A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, július 6 és 9 között, készített reprezentatív, a pártok támogatását is vizsgáló közvélemény-kutatást.

Ezen felmérés az első, amelyik a szerb-magyar határra tervezett, a többség által feladatának betöltésére alkalmatlannak gondolt kerítés építésének bejelentése után készült. Elmondható, hogy a vizsgált időtávban az ügy nem okozott érdemi változást a pártok támogatottságában.

Az összes megkérdezett körében a Fidesz szavazóinak száma nem változott, bár kétségtelenül aktívabbak lettek a párt támogatói. Az MSZP is megőrizte szavazóit, míg a Jobbik támogatottsága egy százalékponttal csökkent a múlt hónapban mérthez képest. 

 Így hatott a pártok támogatottságára a kerítés bejelentése

A Fidesz támogatottságának múlt hónapban mért csökkenése megállt, és változatlanul 21 százalékon maradt. Így kijelenthető, hogy a szerb-magyar határra tervezett kerítés – amelynek megépítését a múlt héten publikált adatok szerint a többség nem támogatja – a kutatás elkészültéig nem tudta növelni a Fidesz táborát. Azonban, a mozgósítottsági adatokat vizsgálva azt láthatjuk, hogy a meglévő tábor egyértelműen aktívabb lett. Míg az elmúlt időszakban az MSZP támogatói mentek volna el legnagyobb arányban szavazni, most már a Fidesz szavazók a legmotiváltabbak.

Az elmúlt egy hónapban az MSZP táborának mérete sem változott, továbbra is az összes megkérdezett 10 százalékának a támogatására számíthatnak. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak, és ők azok akik a leginkább elégedetlenek azzal, ahogy az ország ügyei alakulnak.

A Jobbik támogatottságának múlt hónapban kezdődött lassú eróziója júliusban is tovább folytatódott: a pártra szavazók aránya újabb egy százalékponttal, 13 százalékra csökkent. Úgy tűnik tehát, hogy a párt fellendülése májusban tapasztalt csúcshoz képest megtorpant, és a szavazóik motiváltsága is csökken: a meghatározó pártok között az esetükben a legalacsonyabb a részvételi szándék.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP és a DK támogatottsága változatlan maradt és továbbra is 3-3 százalékos, míg az Együtt, a PM, és a MLP támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az 1 százalékos küszöböt.

Az elmúlt hónapban tehát egyik párt támogatottsága sem növekedett, ellenben újra bővült a bizonytalanok tábora. Ugyan nem a múlt hónapban tapasztalt mértékben, de egy százalékponttal, 48 százalékra növekedett azok aránya, akik nem tudnak, vagy nem akarnak választani a pártok által nyújtott kínálatból.

A kutatás eredményeiről további részletek, például az országban zajló folyamatokkal való elégedettség vizsgálata, a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben található.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2015. július 6-9 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatban nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-2,8 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Érdekes, hogy engem reprezentatíve még sosem kérdeztek meg semmiről.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nena
Má megen ez a Soros féle Publicus... Hehe..
zöldszem
"amelyik a szerb-magyar határra tervezett,"
Nem nem a szer-magyar határra a szerb határtól,20-25 km-re magyar területre!
Pintér interjú:""Pintér elmondta, hogy a kerítés 20-25 méterre a határtól, magyar területen lesz felállítva. Felvetettük, hogy eszerint a menekültek már magyar területen lesznek akkor, amikor elérik a kerítést. EU-s szabályok szerint viszont a menekülteket ekkor már nem lehet visszaküldeni a másik országba. Ügyüket el kell bírálni, és csak azután dönthetnek a kiutasításról, vagy adott esetben a menekültkérelem megadásáról. Azaz a kerítésnek így semmi értelme, ezen a módon legálisan nem lehet visszatartani a menekülteket."
pbalage
@nena: mert a fidesz-féle Századvég korrekt, mi?
Abzug62
Hát, akkor már a gyűlöletkampány sem hoz -hál' Istennek - a fidesznek szavazókat?
Hari
@zöldszem: egy újabb fejezettel bővül szabadság harcunk végtelenitett fonala. Vezérünk már a kardját köszörüli ! Komolyabbra fordítva a szót, kimunkált, rafinált a taktika: pontosan a határvonalra nem kerülhet a háló, de mi pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve felépitjük azt a nyomorult kerítést, egy kicsit arrébb,hogy diplomáciai bonyodalom ne legyen. Így megvédjük EUROPÁT, és természetesen másodsorban magunkat a rongyos, szerencsétlen menekültnek álcázott terroristák ellen, erre megint jön az egyébként unatkozó, az orrát mindenbe beleverő Eu, és ahelyett, hogy hálálkodna, elkezd akadékoskodni pár méter miatt, mert ezeknek soha semmit nem tudunk jól csinálni. Így egy újabb önsajnáltató propaganda hullámot lehet kelteni a dezinformált lakosság felé, remélve, hogy a támogatottságuk ismét nőni fog. Mert az nem igaz, hogy ennyi (jogtudos) koponya ne lenne tisztában azzal, hogyha valaki egy lábbal is átlépi a határt, az már itt van, csakúgy nem lehet vissza lökdösni. És lehet újra sírni, hogy " minket" senki nem ért meg, csak kötelednek, kötekednek. Elfogadható össz europai megoldás szóba sem jöhet. Arról nem is beszélve, hogy az EU-tól komoly segély pénzeket veszünk fel, azzal ugyebár nincs bajunk.
zöldszem
@Hari: De lehetne és kellene is összefogni az EU-val. Az osztrákok, már felajánlottak, 40 (nem tudom pontosan de 40 rémlik)határőrt. Igen is diplomáciai utat kellene keresni.
De nekünk, még diplomatáink sincsenek, elég annyit mondani Szijjártó!
Anna Mária
@zöldszem: Az osztrák rendőrök már 2013 óta segítik a magyarokat a szerb-magyar határon, egy csomó eszközt is rendelkezésre bocsátottak (pl. éjjellátó készülékeket, számítógépeket stb.). Idén júniustól plusz 40 különleges kiképzésű osztrák rendőr teljesít szolgálatot a határ szerb oldalán, akik többek között elsősegélyben részesítik és kórházba juttatják a sérült, nagyon kimerült menekülteket.
zöldszem
@Anna Mária: Ez a 40-es szám maradt meg a fejem, megmondom neked 6 hétig csak felületesen, ritkán olvasgattam a net-en. A "világvégén" unokáztam.:))))
Tisztában vagyok vele, hogy kaptunk is, és ha segítséget kérnének kapnának is.
Diplomácia?! Így sem fényes a megítélésünk Európában, a kerítés nem fog rajta javítani.((((
Anna Mária
@zöldszem: Unokázni a világ legjobb dolga, a világvégén pláne! :)))

A kerítés értelmetlen, az ország csak kiröhögteti magát vele.
zöldszem
@GeoCravker: Merem remélni, hogy kiismerték már, éberen figyelik is, és belefojtják saját xarába. Mondjuk mi is szívunk, de Európának, még van veszíteni valója. Nekünk, oda a demokráciánk, vagyonunk. Van nyomorunk, szegényünk, és "miniducénk"
Hari
@zöldszem: ez így igy az, erre próbáltam is utalni. Orbán szótárban a tárgyalás, egyeztetés, megbeszélés szavak nem léteznek. Ahogy ma magyar diplomácia sincs. Illetve egy diplomatánk van, Orbán. Ez is része a jelenkori tragédiának. Már Törökország(!) is menekülttáborokat épít. Mi meg...
simmering73
Érdekes, hogy engem reprezentatíve még sosem kérdeztek meg semmiről.
kkalman
Ez a Publikus is valami fitymasz sóhivatal?
Desischado
Remélem, legalább a jobbik esetében valós a felmérés. Nagyon jó lenne, ha az eróziójuk folytatódna!
Tekla
@Anna Mária: Akkor be kéne panaszolni őket Brüsszelbe ! Menjenek a francba ide segítik, a ISIS katonákat, hát normálisak? Megint mi védjük meg a muzulmánoktól őket?
Tekla
@Desischado: A bizonytalanok azok a Jobbikosok, akik a konzum idióták retorziója miatt nem vállalják fel a párt hova tartozásukat. Legalább is remélem.Maradt ennyi nemzeti hovatartozásával tisztában lévő, keresztyén ,fehér,heretó , ebben a szörnyűségesen megnyomorított országban?
mate03
@zöldszem:Ha még egyszer leírod Szíjártó nevét!Idegrohamot kapok!
Desischado
@mate03: Ne! Az a patkány nem ér annyit! Vigyázz magadra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.