A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 6 és 12 között, 1100 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar választók a kormányhoz közel álló háttéremberekről.

A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy a megkérdezettek meglehetősen jól ismerik a nem választott háttérembereket is, különösen Andy Vajnát, és Simicska Lajost, akiknek a tevékenységét tízből kilenc választópolgár meg tudja ítélni. Mindazonáltal a háttéremberek nem számítanak különösen népszerűnek, sőt, mindannyian jóval az 50 pontos határ alatt teljesítettek, így inkább negatív a megítélésük. A legkedveltebb Széles Gábor, aki a 100 pontos skálán 41 pontot kapott. Viszont róla is csak a Fidesz szavazói gondolják, hogy a "tevékenysége inkább előreviszi az ország dolgait", minden más csoport róla is inkább negatívan vélekedik.

A Fidesz elmúlt több mint öt éves kormányzása alatt meglehetősen átalakul a hatalomgyakorlás szerkezete. Az elmúlt időben, a korábban tapasztaltnál nagyobb befolyáshoz és hatalomhoz jutottak olyan gazdasági-politikai szereplők, akik nem rendelkeznek választói felhatalmazással. Ezzel a lépéssel a Fidesz alternatív erőközpontokat hoz létre, amelyek működése még a szokásos kormányzati tevékenységeknél is átláthatatlanabb helyzeteket eredményez. Azonban, mivel ezen személyek és csoportok működése kötődik a kormánypárthoz, és vissza is hat annak megítélésére, fontosnak láttunk ezen jelenség kutatását – függetlenül attól, hogy talán unortodoxnak hat, lévén ezen szereplők nem választhatóak. 

Az általunk vizsgáltak közül a legismertebb háttérember Andy Vajna és Simicska Lajos – őket tízből kilenc válaszadó ismeri. Ez kiemelkedően magas ismertségnek számít, ennél kevés politikus ismertebb, csak miniszterelnökök, régóta regnáló pártelnökök tartoznak ebbe a ligába. Még a miniszterek, volt miniszterek többségét is kevesebben ismerik ennél.

Kevéssé ismertnek számít Nyerges Zsolt, és Garancsi István – őket a megkérdezettek némileg kevesebb mint fele ismeri. Nyerges esetében ezt az átlagosnál is visszahúzódóbb életmódja magyarázza, Garancsi esetében pedig az, hogy még csak nem régóta van ebben a szerepben. Hasonlóan új "játékos" még Tiborcz István is, azonban őt a bulvárszereplései már most az ismertségi középliga aljára repítették.

A középmezőnyben található még, az átlagos befutott politikusok 60-70%-os ismertségével Habony Árpád, Mészáros Lőrinc, és Széles Gábor.

Ki mit tud az oligarchákról?

Koránt sem teljesítenek ilyen jól a háttéremberek a népszerűség tekintetében. Mindegyükük 50 pontnál kevesebbet kapott a válaszadóktól, így egyértelműen inkább népszerűtlennek mondhatóak.

A leginkább kedveltebb, 41 ponttal, Széles Gábor, akit a Fidesz szavazók 55 pontos támogatása emelt ilyen magasságokba. Ez az egyetlen pozitív tartományban található eredmény a teljes kutatásban. Ezt valószínűleg a Békemenetnek nyújtott személyes és anyagi támogatásnak köszönheti, illete annak, hogy kevés korrupciós botránnyal fonódott össze a neve.

A legkevésbé népszerű Habony Áprád, Mészáros Lőrinc, és Andy Vajna – ők mindannyian 30 pontnál is kevesebbet kaptak a válaszadóktól. A megítélésüknek láthatóan nem tettek jót az üzleti tevékenységeikhez kapcsolódó botrányok, illetve az átlagostól eltérő életvitelük.

Népszerűség tekintetében a középmezőnyhöz tartozik – 30 pont körüli értékekkel – Tiborcz István, Simicska Lajos, Nyerges Zsolt és Garancsi István. Simicska megítélését nyilván árnyalja a kormánnyal és Orbánnal zajló összetűzése – ennek okán jópár társadalmi csoport némileg kedvezőbben ítéli meg. A másik három háttérember esetén az alacsonyabb ismertségük magyarázhatja ezen értékeket.

Ki mit tud az oligarchákról?

A kutatás eredményeiről további részletek – például hogy az egyes pártok támogatói mit gondolnak a háttéremberekről – a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben található.

Mit értünk népszerűség alatt?

Mivel a politikában a háttéremberek szerepe más, mint a választott tisztségviselőké, ezért az ő "népszerűségükön" némileg mást kell érteni, mint a politikusok esetében. Ezért más módon is kutattuk: itt nem kérdezhetjük sem a szokásos "Szívesen látná-e politikai szerepben?", vagy a "Szimpatikus-e önnek?" kérdéseket, hiszen ők a szó klasszikus értelmében nem politikusok, és így nem is kell szimpatikusoknak lenniünk. Azonban egy pártközeli háttéremberről egy választó jogosan várhatja el azt, hogy "tevékenységével előrébb vigye az ország dolgait" – így hát ezzel a kérdéssel mértük a népszerűségüket.

A megkérdezettek 1-től 5-ig, iskolai osztályzatokkal értékelhettek, majd az eredményeket a feldolgozás során átlagoltuk és egy 0-100 pontig tartó skálára konvertáltuk. 50 pont felett számít valaki inkább népszerűnek, míg 50 pont alatt inkább népszerűtlen. 

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2015. augusztus 6-12 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1100 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatban nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
"1100 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar választók a kormányhoz közel álló háttéremberekről."

G..ik. Én ezt gondolom.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
paolo006
Telhetetlen, gátlástalan, undorító, patkány banda. Kártékony féreg az összes. Úgy is kellene velük eljárni mint ahogyan a kár és kórokozókkal szokás.
vizinyuszi
Nos, én azt tudom, hogy, ha egy normális kormányunk lesz (tudom, tudom nem sok esély van rá, ne fussuk le eme tiszteletkört - köszönöm), akkor az érdemtelen gazdagodásukat lehetővé tevő politikusokkal együtt, úgy végzik, mint a nürnbergi 22.
kamazuka
Miután nálunk Zimányban nem voltak érdeklődni,igy az a kérdés jobban foglalkozta,hogy az oligarchák,vajon honnan,és mit tudnak bárkiről?
kamazuka
Miután nálunk Zimányban nem voltak érdeklődni,igy az a kérdés jobban foglalkozta,hogy az oligarchák,vajon honnan,és mit tudnak bárkiről?
Desischado
@nyanya001: Szentigaz! Semmi sem elég nekik! És nem érdekli őket, hányan nyomorognak, csak nekik menjen jól! Lelketlenek, gátlástalanok, aljasak, és embertelenek! A listán szereplők nálam egytől egyig a béka hátsófelénél is alattabb vannak!
mate03
@Dr. Felipe! Jól gondolod! Arra volnék kíváncsi,hogy mennyi pénz forog vissza a párt kasszába!!?Ezt hívják bújtatott párt támogatásnak! És még ők vádolják Gyurcsány Ferencet!?:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.