A magyar családok 42 százaléka rendszeresen dob ki élelmiszert; közülük 82 százalék azért, mert megromlott, 10 százalék a lejárt szavatossági idő miatt, 8 százalék pedig azért, mert megmaradt vagy az élvezeti értéke csökkent – derül ki egy országos felmérésből. 

A Tetra Pak Hungária Zrt. júliusban az NRC Piackutató Intézet bevonásával, 1200 válaszadó megkérdezésével készített országos reprezentatív kutatást, hogy felmérje az élelmiszerpazarlás okait, az eredmények közreadásával pedig segítse ennek megelőzését – közölte a csomagolóanyagokat gyártó vállalat az MTI-vel.

A megkérdezettek 4 százaléka napi, 27 százaléka heti, 11 százaléka pedig havi gyakorisággal dob ki élelmiszert.

A magyar háztartásokban legtöbbször a pékáru, a főtt étel, a zöldség és gyümölcs, a húsfélék és felvágottak, a tej és tejtermékek, valamint a gyümölcslevek kerülnek a szemétbe.

A válaszadók 96 százaléka tudatosan törekszik arra, hogy minél kevesebb élelmiszer váljon hulladékká. A felmérés szerint 67 százalék odafigyel arra, hogy lehetőség szerint csak a szükséges mennyiséget vigye haza. Lehetőleg hosszan eltartható termékeket vásárol 37 százalék. Mintegy 30 százalék azok aránya, akik a csökkent minőségű élelmiszert inkább újrahasznosítják, például komposztálással vagy állateledelként.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a fogyasztók alig ismerik a csomagolás szerepét az élelmiszerek minőségének megőrzésében. A folyékony élelmiszerek esetében például a felmérésben részt vevők mindössze 17 százaléka ügyel arra, hogy azokat visszazárható csomagolásban vásárolja.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint a magyar háztartásokban évente 400 ezer tonna, vagyis fejenként körülbelül 40 kilogramm élelmiszer romlik meg vagy válik feleslegessé – hívták fel a figyelmet a közleményben.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Hú, ebben a 42 %-ban Én is benn vagyok, mert ebben az évben egyetlen egy alkalommal kidobtam azt a zöldséget a hűtőszekrényből, amelyet 2 nappal azelőtt vásároltam, de érdekes módon elkezdett szétfolyni...
Talán túl kevés vegyszerrel kezelték, nem volt, ami összetartsa...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Levendula
Hú, ebben a 42 %-ban Én is benn vagyok, mert ebben az évben egyetlen egy alkalommal kidobtam azt a zöldséget a hűtőszekrényből, amelyet 2 nappal azelőtt vásároltam, de érdekes módon elkezdett szétfolyni...
Talán túl kevés vegyszerrel kezelték, nem volt, ami összetartsa...
profon
Jómagam a toaletten szabadulok meg a feleslegtől :)
Zsoel
Tehát pékáru, főtt étel, zöldség gyümölcs, húsfélék és felvágottak, tej és tejtermékek, gyümölcslevek - hát hiszen nem is nagyon van más kategóriájú élelmiszer. :D

Ezek közül nálunk szinte minden megy a disznóknak (kettőt hizlalunk minden évben saját magunknak), de a pékárut, sok zöldséget, gyümölcsöt, főtt ételek közül pl. a rizst, főtt krumplit, tésztát a tyúkok is szeretik, a megromlott tejnek, felvágottnak meg a macskák örülnek. :) Persze alapvetően azon iparkodunk, hogy minden élelmiszert mi fogyasszunk el, felesleg ne képződjön, de ha mégis megromlik valami, szemétbe akkor sem dobunk semmi ehetőt.
Mézike
@profon: Jó neked. Én + futok kutyával, futok magammal, tornázom...mégse tudok megszabadulni tőle. :-)
kkalman
Majd ha a boltban vásárolt élelmiszer másnap is emberi fogyasztásra alkalmas lesz, kevesebb fog a kukában landolni. Addig meg lehet gyártani a statisztikát, hogy mennyi kaja kerül a szemétbe. Gratulálok az okosoknak!
Tekla
@Zsoel: Panel lakás kádja kicsi a disznóknak:) de ez volna a természetes hasznosítás !
Zsoel
@Tekla: A panelban élők nyilván nem hasznosíthatják így a maradékot, de az a baj, hogy ma már az sem igen tart haszonállatot, aki megtehetné. A faluhelyen építkező fiataloknál sincs nemhogy disznóól, de még egy tyúkudvar se: a lehetőleg minél kisebb telken álljon egy ház, garázs, esetleg egy fából készült szerszámos kamra és valami hinta, mászóka a gyerekeknek, a többi pázsit és virágoskert, néhány fa és bokor, és kifújt. A melléképület mint olyan megszűnt. Konyhakert sincs már, mert azzal dolgozni kell: a zöldséget megveszik inkább a boltban. Hacsak a szülők nem élnek a közelben, vagy valaki más, aki tart állatot, és átveszi a maradék élelmiszert, akkor az ő esetükben ugyanúgy a kidobás a megromlott étel sorsa, mint egy nagyvárosi panelház 9. emeletén lakó embernél.
mate03
@kkalman:! Látod itt a bizonyíték, hogy jobban élünk mint 5-éve! Ki van ez találva rendesen! A statisztikát nem én írom ,ha én írnám,még azt sem hinném el!
világlátó
Biztosan értesültetek,arról hogy a fogyasztásunk mennyisége két és fél Magyarország teljesítménye.
Arról is értesülhettetek, hogy pénteken 12,00 - tól a világ elkezdte fogyasztani a jövőjét.
A mérhetetlen élelmiszer hulladék és az afrikai földrész éhezői száma közötti ellentmondás most ilyetén formát is ölt, mint a menekült áradat.A szegénységből a gazdagság felé.
Ahogy barátaink és azok felnőtt korú gyermekei is elmennek a szegénységből a gazdagság felé. De hol a mi szegénységünk Afrika népeinek szegénységéhez? Amíg minden olcsóbb az áruházakban, ugyan miért vonnák művelés alá a sokezer hektár termőterületeket.Nyilván nem a panel 10 . emeletén élőkre gondolok. Ma már nevetséges dolog visszaidézni a korabeli szlogeneket, például azt, hogy adjon a vidék élelmiszert a városoknak, ők pedig szerszámot, gépet, a földművelő hazai parasztságnak.Az arányok is megváltoztak.Már vidéken is a nagyáruházak látják el a falusi embereket, családokat.
A szomszédom évek óta mondogatja, hogy a saját magunk készítette bor a legdrágább.Mégis 200.- Ft-ért tudjuk elvesztegetni a kereskedőnek, aki 100 % -os haszonnal adja tovább a kocsmáknak. Egy doboz sör , ami fél liter is többe kerül mint egy liter bor,A baromfi tápok ára már nem teszi érdekeltté a gazdákat a baromfitartásra. Vajon miért ilyen drága ? Azt hiszem igaza van azoknak, akik azt állítják, hogy sokkal olcsóbb a vietnami tisztított csirke mint a hazai udvarokban nevelt .Mindez valóban ki van találva.
eszegfu
@Zsoel: 20:14 Nekem ugyan nincs semmilyen állatom sem, tehát a "felesleget" nem tudom nekik adni. Viszont a kertből én csak annyi zöldséget, gyümölcsöt szedek le, amennyi éppen kell, sőt legtöbbször a növényről esszük közvetlenül. Anyukám nem szereti a spenótot, a tököt, de mondom neki, hogy "szerves" (vagyis nem "mü")... meg kell enni.
36
@világlátó: Így van. Évről-évre korábban fogyasztja el a világ az egész éves kvótáját.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.