A jogszabály egyértelműen rögzíti: ha a munkáltató gazdasági érdekei ezt diktálják, és ezt jelzi is a munkavállalónak, akkor az köteles megszakítani a szabadságát, és munkába állni. Ilyenkor a munkáltató a teljes költségviselésre köteles, és új szabadságot kell kiadnia a munkavállalónak – írta a hirado.hu.

 Az oldal egyéb, a szabadságokhoz kapcsolódó információkat is összegyűjtött a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elhangzottak nyomán.

- A munka törvénykönyve alapján mindenkinek jár egy garantált alapszabadság, ez jelenleg 20 munkanap

- Ehhez pótszabadságok járhatnak: például az életkor alapján járó pótszabadság, ami legfeljebb 10 munkanap vagy a gyermekek után járó pótszabadság, ami gyermekenként 2 munkanap

- Vannak az úgynevezett apanapok is: egy gyermek születésekor ez 5, ikergyermekek születésekor 7 kiadható munkanap

- a munkavállaló nem vehet ki bármikor szabadságot

- tilos, hogy a munkaadó megváltsa a munkavállaló szabadságát, vagyis hogy arra az időszakra pluszbért fizessen

- a szabadság kiadása előtt a munkaadónak kötelessége konzultálnia a munkavállalóval afelől, mikor szeretne szabadságra menni

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ez az általam baromira utált Fidesz-KDNP kormány aljas munkatörvénykönyve. Mi is van azzal, hogy egyetlen munkavállalónak se kelljen hétvégén dolgozni? Minden munkavállaló tölthesse a heti legalább 1 szabadnapját a családjával? A munkáltató meg oldja meg a kényszerű zárvatartást, ahogy akarja, ha nem tetszik, hát így járt?

Viszont a fizetett szabadság kiadásánál le van sz..va a munkavállaló, a munkáltató érdeke az első, annyira, hogy nemcsak megtagadhatja a szabadság kiadását ha neki éppen nem jókor jön, hanem a már kiadott szabadságról visszarendelheti a dolgozót, és az köteles a szabadságát megszakítani és visszamenni dolgozni? Nincs itt valami ellentmondás a kormány érveiben egyik és másik esetben? Vagy amikor a munkavállalókat kell a populista kormánypropaganda zászlajára tűzni, akkor nekik kedveznek (vagy ha nem, akkor is), és amikor a munkáltatókat, akkor övék a jog, a dicsőség és a hatalom, ámen? Rohadt szemét álszent hazug korrupt banda!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@kkalman: Vagy a Langerhans szigetekre. :DDD
vizinyuszi
@m.macskosz: Úgy tudtam, hogy valamelyik okoska ezt benyögi... xd
(És ezután meg is fogja magyarázni, hogy neki mennyire igaza van. lol)
m.macskosz
@vizinyuszi: .. te szöveged viszont úgy hiányzott..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.