Válság fenyegeti a magyar spermapiacot. Megtiltotta a felügyelet a betétgyűjtést a Krio spermabanknak. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arra kötelezte a bankot, hogy azonnal fejezze be a hímivarsejtek gyűjtését. A hatósági döntés miatt most nincs olyan sperma, amelyet a mesterséges megtermékenyítéseknél a meddőségi centrumok fölhasználhatnának. Az idegen spermára szoruló nők várólistára kerülnek – írja a Népszabadság.

A magyarországi mesterséges megtermékenyítésekhez szinte teljes mértékben külföldi mintákat használnak, mert a hazai mintáknak csupán 10 százaléka hasznosítható, a magyar férfiak megtermékenyítő képessége évről évre fokozatosan csökken. Tavaly 152 férfi adott le mintát, az orvosi vizsgálatok végére tízen maradtak, közülük négy kiesett a soron következő újabb egészségügyi vizsgálaton, hárman visszaléptek, még háromnál tart a kivizsgálás, de köztük is van egy olyan, aki valószínűleg alkalmatlan donornak.

A legtöbb spermát a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a Nordic Cryobankból importáljuk, ahol nem csak dán férfiak örökítő anyagát őrzik. A mostani sperma-határzár is egy innen származó minta miatt szükséges. Márciusban egy dán ivarsejttel kapcsolatban uniós riasztás érkezett, mert a donorsejt genetikai (enzimhiányos) betegséget hordoz.

Ekkorra azonban már két anyán is elvégezték a sikeres megtermékenyítést a donor spermájának felhasználásával. Az egyik baba már megszületett, ő egészséges, és arra is kevés az esély, hogy a másik anya ikrei örököljék a betegséget, ehhez ugyanis az anyában is meg kell lennie ennek a hibás génnek.

A spermastop következtében a beültetésre váró nők várólistára kerültek, köztük olyanok is, akiknél már megkezdődött a mesterséges megtermékenyítést megelőző hormonkezelés.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
mert a fiatalok mindennel foglalkoznak, csak nem az egészséges kígyóköptetéssel...
így-úgy , de edzésben kell tartani a szörnyet, és akkor nem ez az eredmény...

apppofámleszakad...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fradigege
Mivaaan???!!! Nem jön át ez az egész. Milyen válság ez?!
Mézike
@Fradigege: Nincs elég sperma az országban. és ha egy pár gyereket szeretne akkor idegen spermát használnak. Na ! Érted?
Mézike
@Fradigege: Én se tudtam hogy sperma hiányba szenvedünk...
De azért gondolj bele. Ki tudja kinek , kiknek a spermáját használják ilyen célokra?
Nil
Úgy látszik idegenek már sperma formájában se jöhetnek Magyarországra - pedig tényleg korcsosulunk és ránk férne egy kis vérfrissítés

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.