Az Alkotmánybíróság tavaly véget vetett annak a majd 10 éves gyakorlatnak, hogy a rendőrök százezrekre perelhették sikeresen a róluk felismerhető képet közlő lapokat, csatornákat. Azóta a magyar média a világszerte elfogadott gyakorlatnak megfelelően bátran mutogathatta a szolgálatban lévő rendőröket. Egészen mostanáig – írja az Index.

A hírportál ugyanis tegnap megkapta a Fővárosi Ítélőtábla határozatát, amely a rendőröknek ad igazat, a lapot pedig elmarasztalja. Az Index 2011-ben a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéséről, ahol a rendőrök és tűzoltók a az elmaradt járandóságaik miatt demonstráltak. A rendezvényt biztosító rendőrök közül többen felismerték magukat a fotókon, és személyiségi jogaik megsértése miatt pert indítottak.

A pert első fokon az Index elveszítette, ami után az Alkotmánybírósághoz fordultak. 2014 szeptemberében sikerrel jártak, amikor is az AB kimondta:

a közéleti eseményeken a rendőri intézkedésről készült felvétel hozzájárulás nélkül is nyilvánosságra hozható, ha a közlés nem öncélú.

Ehhez képest hideg zuhanyként érte őket, amikor kézhez kapták a Fővárosi Ítélőtábla elmarasztaló határozatát. Az Index közlése szerint a tanács azzal indokolt:

ha a rendőr nem csak mereven áll, hanem példul érzelem fejeződik ki az ábrázatán, az már az ő legbelső lényege, ami személyiségi jogi védelemre szorul. Az AB határozatát pedig úgy kell értelmezni, hogy mivel az Index a demonstrációról a biztosításra kivezényelt rendőröket ábrázoló fotók nélkül is korrekten tudósíthatott volna, ezért igenis megsértette a rendőrök jogait.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.