Németországban több száz feljelentés érkezett a szövetségi legfőbb ügyészséghez Angela Merkel kancellár ellen az európai migrációs válsággal összefüggésben.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes vádhatóság csütörtökön megerősítette a kancellár ellen százas nagyságrendben beérkező feljelentésekről szóló híreket. Csaknem 400 olyan büntetőfeljelentést tettek Angela Merkel ellen, amely az ország biztonságát érintő ügyekben illetékes legfőbb ügyészség hatáskörébe tartozik. A hatóság szóvivője a feljelentések tartalmáról nem nyilatkozott, de közölte, hogy valamennyit megvizsgálják.

A Focus című hírmagazin hírportálja (Focus Online) és a taz című berlini baloldali-alternatív lap beszámolói szerint a feljelentők mindenekelőtt hazaárulással vádolják a kancellárt.

A Focus Online gyűjtése szerint az egyik feljelentő azt írta, hogy Angela Merkel a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntésével veszélybe sodorta az alkotmányos rendet, és olyan állapotokat idézett elő, amely akár a németek testi épségét és életét is veszélyeztetheti. A feljelentő kiemelte, hogy a "harmadik világból származó, a (német) kultúrától idegen menekültek tömeges és a történelemben példa nélkül álló beáramlása" akár "teljes mértékben alááshatja" Németország alkotmányos rendjét.

A taz szerint nyilvánvaló, hogy a feljelentések özöne jobboldali radikális, populista csoportok tevékenységének tulajdonítható. Egy ismert jobboldali radikális portálon egy mintaszöveget is megjelentettek a feljelentők dolgának megkönnyítésére.

Holm Putzke, a passaui egyetem büntetőjogra szakosodott kutatója a Focus Online-nak azt mondta, hogy az ilyen feljelentések teljességgel megalapozatlanok, és a legfőbb ügyészség elutasítja majd őket, egyebek között azért, mert nincsen arra utaló jel, hogy a jelenlegi migrációs folyamatok fenyegetnék Németország fennmaradását, függetlenségét, területi épségét, alkotmányos rendjét.

Ugyanakkor a napokban maga Holm Putzke is felvetette Angela Merkel büntetőjogi felelősségét egy – az egyetem honlapján megjelentetett – jogi szakvéleményében, amely feltűnést keltett a német sajtóban. A kutató szerint ameddig a tartózkodási jogcím nélküli belépés az országba – vagyis az illegális határátlépés – bűncselekménynek számít, addig büntethetők azok is, akik elősegítik az ilyen cselekményt.

Ezen az alapon pedig büntethetők például a vonatvezetők, akik a menedékkérőket Ausztriából Németországba szállító különvonatokat vezetik, de talán a kancellár is, hiszen legalábbis a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről hozott döntéssel, illetve a döntés meghozatala óta aktívan elősegíti az illegális határátlépést és nem törekedik az ilyen cselekmények beszüntetésére.

A passaui egyetem professzora azonban nem Angela Merkel vagy a vonatvezetők felelősségre vonását szorgalmazza, hanem az ellentmondásos jogi szabályozásra akarja felhívni a figyelmet, és úgy véli, segíteni kell a menekülteken, természetesen a jogszabályi keretek között, amelyeken viszont szükség esetén változtatni is lehet.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
varirmag
Nekünk legalább van HAZÁNK ,nem úgy mint a "tökéletlen és csodátlan" hazátlan senkiháziaknak. Mi nem megyünk innen sehova nekünk ez az ország a legszebb hely a világon, Nem csak a szülőhelyünk hanem a HAZÁNK ! Igaz,nagyon nehéz itt élni. Túl sokan vannak akik csak ide születtek,de lesz@rják az országot és az itt élőket. Vannak itt akik ki tudja miért ahelyett hogy elkotródnának ebből az országból még mindig itt mocskolódnak. Miért is ??? Mert megtehetik. Ma még megtehetik.

Merkel megérdemli a sorsát !
varirmag
Arra azért kíváncsi lennék hogy van olyan ország a világon ahol a ""tökéletlen és csodátlan"
élőlényeket szívesen látnák ???
rugacs
Ellentmondásos jogi szabályozások után ellentmondásos nyilatkozatok! És ellentmondásos tettek. Ezek jellemzik újabban leginkább Németországot, a politikusait, a vezetőit, Merkelt, de a többi nyugati nációt is (legfőkébb Ausztiát és jobb napokat látott kancellárát)! Mire kiderül, hogy a feljelentgetőknek van igaza, már rég késő lesz...
Hellcat
Elképzelem ez idehaza hogy nézne ki...több százan feljelentik a Vityát...Polt meg egymás után kaszálja el mindet :D
Peller Anikó
@töketlen és csodállatlan: "Magyarország egy szar ország - Elsősorban a politikusai miatt.
Én nem vagyok magyar. ide születtem, de nem vagyok magyar. Nem kell tőéletek semmi, hülle magyarok (de a hülle németektől sem!).
Ha ti - hülle magyarok - nem mentek el a picsába, majd ln megyek el.
A Q anyátok, semmi nem kell tőletek, ti gecik!
Sajnálom, hogy magyarnak születtem!!!
Ezt az elbaszott országot, ezt az elbaszott népséget!
Beteg!!!"

Kedves Beteg!!! Mire vársz? Nyugodtan indulj a máris picsába csak soha ne gyere vissza.
aremy
no ilyen nálunk nem történhet meg még sej nyalókat sem lehet nem hogy
a kedves vezírt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.