Közpénzből vásárolna praxist az állam a háziorvosoknak, hogy egyszerűsítse a folyamatot azokon a településeken, ahol nincs vagy nyugdíj előtt áll a háziorvos.

A Népszabadság számolt be arról a törvénytervezetről, melyet ha jelen formájában fogadnak el, akkor anélkül is praxishoz juthatnak majd a fiatal orvosok, hogy jelentősebb magántőkével rendelkeznének. A kormány tervei szerint az Országos Egészségügyi Pénztárból (OEP), vagyis a betegek ellátására elkülönített összegből is megvásárolható lenne a praxisjog.

Háziorvosi praxisok felvásárlásával csinálna közpénzből magánvagyont a kormányMTI/Balázs Attila

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a parlament szakbizottságában szerdán azt mondta: a kormányzatnak az az érdeke, hogy minél több fiatal orvos érezze vonzó pályának a háziorvoslást. Azt is hozzátette: a változtatások között a kedvezményes hitelkonstrukció bevezetése is szerepel, ám ennek részletei még nem ismertek. A tervek szerint a patikusokéhoz hasonló hitel- és kamattámogatást is adnának a körzetekbe készülő fiataloknak.

Jelenleg 240 tartósan betöltetlen körzet van, ebből 100-110 helyen több mint egy éve nincs állandó orvos. A többi, mintegy 6000 körzetben dolgozók harmada nyugdíjközeli vagy már nyugdíjas. Ahhoz, hogy ki tudjanak lépni a rendszerből, tisztes áron el tudják adni a praxisaikat, a fiatalokat kell helyzetbe hozni – írja a nol.hu.

A tervezet visszás, ugyanis így a háziorvosok közpénzből juthatnak magánvagyonhoz. Selmeczi Kamill, az Alapellátók Országos Szövetségének elnöke a lap kérdésére azt mondta: a kormánynak joga van a jó cél érdekében a megszokottól eltérő eszközöket alkalmazni. Azt is hozzátette, hogy most átlagosan 12 millió forintos „nyomott átlagáron” cserélnek gazdát a praxisok, tehát nagyságrendileg ekkora ajándékot kapnának az államtól a fiatal háziorvosok.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoltika Pék
Nincs, vagy nyugdíj előtt áll a háziorvos?! Ahol 75-80 éves öreg matuzsálem ott mi lesz??? Bemegy a gyerek Kéegyházán s mondja hogy beteg, a vén szar meg se vizsgálja, ránéz, majd kijelenti, hogy tüszős mandulagyulladása van. Mondja a srác, már rég kivették a manduláját. erre a doki: Mindegy, akkor tüszős...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
Na ha ezzel a "közpénzlenyúlásal" kezdte volna a teknős -már egyetlen lépést tett volna a magyarok saját lábon állásáért-
Bercifiu
A problémát meg kell oldani.
Megoldás: Kamatmentes kölcsön, s a kölcsön visszafizetésének idejére, biztosított az ellátás.
Ehhez a megoldáshoz talán még Zorró Gábor is felér ésszel.
verum
Valamelyik Orbán gyerek orvosnak készül?
kata53
@verum: Attól mentsen meg minket az isten!
kukac50
Még több pénzt szeretnének kivenni a beteg ellátásból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.