Kiválóak a magyar államháztartási mutatók, ennek ugyanakkor az az ára, hogy hazánk alig költ egészségügyre és oktatásra – mondta Király Júlia közgazdász, volt MNB-alelnök az ATV Szabad szemmel című műsorában.

A kiváló makroadatok fényében szerinte teljesen jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért maradt el a múlt héten Magyarország felminősítése a Fitchnél. Ami miatt mégsem következett be a felminősítés, az egyetlen szóval leírható, ez pedig a kiszámíthatatlanság

- tette hozzá.

Bojár Gábor üzletember ehhez azt is hozzátette, hogy a piaci szereplőkre túlságosan rátelepszik az állam, így nem is tanulják meg, hogy hogy kell igazán a magánpiacról boldogulni. A közbeszerzési mutyik pedig még inkább rontják a versenyképességet. Bojár cége, az exportra termelő Graphisoft 30 nem is indul közbeszerzéseken. Az üzletember szerint

a Magyarországra az elmúlt években beáramlott uniós pénzek sokkal többet ártottak, mint használtak az országnak szerinte, mivel a pályázati rendszer a gazdaság szereplőit eltántorítja a minőségi munkától és a piaci körülmények közötti helytállástól.

Király Júlia azt is elmondta, hogy a magyar GDP-növekedéséből 3,5-4 százalék az uniós pénzeknek, 1,5-2 százalék pedig az MNB növekedési és hitelprogramjának a számlájára írható, ezek nélkül Magyarország súlyos recesszióban lenne.

Király szerint egyébként nem igaz, hogy a bankok nem hiteleznek:

Nem hitelkínálati probléma van a gazdaságban, hanem a hitelképes kereslet hiányzik. Ennek oka pedig hogy az EU-pénzek által kiváltott egyszeri fellendülés után ismét negatív a beruházások növekedési üteme.

Király azt mondja, hiányzik a hit, a jövőbe vetett bizalom, és ez fogja vissza a beruházásokat. Ami a kormány azon törekvését illeti, hogy hazai tulajdonú bankszektort hozzon létre, Király reményét fejezte ki, hogy az új magyar bankárosztály sikeresebb lesz, mint a kilencvenes évek magyar bankárelitje.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Butautáló
@Csizmás Kond: Csak az az icipici különbség van az uniós pénz meg az IMF hitel közt, hogy az előbbit nem kell visszafizetni! Elhanyagolható különbözőség...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dömdödöm
Hogyan lenne sikeresebb az új bankárosztály mint elődje ha ugyan úgy nem értenek hozzá .
? A külföldtől csak a hazárdjátékos kicsaló hitelezést tanulhatták meg semmi mást .
Csizmás Kond
Az egész uniós pénzforrás olyan mint az imf-es csali. ott is addig hazudták a legkedvezőbb hiteleket amír egy életre adóssá nem tudtak tenni.
Itt is törvény szabályozza, hogy mit miből lehet megcsinálni. Az uniós forrás meg csali, hogy úgy valósuljon meg ahogy nekik a legkedvezőbb...mert amúgy tettek arról hogy más forrás ne létezhessen.
wagabund
úgy kell csinálni, mint a görög csapat...póker arccal... ha adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el...ők is nagyon jól tudják az unijós pénzek származását..

kiskezitcsókolom a többi fínom művelt nyugati (volt gyarmatosító) ország mennyivel is jobb?

tudodm..tudom..rohaggyak meg a demagógiámmal... de a kifosztott népek vagyonán ülve (és azt költve)könnyű ám igét hírdetni..
Butautáló
@Csizmás Kond: Csak az az icipici különbség van az uniós pénz meg az IMF hitel közt, hogy az előbbit nem kell visszafizetni! Elhanyagolható különbözőség...
Csizmás Kond
@Butautáló: ...nem-e...és ha mégis ?...vagy te még mindig azt hiszed hogy az fán terem ?
Butautáló
@Csizmás Kond: Nos annak, aki beleszarik a simogató kézbe lehet, hogy vissza kell fizetni! Nagyon remélem, hogy úgy lesz! Mert a gyümölcs bizony annak terem, aki öntözi is a fát!
Csizmás Kond
@Butautáló: ja...tehát a tövére kell pisilni...
...gyerekes felfogás az egész...ez az egész így olyan mint a Mikulásnak írt levél ...
Butautáló
@Csizmás Kond: Ez az igazi Fideszes gondolkodás! Odahugyozunk mindenhová, mert mi fasza gyerekek vagyunk! Rá lesz csapva arra a pömpölőre hamarosan! De jól fogok mulatni!
Csizmás Kond
@Butautáló: ...kinek kinek az értelme meg a felfogási tehetsége szerint...hogy mi az igazság
...és jó mulatást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.