Miután életbe lépett a kormány új időszámítása tegnap, sokan rekedtek Szerbiában, ahol hosszú órákat kellett várni arra, hogy menedékkérőnek jelentkezhessenek Magyarországon. Eközben figyelt fel a sajtó egy szír ikerpárra, akik próbálták meglágyítani a magyar rendőrök szívét – persze hiába.

Történetükről az ENSZ menekültügyi főbiztossága számolt be Facebook-oldalán.

Befogadták a rendőröket kérlelő szír ikerpár menekültkérelmét
Fotó: Simon Ernő/ UNHCR

Íme:

Fahed és Khaled ikrek Szíriából, 12 évesek, és eszméletlen jófej kis fickók!

Röszkén a frissen nyitott tranzit zónában nyüzsögtek tegnap délután az egyik konténer körül, amelyben ott ült 3 éves öccsük, Wared, az édesapjuk, Emad és az édesanyjuk, Waffa.

A két fiú remekül beszél angolul, és amit nem tudnak, azt olyan széles kézmozdulatokkal, arcjátékkal és testmozgással pótolják, mintha minimum öt olasz komédiás bújt volna el bennük, és mind túljátszaná a szerepét. Alig lehet megállni nevetés nélkül, ahogy az ember nézi és hallgatja őket.

Nekik szerencséjük volt. A menedékkérelmüket a magyar hatóságok befogadták, és mivel kisgyermekes családról van szó, nem is Röszkén, hanem Vámosszabadiban várhatják meg a menekültügyi eljárás végét.

Damaszkuszból indultak útnak másfél hónapja, ahol Emadnak négy jól menő női ruha szalonja is volt.

Mindez a múlté. Az üzletek megsemmisültek, és Joubar, a kerület, ahol laktak, a bombázások nyomán „ma úgy néz ki, mint ez a hely itt” – mutatot ki Waffa az ajtón a konténer előtti, murvával felszórt poros földútra.

Törökországban szálltak hajóra. Ám előbb egy embercsempész még meglépett 8000 eurójukkal. Egy másik „csak” 5000 dollárt kért, de egy olyan, alig 9 méter hosszú gumicsónakkal küldte őket ki a tengerre másfél tucat további menekülttel együtt, amelyikből fél óra után sziszegve szökni kezdett a levegő...

Túlélték, de még Röszkén is érte őket egy újabb csapás. Emad – és a két gyermekével és a férjével velük együtt menekülő húga – két bátyja nem mehetett velük Vámosszabadiba.

Amikor a busz elindult velük, öt zokogó kisgyerek és a könnyező szüleik integettek ki az ablakán...

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amaramaistanna
@Dr. Felipe: Mi is jól járhattunk volna... Sokan közülük pl. itt jártak egyetemre... Azonban fontosabb kérdés,a humanitárius kérdés ... Nagyon ,nagy szégyent hozott ránk a mentálisan megkérdejelezhető állapotban lévő O.V...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KERKA
A fenébe is! Nem tudtak volna a rendőrök egy kicsit félrenézni?
amaramaistanna
@Freewolf:Nincs benned egy csepp jóérzés sem? Mit tennél te,ha a családodat és magadat kellene mentened,ha éppen háború dúl az országban?
amaramaistanna
@Dr. Felipe: Mi is jól járhattunk volna... Sokan közülük pl. itt jártak egyetemre... Azonban fontosabb kérdés,a humanitárius kérdés ... Nagyon ,nagy szégyent hozott ránk a mentálisan megkérdejelezhető állapotban lévő O.V...
Freewolf
@amaramaistanna: A beözönlők döntő többsége nem menekül, hanem gazdasági bevándorló!
amaramaistanna
@Freewolf: Feltétlenül nézd meg,és utánna beszélj arról,hogy milyen bevándorlók!
www.youtube.com/watch?v=dMp-Pw2pv0s

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok