A minimálbér fokozatos emelése mellett érvelt szerdai oroszlányi lakossági fórumán Gyurcsány Ferenc volt kormányfő.

"Meg kell állapodni a munkaadókkal, hogy öt éven keresztül (...) az infláció felett 3-4 százalékkal növeljük a minimálbért, és három-négy év múlva érzékelhetően jobban fogunk élni" – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke mintegy 350 fős hallgatósága előtt.

"Szocialista barátaim azt mondják, hogy egy lépcsőben emeljük fel a nettó minimálbért 50-60 százalékkal. Ebbe bele fogunk gebedni, holnapután a cégek fele be fog zárni" – fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve: "nagyotmondás helyett az igazmondásra kell összpontosítani".

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, ha egy erősebb fél visszaél a hatalmával, akkor be kell szállnia az államnak, "a baloldal államának és kormányának ki kell kényszerítenie a béremelést". Emlékeztetett a DK alapításának 4. évfordulóján közzétett röpiratuk egyik fejezetére, amelyben kifejtették: tisztességesen meg kell fizetni a munkásokat.

"A munkás bére nem romolhat, a bér legalább az inflációval emelkedjen. Ez jár, erről nem kell tárgyalni" – jelentette ki. Gyurcsány Ferenc szerint annak sincs igaza, aki a hasznot lopásnak tekinti, mert a tulajdonosnak is jár a befektetése utáni jövedelem.

Amíg nincs egymással szolidaritást vállaló mentalitás, a békétlenség maradni fog – fogalmazott a politikus, aki szerint a fair viselkedés az, ha betartjuk a szabályokat, nem élünk vissza a helyzetünkkel, és "nem építünk üzleti modellt törvénytelen foglalkoztatásra".

A DK elnöke szerint állampolgári joggá kellene tenni, hogy az emberek alapszinten normálisan éljenek, ehhez olcsóbban kellene adni az első két köbméter vizet, az első ötven kilowattóra áramot, illetve valamennyi internetes hozzáférést.

A politikus kijelentette, vannak ügyek, amelyekben a DK nem hajlandó kompromisszumot kötni. Példaként említette, hogy nem pártolják a halálbüntetést, és nem helyeslik a jelenlegi menekültpolitikát.

Gyurcsány Ferenc az utóbbi téma kapcsán elmondta, hogy két hétig ötven-hatvan embert szállásolt el, és ez élete egyik legfantasztikusabb élménye volt.

"Tudom, hogy a többség erről mást gondol, de muszáj embernek maradni" – fogalmazott.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Mindennel egyetértek, de a menekültekkel kapcsolatos hozzáállásával nem. Egy-két hét még beleférne, de ezek sosem akarnak elmenni Európából és nem dolgozni jönnének, 50 fős család csak úgy alakul ki, hogy az anya minden évben szül egyet, tehát nem dolgozik soha.
Bár nekünk is megadhatták volna ezt és nem éjjel-nappal készenlétben míg a gyerek felnőtt.
kamazuka
Na ez az.Már megint ez a 3-4 év múlva.Mintha politikus szájából már hallottam volna,hogy csak a következő 4 évet kell kibírni.Azóta 20 év telt el.
satan
Betudja bizonyítani, önmaga mentális állapotát. Nem javul, romlik. Ettől a programtól nem kell félni semmi a támogatottsága.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.