Európának a második világháború vége óta nem kellett ennyi és ekkora kihívással szembenéznie, mint napjainkban – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter egy hétfői budapesti szakmai fórumon.

Európa borzasztóan nehéz helyzetben van – fogalmazott Szijjártó Péter a Budapesti Corvinus Egyetem Heller Farkas Szakkollégiuma szakmai konferenciahetének megnyitóján.

A magyar diplomácia vezetője a nehéz helyzet okaként egy "ötös fogatot" említett, amelynek – elmondása szerint – éppúgy eleme, hogy az ukrajnai konfliktussal a térségben ismét háború van, mint az unió keleti partnerségi programjának nehézségei, továbbá a térség előtt álló gazdasági kihívások, valamint a terrorizmus és a bevándorlás problémája.

Szijjártó: Európának több jelentős kihívással kell szembenéznie

Szijjártó Péter az ukrajnai válság kapcsán arról beszélt: ma még csak kevesen képesek felmérni a gazdasági, politikai és humanitárius hatást, ugyanakkor "bántóan leegyszerűsítő megközelítésnek" nevezte a szankciópolitikát, ami a megoldás szikráját sem kínálja.

Megjegyezte: a nemzetközi intézkedések miatt két év alatt kevesebb mint felére esett az Oroszországba irányuló magyar export, ami évi kétmilliárd dolláros kiesést jelent a nemzetgazdaságnak, ugyanakkor több százmillió dollárral csökkent a kivitel a gazdasági potenciáljának ötödét elvesztő Ukrajna felé is.

A keleti partnerségi program kapcsán utalt rá, hogy az abban részt vevő hat volt szovjet tagköztársaság közül egyetlen olyan van – mégpedig Fehéroroszország –, amelynek nincsen befagyott területi követelése valamely szomszédjával szemben, ugyanakkor ezen államok demokratikus voltával kapcsolatban – párhuzamba állítva a kérdést az Egyesült Államok és Kuba közeledéséhez – kijelentette: "Európa sem lehet képmutatóbb, sem visszahúzódóbb", mint az Egyesült Államok.

A gazdasági kihívások kapcsán a külügyminiszter azt emelte ki: békeidőben működik, de az új világrend kialakulása során már nem az unió nagyon lassú belső döntési mechanizmusa. Minden szereplő pragmatikus alapon építi a maga gazdasági-kereskedelmi integrációját – tette hozzá.

A terrorizmus kérdésköre kapcsán arról beszélt: az Iszlám Állam ellen összeállt rendkívül széles koalícióval eddig "semmilyen eredményt nem értünk el", a terrorszervezet egyre több területet hódít el, és mind több ember hagyja el emiatt lakóhelyét; ezért is kellene jelentősen fokozni a nemzetközi közösség erőfeszítéseit, hogy vissza lehessen szorítani a szervezetet és az általa jelentett terrorfenyegetést.

A migrációval kapcsolatban Szijjártó Péter hangsúlyozta, nem menekültválságról, hanem bevándorlási válságról van szó, hiszen az érkezők nem az életüket mentik, hanem jobb élet reményében indulnak útnak Nyugat-Európába. Az okokat kell megszüntetni, amelyek miatt ezek az emberek útra kelnek – szögezte le Szijjártó Péter.

Az okok között említette a szíriai béke és a líbiai egységes kormányzat megteremtését, valamint azt, hogy olyan fejlesztési támogatást kapjanak a közel-keleti és afrikai államok, amelyek révén hazájukban maradnak ezek az emberek. Kitért arra is, hogy "véget kell vetni a nyitott határok politikájának", azaz hogy tíz- és százezrek vándorolnak európai országok között, iratok nélkül úgy, hogy megtagadják az együttműködést a helyi hatóságokkal.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
"A gazdasági kihívások kapcsán a külügyminiszter azt emelte ki: békeidőben működik, de az új világrend kialakulása során már nem az unió nagyon lassú belső döntési mechanizmusa. "

Már ő is új világrendezik?
Szókrakész
@Szókrakész: Akkor csak igaz.
Nem zörög a haraszt, ha ...
vonotok
Igen ! De ebből az egyik, Magyarország.
namihami
Szerintem ez a változat a helyes:
Európa: Szíjjártónak több jelentős kihívással kell szembenézni...
És nemcsak neki, de a többi baromnak is a társulatából.
nezelodo
Legnagyobb kihívás az EU urainak a menekült áradaton kívül az ügyet "előremozdító Orbán kormány". Ezt a dilemmát csak az oldaná meg ha a vezér elé leborulnának és kérnék, irányítsa ő ezt a szervezetet. Egy hét múlva már a sikerektől lenne hangos a világ, meg az EU-s pénzek elpárolgását bámulnák tátott szájjal.
magyarbakancs
"Szijjártó: Európának több jelentős kihívással kell szembenéznie."
Legjelentősebb kihívás a Magyar kormány cselekedetei az Európai unión belül.
Hozzáteszem az Európai unió némely gazdagabb országnak nagyon jó.
Nekünk nem való.
Amennyiben lenne népszavazás, hogy ki lépjünk, belőle arra szavaznák minél előbb elhagyni az EU-t.
Orbánéknak az Eu pénz fejölde a haveroknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.