabályozás.

A védetté nyilvánítás a tulajdonjogot annyiban korlátozza, hogy a védett műkincset nem lehet az országból kivinni, a helyét a Forster Központnak be kell jelenteni, és az államnak elővásárlási joga van rá – magyarázta. Hozzátette: amíg viszont nem adja el a műkincset a tulajdonos, addig tarthatja bárhol, csak nem viheti ki az országból.

Kende Tamás közölte: a védettség viszont nagyon komoly árcsökkentő tényező a műkincspiacon.

A jogász hangsúlyozta: a védetté nyilvánítás a nemzeti kultúra védelmét szolgálja. Ezekben az esetekben államigazgatási határozatot hoznak, és a tulajdonos bírósághoz fordulhat, ha a határozat nem felel meg a jogszabályoknak – magyarázta.

Pákh Imre, a Golgota tulajdonosa múlt vasárnap közölte az MTI-vel, hogy elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt. Munkácsy Mihály alkotásáért a Magyar Nemzeti Bank korábban 6 millió dollárt ajánlott, de a tulajdonos 9 millió dollárt kért.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd délután azt mondta: az ideiglenes védettséggel nem kerül állami tulajdonba a kép. Ugyanakkor, ha Pákh Imre el akarná adni a képet, a magyar állam elővásárlási joggal rendelkezik.

Az államtitkár kiemelte: ha reális áron meg tudnak állapodni Pákh Imrével, továbbra is szeretnék megvenni a képet, mert az a céljuk, hogy a Golgota Magyarországon maradjon. Ha a festményt mégis másnak adná el Pákh Imre a védettség nyomán, akkor sem lehetne kivinni az országból – tette hozzá.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@nyanya001: Ezután a világban úgyis hívhatják a magyarokat,,műkincstolvalnemzet,, pedig csupán a kormány a műkincs tolvaj!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
"Akinek hatalma van, az minden létező módon gyakorolja azt."
kamazuka
Na pontosan ezért hiányos az alaptörvény 13,pontja!
Erre monják,tudatosan, előre megfontolt szándékkal,nyereségvágyból!
Pálinkafőző Rézüst
Na ennyit a magántulajdon szentségéről! Bolsi vörös banda vagytok ti efftássak, kőkemény rablók! És mindezt még megideologizáva...és vannak akik ezt be is szopják...Hungarikum!
papa.49
@Pálinkafőző Rézüst: A golyófejű Rákosi büszkén forog a sírjában ilyen fax(a) utódot nem gondolt magának, tisztára mint a beszolgáltatásos idő!!!
Pálinkafőző Rézüst
@papa.49: naja, és Goebbels is mosolyog...Ennyi szófosója, papagájkommandója még neki se volt...
joopapa
Na a maffia kurmányunk újabb bizniszbe fogott, műkincseket rabolnak! Eddig a maffia kurmány és sleppje "átvette" a manyup lóvét, lenyúlta a dohány, szerencsejáték stb bizniszt! Te vityka nem volt még elég a lopásból. el kéne kezdeni kurmányozni a nép érsekébe! Mondjuk ti ahhoz nem értetek, csak a lopáshoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.