A Miniszterelnökség kezdeményezésére a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája – mint elsőfokú hatóság – elindította Munkácsy Mihály Golgota című festményének védési eljárását.

A Miniszterelnökség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az eljárás során a jelenleg a debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy-alkotás ideiglenes védettséget kap. Ez az örökségvédelmi törvény szerint azt jelenti, hogy a védetté nyilvánított kulturális javakra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. Ennek értelmében az alkotásra végleges kiviteli tilalom vonatkozik, a tulajdonos a mű őrzési helyének megváltoztatását köteles bejelenteni. Ezen felül, ha a tulajdonos el kívánja adni a festményt, az állam elővásárlási joggal rendelkezik.

A védési eljárásban előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága (KJB) vitatja meg az ügyet, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot.

"A védési eljárással a kormány azt kívánja elérni, hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotása magyar érdekkörben maradjon" – emelte ki közleményében a Miniszterelnökség, de mint hozzátették: az eljárás nem akadályozza a festmény tulajdonosát abban, hogy a képet értékesítse. A védetté nyilvánításnak ilyen célja nincs.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd délután azt mondta: az ideiglenes védettséggel – amelynek szabályai ugyanazok, mint az állandó védettségnek – nem kerül állami tulajdonba a kép. Ugyanakkor, ha Pákh Imre el akarná adni a képet, a magyar állam elővásárlási joggal rendelkezik.

Az államtitkár kiemelte: ha reális áron meg tudnak állapodni Pákh Imrével, továbbra is szeretnék megvenni a képet, mert az a céljuk, hogy a Golgota Magyarországon maradjon. Ha a festményt mégis másnak adná el Pákh Imre a védettség nyomán, akkor sem lehetne kivinni az országból – tette hozzá L. Simon László.

Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő vasárnap közölte az MTI-vel, hogy elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt. Munkácsy Mihály alkotásáért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban 6 millió dollárt ajánlott, de a tulajdonos 9 millió dollárt kért.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

agnes200
Erővel... ez megy öt éve. Elveszik, ami kell nekik. Magánnyugdíjvagyon, trafik, föld, pályázati pénzek, sajtó, festmény... mindegy mi. Kell nekik, elveszik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csikida14
Már semmin sem csodálkozom, mert Orbán és bandája bármit megtehet. Ha a kép tulajdonosa lehetővé tette, hogy a trilógiát a magyarok megcsodálhassák, akkor ezt értékelni kell. A festmény árát a tulajdonos határozza meg, és ha az állam nem hajlandó megvenni, joga van másnak eladni. Ha az elvitelét utólagos törvénnyel megakadályozzák, nyugodtan el lehet ismét mondani, hogy ez az ország már nem tartozik az európai demokratikus országok közé.
Senara
L Simon a "legjobb ember "más tulajdonának megszerzésének levezérelésére ármánnyal , furfanggal . Saját testvérével is megtette . www.hir24.hu/belfold/2014/04/23/l.-simon-laszlo-kiforgatta-az-oroksegbol-a-fiveret/
Nemezis
@bakegya: látom a második mondatomat nem olvastad
bakegya
@Nemezis: tévedsz én mindent és mindenkit olvasok-csakkk már túl sokan nem értünk egyet az ilyen és hasonló mocsokban fogant intézkedésekkel .Ma .már nyiltan az állam nevében végrehajtott törvényes törvénytelenségeivel az orbánnak és mégis ez a bunkó diktátor még mindíg folytathatja.-tolarens vesztetté váltam-kognitívdisszonanciát vagyok csakkk hajlandó már gyakorolni az e féle cselekményekre képesekkel szemben.
csikida14
Szégyen Magyarországra nézve, hogy ilyen aljas, inkorrekt. becstelen kormánya van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.