A Budapest Pride szervezői fontosnak tartják, hogy minden ember egyenlő jogokkal rendelkezzen, évről évre ezért rendezik meg a felvonulást – hangoztatta Hanzli Péter, a Budapest Pride sajtószóvivője szombaton kora este azt követően, hogy a menet megérkezett célállomására, a Tabánba. 

Soha nem voltak még ennyien a Pride-on

Közlése szerint soha ennyien nem voltak a fesztiválon. A jubileumi, 20. felvonuláson mintegy húszezer ember vett részt – jelentette be. Fontos, hogy férfiként, nőként, "valamilyen másneműként", magyarként, zsidóként, romaként, hajléktalanként vagy bevándorlóként kiálljunk egymás mellett, mindannyiunk jogaiért – fogalmazott.

Hozzátette: mindent meg kell tenni azért, hogy befogadó országban éljünk, és ne akarják mások megmondani: mi számít családnak. A szónok szerint ellen kell állni minden olyan törekvésnek, amely a négy fal közé akarja szorítani a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjait.

Soha nem voltak még ennyien a Pride-on

Molnár Adrienn, a PeMel (Pécsi LMBTQ Közösség) aktivistája arról beszélt, hogy először vett részt a felvonuláson, amelyet "felszabadítónak és izgalmasnak" nevezett. Elmondta, hogy a vidéki városokban még csak két-három éve szerveződnek az LMBTQ közösességek, amelyek azzal az igénnyel jönnek létre, hogy "láthatóvá váljanak" a különböző szexuális orientációjú emberek.

Soha nem voltak még ennyien a Pride-on

A menetnek két óra kell ahhoz, hogy eljusson a Tabánba. Az Andrássy útról, az Opera elől indultak, érintették a József Attila utcát, a Széchenyi teret, átmentek a Lánchídon, majd a Lánchíd utcán keresztül értek a felvonulás végállomásához, a Tabánba.

A menetben feltűnt több párt zászlója, képviseltette magát a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért, valamint a Magyar Liberális Párt.

A Tabánban zárult program helyszínén kutyás és lovas rendőrök biztosítják, hogy a résztvevők békésen távozhassanak.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kisangyalom13
Miért fontos reklámozni a Pride felvonulást? Hány magyar gyerekkel szaporodik a felvonulás után a magyar?
JAJMÁR
Megnyugtató látni, hogy vannak értelmes emberek ebben az országban, és ilyenkor nagyon jó magyarnak lenni :)
reseva
Nocsak, nocsak! Bátorodnak az emberek Magyarországon?
Hari
@kisangyalom13: ne mossuk össze a reklámot a riporttal. A reklám valaminek az elfogadására, fogyasztására, megvásárlására, stb. próbál rábeszélni. A -jó !- riport valamilyen történésről tájékoztat vélemény nélkül. Én a neten nem olvastam, láttam olyan megnyilvánulást, ami arra szólítana, hogy legyél meleg, tehát reklámozza a melegséget. Ha volt ilyen, kérem megjelölni ,részemre megküldeni.
vizinyuszi
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Commneter
@kisangyalom13: beszabna, ha már "ezek" (is) szaporodnának!:P
Ezekből, egy is sokkkkk ...
vizinyuszi
@kisangyalom13: Én sem értem, hogy miért kell reklámozni egy szűk kisebbség egyértelmű szexuális deformitását. A pride nélkül is léteznének és a pride-dal sem fogják őket elfogadni.
levi
Micsoda melegfront vonult át Budapesten...
Proli
Miért kell ezt felfújni?
Ők ilyenek oszt annyi.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ...szóval neked itt kezdődik az értelem...:(
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 10:16 Igen. Ott kezdődik az értelmes felnőtt ember, ha érti és elfogadja, hogy attól még, ha valaki valamiért nem tartozik a nagy átlaghoz, ugyanolyan jogok illetik meg őt is, mint a többi embert.

Azoknak pedig minden tiszteletem, akik értük és velük együtt vonultak tegnap, mert ránkfér, hogy bizonyítsunk emberi jogok terén, országvilág előtt!
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ...bizonyitod a magadét.
Joga ediig is mendenkinek megvolt hogy aki engedi azt seggvedugja, tehát ezért nem volt amiért ekkora patáliát csapni, az hogy a törvény elismerje a szokásaikat ne az utcán bohóckodjanak hanem a parlamentet bombázzák a beadványaikkal, ugyanis ott alkotnak törvényt nem az andrásin. Ez az egész egy fertő amit az utcán véghezvisznek, mert aki eddig nem fogadta el, hogy a szexet az utcára vigyék ezután sem fogja, és főleg ne keverjék a raszizmussal mert együtt sem érnek meg egy kalap guanót.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 10:30 Ki mondta neked azt a h@lyeséget, hogy az utcára akarják vinni a szexet? Becsapott, mert nem ezért menetelnek az emberek. Ideje lenne tájékozódnod! Nem történt ott semmi oda nem illő, csak 20ezer ember végigment egy útvonalon, ha téged ez zavar, ne nézegesd és ne menj oda. Mert neked is megvan ehhez a jogod.

ÖÖÖÖ ... én sokkal inkább hamisnak, elkorcsosult és álságos, nem utcára való dogmának éreztem a cöfösök vonulgatását. Na, annak, nem volt semmi értelme! Mégsem ágáltál itt miatta akkor :)
Persze, nekik is joguk volt vonulgatni.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Tudod a jog csak addig szép amíg neked jó vagy tetsző de amint már tapasztaltam ami nem tetszik ahhoz nincs is joga senkinek szerinted.
a vonulással már nagyonsokszor leírtam a véleményemet és csak annyit szeretnék hozzáfűzni az egészhez, hogy a jog kötelezettséggel jár tehát joga csak annak van aki elvégzi a joghoz vezető kötelezettségeit.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 10:56 Nem! Jogaid és kötelezettségeid is vannak.
Nem akarok ebbe belemélyedni, de vannak emberi jogok, és vannak jogok, amelyek bizonyos kötelezettség teljesítése után járnak. Ne keverd össze az emberi jogokkal ezeket, de egyet mondok: tartsd tiszteletben mások emberi jogait. Akár tetszik neked, akár nem, az mindenkinek jár, ugyanis aláírtuk ezt a nyilatkozatot mi is:

www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/hng.pdf
GeoCravker
"A szónok szerint ellen kell állni minden olyan törekvésnek, amely a négy fal közé akarja szorítani a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjait."
Ez akkora csúsztatás, mint ide ... Na mindegy. Szóval bődületesen nagy.
Nem őket, csak a szexualitásukat. De gyanítom, hogy amennyiben a 7-es buszon dugnának heteroszexuálisok, azt is megszólnák.

" van egy olyan, több éve tartó érzésem, hogy az ilyen felvonulások nem az elfogadóbbak számát növeli. Akkor sem, ha a politikai okból, -presztízsből, kivagyiságból csatlakozók száma miatt ilyen látszata is lenne.

Egyébként persze lehet fordítva is kezelni az ügyet. Tegyük a városlezárást permanenssé. Szervezzünk futóversenyeket, kirakodóvásárokat a főutakon. Kockadobással eldöntött véletlenszerű helyen. Aztán szervezzünk felvonulást a kancsaloknak, és a távollátóknak. A távollátó kancsaloknak külön szekcióval. A heteroszexuálisoknak, gyermekszám szerint frakcionálva. Biciklis heteroszexuálisoknak, és futásképes kancsaloknak természetesen a külön diszkriminációjuk elleni ellentüntetéssel. Az elhízottaknak is külön felvonulás kellene. De nekik megengedném a riksa-használatot. "
endresy.blogspot.co.uk/2014/07/vonulni-jo-lakni-aberrracio.html
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Igyekszem betartani, gondolom te is azt teszed.
És hogy a figyelmedbe ajánljam a jogot ma törvények szabályozzák amiket úgyszintén el kell fogadni és be kell tartani...gondolom semmi ellenvetésed nincs a mai törvények ellen ?
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 11:12 Ma egyes törvények szinte súrolják az emberi jogokat.. és még más bajok is előfordulnak. Mindennek ellenére a rossz törvény is törvény, és én törvénytisztelő vagyok.
De az emberi jog minden fölött áll mégis! Ma még!
GeoCravker
@JAJMÁR: Nem egészen... Most a nyilatkozotoktól teljesen függetlenül.
Ha belegondolsz, ez kicsit olyan, mint az elsőbbségadás. Akkor van, ha megadják. A táblával nem érsz semmit, ha átmegy rajtad a kamion.
Jól mutatja ezt egyébként a kodifikált absztrakció és a világ helyzetének viszonya.

Amúgy azt senki az ég világon nem vitatta, hogy alapvető emberi jogként definiálható a párválasztás joga. Kölcsönösségi és befolyásolásmentes alapon.
Ugyanilyen alapvető jogként definiálható mondjuk a létezéshez való jog, amiből levezethető a lakhatáshoz való jog.
A felvonulás tehát felfogható úgy is, mint két alapvető jog demonstratív ütköztetése.

Egyébként fogalmam nincs valójában hány meleg és hány heteroszexuális ismerősöm van. Baromi egyszerű okokból: sosem kérdeztem meg. Aki elmondta, arról tudom, aki nem mondta el, attól meg nem kérdeztem.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: ...erre még vissza fogunk térni...:)
és ha már a jogoknál tartunk akkor tulajdonképpen csak úgy lehet valakinek közteret lefoglalni jogosan ha mások akkori használati jogát elveszik...ezt hogy látod ?
GeoCravker
@JAJMÁR: "De az emberi jog minden fölött áll mégis! Ma még!"
Szerintem erről Te is pontosan tudod, hogy valahol a társadalmi absztrakció és a humanista vágyálom határán van.
JAJMÁR
@GeoCravker: 11:21 Persze, minden jog annyira él, amennyire megadják és tiszteletben tartják. Nálunk ugye van az Alaptörvény, vagy mi, amit el sikerült fogadni - és van aki nem esküszik fel rá, mert kirekesztő - és ebben benne van, hogy a család az a férfi és nő és a gyerekeik.
(Abba most nem is mélyedek már bele, hogy mennyi csonka család van, és hányadik apuka v. anyuka neveli ua. a gyereket sok esetben), ez tehát enyhén súrolja az emberi jogokat, de nem számít ez sem, mert a törvény is annyit ér, amennyit betartanak belőle.
Nem számít, mennyi meleg és heteró ismerősöd van. Az számít, hogy helye van a világban minden embernek, és ezért a jogért fel is vonulhatnak.
Még sokáig kell vonulgatniuk, még mindig vannak, akik többnek, jobbnak, okosabbnak érzik magukat, mert ... ők heterók! (Én is az vagyok, de ettől sem több, sem kevesebb másoknál.)
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 11:22 Ok, visszatérünk rá!
Rumcájsz
Beteg világ, beteg emberi roncsokkal...
GeoCravker
@JAJMÁR: Azt az alaptörvényreesküvős baromságot, politikai nyálverést kielemeztük egy másik szálon. Konkrét adatok utaltak rá, hogy valószínűleg _nem_ az alaptörvénnyel volt a kisasszonynak a legnagyobb problémája.

"Nem számít, mennyi meleg és heteró ismerősöd van" Nekem tényleg nem. Pont ezt írtam. Irigylem azokat, aki a mások párkapcsolatainak elemzésére tudnak rengeteg időt elfecsérelni, és nem ez a szakmájuk (vö. párkapcsolati pszichiáter).

A jelen felállásban azt lehet tapasztalni, hogy a Pride-ra ráröpülnek a politikusok, és sokkal inkább egyfajta összellenzéki megmozdulás, mint bármi más. Ezzel
1. Végzetesen hozzájárul, hogy a szexuális választást politikai normává tegye. Ez kínossá válhat mindkét oldalon. A jobboldali melegek esetében fokozott félelem és kirekesztődés, a baloldali heteróknál szinte kinossá téve, ha a gyerekét a másik nem pár-prioritása felé neveli. Nem igénylem az ellenkezőjének a bizonygatását, mert a személyes ismerőeim közt mindkettőre látok példát.
2. A vonulás jogának abszolutizálása alárendeltté teszi a nem-vonuló, csak-ottlakók jogait. Erre nem, illetve végtelenül ostoba választ a "ne nézd, ne menj oda, költözz el, és hasonlók" Lehet ilyeneket mondani. De ezzel nem elismertetni, hanem megutáltatni lehet a felvonulást.

3. Az előzőből következik, hogy abban a pillanatban, amikor a joggal való élés a joggal való visszaélésként képeződik le sokakban, akkor az az álláspontok bemerevedéséhez, a párbeszéd megszakadásához polarizálódáshoz vezet. Nem csak a Pride kapcsán, hanem általában. Árkokkal meg jól el vagyunk látva.

4. Az együttlakás (egy ország állampolgárai) csak párbeszéddel elért kompromiszumok mentén képzelhető el. A párbeszéd kikényszerítését kihallgatásnak, csendőrpertunak tekinthetjük. A felvonulás kikényszerítheti valaminek a kodifikálását, de többet nem. Ezzel szemben az egyes ember életét a közvetlen környezetében, apró betartásokkal lehet pokollá tenni. Erre is van ezer példa. Nem véletlenül alakultak ki mindig...
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A visszatérést kimondottan erre értettem...:)
" Mindennek ellenére a rossz törvény is törvény, és én törvénytisztelő vagyok."
...és ismét a te soraidat idézve ...
"és van aki nem esküszik fel rá, mert kirekesztő - és ebben benne van, hogy a család az a férfi és nő és a gyerekeik. "
... az aki nem hajlandó ezeket az alaptörvényeket betartani vagyis megtagadja a férfi nő valódi családalapot akkor én miért ne tagadhatnám meg őket ?
Bercifiu
@JAJMÁR: A jogukat senki nem vitatja, de nem helyénvaló a felvonulás. A vonulás láttán a kisfiam megkérdezte: apa az a fiú néni, vagy csak buzi? Na erre nem tudtam válaszolni.
Hari
@Bercifiu: hát ez nagyon nem szerencsés. Ha a gyerek eléggé érett, elmondhatjuk, hogy nem vagyunk egyformák. Ha nem, akkor mondhatjuk, majd megbeszéljük. A legrosszabb, ha a gyerekek egymástól "tanulnak ".
Bercifiu
@Hari: Igazad van, a fenti példát csak azért írtam le, mert feltételezem, hogy megtörtént az esemény.
nyanya001
@nyanya001: Lemaradt a szöveg : “Leszarom, ki kivel házasodik – semmi közöm hozzá. Miért kell ebből ekkora ügyet kreálni? A melegek házassághoz való joga a te boldogságod útjában áll?! Lószart. Hagyjuk már ezt az álszent dumát, és hagyjuk élni egymást.” Clint Eastwood
JAJMÁR
@Bercifiu: 13:07 "Hát már te is fiam, Brutus?"
Ha nem tartod helyénvalónak a felvonulást, akkor vitatod az ehhez való jogukat.
Amíg fel lehet vonulni, demonstrálni ebben az országba, bármilyen kisebbségnek is szabadon, addig jó!

Az emberek sokfélék, és mind beletartozik a világba, ahogy a gyerek is. Ha a szülei nyitottságra és elfogadásra nevelik, elfogadó lesz Ha zárkózottságra és elutasításra nevelik, akkor elutasító lesz.
JAJMÁR
@JAJMÁR: jav: amíg fel lehet vonulni, demonstrálni ebben az országban, bármilyen kisebbségnek, addig jó!
Anna Mária
@Bercifiu: Arra talán kár volt megtanítani a gyerekedet, hogy "csak buzi".
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 12:04 Nem kell azt törvénybe iktatni, hogyan szaporodik az ember, és hogy a gyereknek van apja, anyja is, és az a jó, ha ők nevelik fel a gyerekeiket. Törvény nélkül is működhet, és hiába van törvény, egyre több család hullik szét.
Egyébként a családmodellbe kb. 60-70 évvel ezelőtt, a nagyszülők is beletartoztak, természetes volt az együttélés. Ma már nem az. Valóban fellazult a férfi-nő kapcsolat, de ehhez semmi köze a melegeknek.
JAJMÁR
@GeoCravker: 11:51 Fölöslegesen bonyolítod, és belemagyarázol olyan dolgokat, amelyek a gyakorlatban semmilyen feszültséget nem okoznak. A menet demonstrálta, hogy Magyarországon demokrácia van, és ez jó, és én nagyon örülök, hogy egyébként politikai pártok is részt vettek ebben. Ennél már csak annak örültem volna jobban, ha a Fidesz politikusai is ott lettek volna, ha Orbán Viktor is ott lett volna. Nagyon nagyot nőtt volna a szememben. De nem nőtt. Össze tudták volna hozni az embereket, egy platform alá, de nem hozták.
Se oda, se ellene, sehova nem álltak, mert se az, se ez nem lenne népszerű, és csak ez a fontos nekik.
A felvonulás is megoszt, mert azt akarja a hatalom, hogy megosszon. Sikerrel járnak megint, mert a melegek is az a réteg, amit támadnak minden oldalról. Hajrá, Magyarország, a melegek, a cigányok, a zsidók, a hajléktalanok, a közmunkások, a menekültek, a szegények... stb. gyűlöljük csak a másikat mindenért.
Állj hát be a sorba, siess, le ne maradj a megosztásban, mert nem tudom milyen a politikai beállítottságod, de akár tudatosan, akár tudat alatt, de sikeresen növeled a baloldal megosztottságát magad is.
Hari
@JAJMÁR: így van, röviden,tömören. Ehhez kellene már felnőni. Egy bölcs mondás szerint ott van demokrácia, ahol, ha jogaiban megsértenek, van olyan fórum, ahol megvédheted magad .
GeoCravker
@JAJMÁR: Egy másik írás kapcsaá már elmondtam: elég sanyarú állapot az, amikor a mozgalmárság felment mindent, felment mindenkit, és véleménytilalmat rendel el.
Vö. "de sikeresen növeled a baloldal megosztottságát magad is."
Nekem a baloldaliság nem a proletárdiktatúra és a toleranciába az ellentüntetésen való nem-részvétel is beletartozik.
Önmagában erre tehetsz nagy ívben, de amíg az ellenzékiség nem az emberek megszólításáról szól, addig ez azt jelenti, hogy azt a 3-4 milla embert, aki legyint a lózungokra képtelen elérni. Ergo: elérik a jobbikosok, a gárdák, és a többi idióta.
Le kéne ereszkedni a kivagyiság rózsaszín és lila felhőiből a földre, az emberek közé.

"A felvonulás is megoszt, mert azt akarja a hatalom, hogy megosszon. "
Te ez komolyan gondolod? A szervezők a kormány emberei? Nem mondhatod ezt komolyan! Tényleg? Biztos forrásból tudod?

Csak nem mellékesen.: A magam részéről sosem írtam, mondtam azt, hogy Árvai Péterm vagy a menetből bárki más lenne, mint ember. A "másság" öndefiniciója a menet szervezőinek környékéről indult. Ha tévednék (ez is könnyen lehet), akkor a kategorizálás hiteles forrásáról egy linket lécci.
kamazuka
Jellemzően ,azért kellenek rendezvények,nehogy unalmas vasárnapokon az emberek elkezdjenek gondolkozni,és tüntetni.
Akármilyen a rendezvény,tömeget vonz ,kirtikára ösztönöz,és megoszt.Akár ha személyes a jelenlét,akár képernyőhöz láncolva.

De a kezét letőrném nagyon szívesen annak az idiótának aki a vasat-fával először egyesítette!
JAJMÁR
@GeoCravker: 22:36 Alapvetően nem értjük egymást.
A felvonulás megosztja az embereket. Nem a szervezők... és igen, a hatalom erre rájátszik, mint minden negatív dologra, nem összehoz, ellenkezőleg, még jobban megosztani igyekszik.
Mi ebben a nem érthető?
A Pride eleve megosztja az embereket. Vannak, akik támogatják és még el is mennek, és vannak, akik ellenzik. Ez eddig világos, ugye?
De nem az a megoldás, hogy ha vannak, akik ellenzik, akkor ne legyen!

A hatalmon lévők pedig nem foglalnak állást, vagy aki igen pl. Tarlós, azt nyilatkozza, hogy "nem méltó.." Budapesthez. Sugallják, "utasítsátok el emberek"! Nem úgy osztja ez meg az embereket, hogy demokrata és nem demokrata, hanem sokkal sűrűbben, mélyebben és károsabban, hasonlítom most már a menekültügyhöz. Remélem, hogy most ez is érthető, mire gondoltam a hatalommal kapcsolatban.
Pedig támogathatná is, el is mehetnének, kinyilvánítva, hogy az emberi jogok ebben az országban fontosak. (és ezt kellene tenniük, én ezt várnám el egy szabad, demokratikus közállamban.)
Nekem erről szól a Pride, és ez nem kevés.
Ha egy demokrata azért nem megy el egy olyan rendezvényre, ami az alapértékekre épül, mert ő demokrata és megteheti, öööö lelke rajta, tegye.
Ha egy demokrata lealacsonyítja és kevesebbnek értékeli a melegfelvonulást és fesztivált pl. a cöfös felvonulásnál, és egyéb fesztiválnál, akkor az milyen demokrata?
Az ellenzék - a Jobbik kivételével - attól tehetetlen, hogy mindig meg akarja valaki magyarázni, miben rosszak, de senki nem mondja meg, hogyan legyenek jók. A rózsaszínfelhők hasonlat a maszlag!
Egyszerűen marják egymást az ellenzéki oldalon, személyeskedés és okoskodás megy. Ha az nem világos és normális dolog, hogy az évenkénti Pride-re kimegy egy demokrata, ha megteheti, a politikusnak meg illik, - az újságírónak meg szintén, főleg ha még ír is róla - , ha ez nem érthető, nincs miről beszélni.
GeoCravker
@JAJMÁR: Igyekszem majd a többire is reagálni, de addig is:
"A Pride eleve megosztja az embereket. Vannak, akik támogatják és még el is mennek, és vannak, akik ellenzik. Ez eddig világos, ugye?"
Ez alapvető tévedés. Vannak akik támogatják (ezek egy része elmegy) ; Vannak akik nem támogatják, de politikai haszonszerzésből mégis elmennek;
Vannak akik ellenzik,
S végül vannak akik nem támogatják, de nem is ellenzik. alapvetően lexarják. Gyanítom, őka többség. akik viszont anyáznak, ha lezárjáka várost.
Eddig világos gondolom.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A fellazuláshoz nincs de ahhoz, hogy maholnap csak egy sorozatgyártott cikk lesz a gyerekből majd az emberből abban már van.
Minden ember aki úgy érzi, hogy anya szülte és nem kémcsőben gyökereztették az éreznie kéne egy gyerek helyzetét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok