Az Európai Bizottság anyagai is igazolják, hogy Magyarország aránytalan terhet vállal a bevándorlásból – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János szavai szerint az unió is az egyik legsúlyosabbként értelmezi a magyar helyzetet, több mutatóban is a német, az olasz, a francia és a spanyol helyzethez méri a magyarországit. Példaként említette, hogy a 28 tagállam rangsorában Magyarország a második a menedékkérők száma, az egy főre eső GDP arányában és az ezer lakosra jutó menedékkérelem alapján is.

A júniusi statisztikát ismertetve elmondta, hogy júniusig az illegális határátlépők száma elérte az 54 ezret, és a hatóságok várakozásai szerint év végére 120-130 ezerrel kell számolni. A legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy az Európa Tanács június végi ülése is megértse: Magyarország nem képes elviselni ezt az illegálisbevándorló-tömeget, ezért kérte a lakossági konzultációt és a törvényhozás segítségét.

A miniszter kitért arra is, hogy Ausztria és Németország 15 ezer embert kíván visszatoloncolni, miközben a magyar befogadó állomásokon néhány ezer, átmeneti befogadásra alkalmas hely van.

Lázár János kijelentette: Magyarország az elmúlt 25 évben minden menekültjogi egyezményt betartott és eztán is így tesz, de közös érdek, hogy a menekültstátussal senki ne élhessen vissza. Az ENSZ tervezett kampányát furcsának nevezte, mondván, senkinek nem a politikai menekültekkel van baja, hanem az illegális határátlépőkkel. Azokat Magyarország segíteni fogja, akiknek humanitárius vagy politikai katasztrófa miatt kell elhagyniuk hazájukat – szögezte le.

A miniszter üdvözölte, hogy az Európai Néppárt elutasította a Magyarország megbélyegzésére irányuló baloldali politikai akciót, és jelezte, hogy a kormány kész bármilyen vizsgálatra.

A plakátkampányra vonatkozóan dán, svájci, brit és ausztrál példákat is hozott, jelezve, hogy a magyarhoz hasonló üzeneteket fogalmaztak meg ott is anyanyelven. Ezek a tömeges bevándorlás megállítására, a munkavállalásra vonatkoztak, vagy hazatérésre szólították fel a bevándorlókat. Lázár János kiemelt egy osztrák példát is, amely olyan szlogeneket tartalmazott, mint "ne fizessünk állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt", ne fizessünk mások helyett adót, nyugdíjat", "ne fizessünk havi 20 ezer forintot a családunk pénzéből". Emlékeztetett: ugyanezek voltak Gyurcsány Ferenc kettős népszavazásnál alkalmazott kampányszlogenjei is.

Ezzel összefüggésben a legmegdöbbentőbbnek ítélte, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek és volt kampányfőnökének, az Együttet vezető Szigetvári Viktornak az probléma, ha határon túli magyarok jönnek az országba, azzal viszont nincs bajuk, ha afrikai vagy koszovói illegális bevándorlók akarnak jönni. Ez nehezen feloldható ellentét – jelentette ki, hozzátéve: a mostani tiltakozások szervezői 2004-es viselkedésük alapján hiteltelenek.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt fűzte hozzá: a 2014-es országgyűlési és önkormányzati választáson 12 alkalommal rongálták meg az MSZP vagy az Együtt plakátjait, és a pártok minden esetben felelősségre vonást követeltek a rendőrségtől.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Jani mondtam már ha valamiről bezsélni akarsz akkor az az utazásaidról szóljon...máskülönben pofa be!
human
@Hellcat: Továbbra is államérdekre hivatkozva nem beszél a titkolt találkájáról.
Hellcat
@human: Államérdek...nevetésges nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.