A Budapest Pride szervezői fontosnak tartják, hogy minden ember egyenlő jogokkal rendelkezzen, évről évre ezért rendezik meg a felvonulást – hangoztatta Hanzli Péter, a Budapest Pride sajtószóvivője szombaton kora este azt követően, hogy a menet megérkezett célállomására, a Tabánba. 

Soha nem voltak még ennyien a Pride-on

Közlése szerint soha ennyien nem voltak a fesztiválon. A jubileumi, 20. felvonuláson mintegy húszezer ember vett részt – jelentette be. Fontos, hogy férfiként, nőként, "valamilyen másneműként", magyarként, zsidóként, romaként, hajléktalanként vagy bevándorlóként kiálljunk egymás mellett, mindannyiunk jogaiért – fogalmazott.

Hozzátette: mindent meg kell tenni azért, hogy befogadó országban éljünk, és ne akarják mások megmondani: mi számít családnak. A szónok szerint ellen kell állni minden olyan törekvésnek, amely a négy fal közé akarja szorítani a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjait.

Soha nem voltak még ennyien a Pride-on

Molnár Adrienn, a PeMel (Pécsi LMBTQ Közösség) aktivistája arról beszélt, hogy először vett részt a felvonuláson, amelyet "felszabadítónak és izgalmasnak" nevezett. Elmondta, hogy a vidéki városokban még csak két-három éve szerveződnek az LMBTQ közösességek, amelyek azzal az igénnyel jönnek létre, hogy "láthatóvá váljanak" a különböző szexuális orientációjú emberek.

Soha nem voltak még ennyien a Pride-on

A menetnek két óra kell ahhoz, hogy eljusson a Tabánba. Az Andrássy útról, az Opera elől indultak, érintették a József Attila utcát, a Széchenyi teret, átmentek a Lánchídon, majd a Lánchíd utcán keresztül értek a felvonulás végállomásához, a Tabánba.

A menetben feltűnt több párt zászlója, képviseltette magát a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért, valamint a Magyar Liberális Párt.

A Tabánban zárult program helyszínén kutyás és lovas rendőrök biztosítják, hogy a résztvevők békésen távozhassanak.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hari
@JAJMÁR: így van, röviden,tömören. Ehhez kellene már felnőni. Egy bölcs mondás szerint ott van demokrácia, ahol, ha jogaiban megsértenek, van olyan fórum, ahol megvédheted magad .
GeoCravker
@JAJMÁR: Egy másik írás kapcsaá már elmondtam: elég sanyarú állapot az, amikor a mozgalmárság felment mindent, felment mindenkit, és véleménytilalmat rendel el.
Vö. "de sikeresen növeled a baloldal megosztottságát magad is."
Nekem a baloldaliság nem a proletárdiktatúra és a toleranciába az ellentüntetésen való nem-részvétel is beletartozik.
Önmagában erre tehetsz nagy ívben, de amíg az ellenzékiség nem az emberek megszólításáról szól, addig ez azt jelenti, hogy azt a 3-4 milla embert, aki legyint a lózungokra képtelen elérni. Ergo: elérik a jobbikosok, a gárdák, és a többi idióta.
Le kéne ereszkedni a kivagyiság rózsaszín és lila felhőiből a földre, az emberek közé.

"A felvonulás is megoszt, mert azt akarja a hatalom, hogy megosszon. "
Te ez komolyan gondolod? A szervezők a kormány emberei? Nem mondhatod ezt komolyan! Tényleg? Biztos forrásból tudod?

Csak nem mellékesen.: A magam részéről sosem írtam, mondtam azt, hogy Árvai Péterm vagy a menetből bárki más lenne, mint ember. A "másság" öndefiniciója a menet szervezőinek környékéről indult. Ha tévednék (ez is könnyen lehet), akkor a kategorizálás hiteles forrásáról egy linket lécci.
kamazuka
Jellemzően ,azért kellenek rendezvények,nehogy unalmas vasárnapokon az emberek elkezdjenek gondolkozni,és tüntetni.
Akármilyen a rendezvény,tömeget vonz ,kirtikára ösztönöz,és megoszt.Akár ha személyes a jelenlét,akár képernyőhöz láncolva.

De a kezét letőrném nagyon szívesen annak az idiótának aki a vasat-fával először egyesítette!
JAJMÁR
@GeoCravker: 22:36 Alapvetően nem értjük egymást.
A felvonulás megosztja az embereket. Nem a szervezők... és igen, a hatalom erre rájátszik, mint minden negatív dologra, nem összehoz, ellenkezőleg, még jobban megosztani igyekszik.
Mi ebben a nem érthető?
A Pride eleve megosztja az embereket. Vannak, akik támogatják és még el is mennek, és vannak, akik ellenzik. Ez eddig világos, ugye?
De nem az a megoldás, hogy ha vannak, akik ellenzik, akkor ne legyen!

A hatalmon lévők pedig nem foglalnak állást, vagy aki igen pl. Tarlós, azt nyilatkozza, hogy "nem méltó.." Budapesthez. Sugallják, "utasítsátok el emberek"! Nem úgy osztja ez meg az embereket, hogy demokrata és nem demokrata, hanem sokkal sűrűbben, mélyebben és károsabban, hasonlítom most már a menekültügyhöz. Remélem, hogy most ez is érthető, mire gondoltam a hatalommal kapcsolatban.
Pedig támogathatná is, el is mehetnének, kinyilvánítva, hogy az emberi jogok ebben az országban fontosak. (és ezt kellene tenniük, én ezt várnám el egy szabad, demokratikus közállamban.)
Nekem erről szól a Pride, és ez nem kevés.
Ha egy demokrata azért nem megy el egy olyan rendezvényre, ami az alapértékekre épül, mert ő demokrata és megteheti, öööö lelke rajta, tegye.
Ha egy demokrata lealacsonyítja és kevesebbnek értékeli a melegfelvonulást és fesztivált pl. a cöfös felvonulásnál, és egyéb fesztiválnál, akkor az milyen demokrata?
Az ellenzék - a Jobbik kivételével - attól tehetetlen, hogy mindig meg akarja valaki magyarázni, miben rosszak, de senki nem mondja meg, hogyan legyenek jók. A rózsaszínfelhők hasonlat a maszlag!
Egyszerűen marják egymást az ellenzéki oldalon, személyeskedés és okoskodás megy. Ha az nem világos és normális dolog, hogy az évenkénti Pride-re kimegy egy demokrata, ha megteheti, a politikusnak meg illik, - az újságírónak meg szintén, főleg ha még ír is róla - , ha ez nem érthető, nincs miről beszélni.
GeoCravker
@JAJMÁR: Igyekszem majd a többire is reagálni, de addig is:
"A Pride eleve megosztja az embereket. Vannak, akik támogatják és még el is mennek, és vannak, akik ellenzik. Ez eddig világos, ugye?"
Ez alapvető tévedés. Vannak akik támogatják (ezek egy része elmegy) ; Vannak akik nem támogatják, de politikai haszonszerzésből mégis elmennek;
Vannak akik ellenzik,
S végül vannak akik nem támogatják, de nem is ellenzik. alapvetően lexarják. Gyanítom, őka többség. akik viszont anyáznak, ha lezárjáka várost.
Eddig világos gondolom.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A fellazuláshoz nincs de ahhoz, hogy maholnap csak egy sorozatgyártott cikk lesz a gyerekből majd az emberből abban már van.
Minden ember aki úgy érzi, hogy anya szülte és nem kémcsőben gyökereztették az éreznie kéne egy gyerek helyzetét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.