Négy megyére másod-, kilenc megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a meteorológiai szolgálat jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: egy érkező mediterrán ciklon hatására szombat kora estétől dél felől intenzív eső várható.

A csapadék mennyisége az ország déli felén 25-45 milliméter, míg északon, északkeleten 10-20 milliméter között valószínű. Emiatt vasárnapra Baranya, Somogy, Bács-Kiskun és Csongrád megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ugyancsak a 24 óra alatt lezúduló jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Fejér, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kiemelték továbbá, hogy vasárnap az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben viharossá fokozódik a szél is. A legerősebb lökések 60-70 kilométer/óra körül várhatók, de a Nyugat-Dunántúlon is előfordulhatnak 60 kilométer/órát meghaladó széllökések. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 5-11 Celsius-fok között valószínű. A nappali maximumok 7-12 fok között alakulhatnak.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
Romániai rádiókban szoktam hallani, hogy liter/négyzetméter mértékegységet használnak az esőre. Szerintem az érthetőbb, mint ez a milliméterezés. Nekem legalábbis, mivel ahhoz vagyok szokva, hogy a folyadékokat literben mérjük. :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
az esőnek szólt valaki, hogy előre van jelezve?
cs.n.
Romániai rádiókban szoktam hallani, hogy liter/négyzetméter mértékegységet használnak az esőre. Szerintem az érthetőbb, mint ez a milliméterezés. Nekem legalábbis, mivel ahhoz vagyok szokva, hogy a folyadékokat literben mérjük. :)
Peller Anikó
A fogakat elvitte a kutya. Azt meg a cica.

@csn: 1 mm = 1 liter,
10 mm = 10 liter/m2 = 10millió l/km2 = 10 000 m3/km2
Mézike
@cs.n.: Ha rájöttél anikó magyarázatának nyitjára mondd már el nekem is...jó?
Mer' én egy szót se értek.
Rózsika Hatházi
@zolobacsi: Nem tud bárkát építeni, mert a zorbán veje ellopta a fát. Vagy a lőrinc barát. Vagy valaki más. Az tuti, hogy narancsos vót. :)))
cs.n.
@Peller Anikó: Szerintem mindenki jobban el tud képzelni 1 liter folyadékot, mint 1 milliméter folyadékot, csak erre céloztam. Nem kell köbméterre meg négyzetkilométerre átszámolni, hacsak nem erdőtüzet oltasz egy helikopterrel, vagy ismeretterjesztő műsort készítesz. Itt csak időjárás-előrejelzésről van szó. :)
eszegfu
@cs.n.: 23:04 Igazad van! Felesleges km2-re, meg m3-re átszámolni, mivel nem "életszerü" egy időjárás jelentésnél. Sokkal értelmezhetőbb: 1 nm-re x liter eső esik.
eszegfu
@Mézike: 19:31 Semmi különösebb, csak átváltotta a mm-t literre, majd köbméterre, a négyzetmétert pedig négyzetkm-re, de ehhez a hirhez ugy gondolom nem sok köze van.
Mézike
@eszegfu: 1 mm = 1 liter,
10 mm = 10 liter/m2 = 10millió l/km2 = 10 000 m3/km2
Szerinted így jó?
Yoda69
Remelem sarlos elvtars tanult az utobbi ozonviz szeru esozesbol es kitisztitatta csatorna rendszert.
Mézike
@eszegfu: 1mm = 1 l?
Én nem így tudom::-)))
1000mm = 1 literrel.
eszegfu
@Mézike: Nem... azért, mert az 1 mm csapadék 1 nm-re esik (mintha egy 1x1 méteres területre 1 mm magasan esne) és az 1 liter. Abban viszont igazad van, hogy 1 liter 1000 mililiter.
dr. prédikátor
Fogadjunk hogy ez az időjárás is a Gyurcsány meg a Banjai bűne!!!
Mézike
@eszegfu: Akkor hol a hiba?
Pedig a múltkor elmagyaráztam...:-)
1mm/négyzetméter= 1 liter.
eszegfu
@Mézike: Szerintem ott, hogy Te ürmértékben gondolkodsz (mármint hogy liter, dl), ez pedig inkább köbszámitás... De hagyd a csudába, ne gyötörd Magad ezen! Nekem pedig hidd el az a bajom, hogy minden hirre szinte csak számokban tudok reagálni! Sokszor én is a saját agyamra megyek ezzel!.(((
Mézike
@eszegfu: Igen sokféleképpen lehet számolni.:-)
KERKA
nem esik, hanem szakad, rendületlenül. Szóval lányok, itt sz ideje, hogy a szobai növényeket be kell hordani,már ahova tudom.:)) Piszok hideg van, elő a melegítő nadrágokkal!
eszegfu
@Mézike: Igen, de itt a lényeg, hogy "kis pele" azzal "fényezi" magát, hogy képes kimásolni a klf. mértékegységek átváltását, azaz tuti vagyok benne, hogy nem az agyában volt tárolva!
Mézike
@KERKA: Itt csak eseget, de hideg szél fúj.:-( Én tegnap becuccoltam őket. :-)
Mézike
@eszegfu: Nem ismerem a hölgyet, még nem keveredtünk beszélő viszonyba. Most se válaszol. Vajon mi baja lehet? :-)
eszegfu
@KERKA: Teljesen igaz! Pont olyan, mint tavasszal! Rohadt hideg, esős idő volt, időnkénti hózáporokkal... majd hirtelen április környékén jött a 30 fok körüli meleg. A sárba "kapartam" el én is a magokat... majd megszakadtam, hogy mindent elültessek...majd 1-2 hét és naponta már locsolni kellett. Most u.ez forditva van! Hatalmas méretü kápia és paradicsom paprikáim vannak és fogalmam sincs, leszedjem most, vagy várjak még? De a jól bevált tréning gatyámat már "üzembe" helyeztem!
KERKA
@eszegfu: 18.45 nekem a mértékek akkor mennek az agyamra, amikor sütök és olyan agyatlanul adják meg az összetevők mennyiségét, hogy először át kell váltanom dekagrammra. Utálom, ha grammban van megadva minden.Sütni akarok, nem fejszámolni:))
eszegfu
@Mézike: Örülj neki! Először is gunyból, vagy talán lenézésből "kreál" nekünk más nevet, mint amit mi választottuk. Továbbá "odalök" 1-2 beszólást, de már arra nem érdemesit senkit sem, hogy válaszoljon! De az is lehet, hogy nincsenek érvei, csak a nagy duma, "szájtépés"...Érdemes megnézni ... ha ráklikkelsz a nevére: láthatod az adatlapját és a hsz-it is... én még abban sem vagyok biztos, hogy nőnemü...
KERKA
@eszegfu: 19. Szedd le! tapasztalatból tudom, hogy a sok esőtől csak elrohad minden. A kápia paprika különben is mediterrán növény, tehát az már ilyenkor fázik:))
Mézike
@eszegfu: Még nem néztem de megteszem.:-)
eszegfu
@KERKA: Én ezt már "áthidaltam"! A "magyar, nemzeti mértékegységem" a markom... és mindent csak "megérzésre" teszek bele. 1x egy nagyon jónak tünő süteményt akartam megcsinálni egy 1905. évi receptkönyvből. Tudod, olyan "jó gazdagon" módjára... 24 tojás, fél kg vaj (nem margarin vagy hasonló) + a többi... ilyen frankó édes tojásrántottát még életemben nem csináltam! Na itt fejeztem be a recept szerinti sütés-főzést!
KERKA
@eszegfu: Vicces lehetett:)) Én az anyósomat nevettem, aki úgy kezdte az én tanításomat, hogy: végy gondulom formán lisztet:))
No de anyuka! mégis mennyit?
Hát a fehér zománcos tálban a csíkig!

Na vazze, azóta a mértékegység, a zománcos tálban a csíkig. Se több, se kevesebb:))
eszegfu
@KERKA: Örök optimistaként mindig azt remélem, hogy az én növényeim nem fáznak meg és nem is rohadnak el...pedig pontosan tudom, hogy melegebb, napfényesebb idő most már nem lesz. Meggyőztél!
eszegfu
@KERKA: Jót derültem anyósod tanitásán! Akkor én is lehetnék az anyósod.:)) A menyeim amikor kérdezik: hogy csinálok ezt, vagy azt...hát bajban vagyok én is! Egyszerüen nem értik, hogy nálam nem a dkg a mértékegység, hanem a "saccperkb".:))
Belátom, hogy ez dühitő lehet... most hogy "felfedted" még inkább igy látom... már sajnálom is őket...:(((
Mézike
@eszegfu: @KERKA: Nálam az összemariknyi a liszt mértékegysége ! :-)
Rózsika Hatházi
@KERKA: Én ennél egyszerűbben oldom meg a dekázást. Már kipróbáltam, nálam 5 deka liszt= 1púpozott evőkanállal. A porcukor dettó. A kristálycukor már más téma, mert azt nem nagyon lehet púpozni. A folyadékhoz előkapok egy feles poharat, csak az a baj, hogy nem mindig páleszt kell mérni vele. :))))
KERKA
@Rózsika Hatházi: gyakorlatias sütési módszer:)) Persze, az az igazság, hogy minél többet, többféle sütit készítünk, annál több a tapasztalatunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.