Megrovásban részesített az ügyészség egy Indexes újságírót, Nyilas Gergelyt, miután az végigsétált a migránsokkal a déli határig és kirgiz menekültnek adta ki magát, hogy megtudja, milyen elbánásban részesülnek Magyarországon a menekültek. A lap azért számolt be az esetről, mert a per jelentős és akár precedensértékű is lehet.

Az Indexet egy olvasó jelentette fel és a hatóság hivatalból is vizsgálatot indított, mivel Nyilas megtévesztette a hatóságokat (ez igaz) és (a hatóságok szerint) közokiratot is hamisított.

A Győri Nyomozó Ügyészség a nyomozást megszüntette, és Nyilas Gergelyt megrovásban részesítette.

Csakhogy Nyilas Gergely és ügyvédje panasszal éltek az eljárás ellen, a médiatörvény szerint ugyanis

a médiatartalom-szolgáltató, annak munkavállalója vagy a médiatartalom-szolgáltatóval munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető, feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet, továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor.

Az Index egyébként nagyon szeretett volna a hatóságok úgynevezett megtévesztése nélkül is riportot készíteni, csakhogy az újságírók nem kaptak arra engedélyt, hogy az idegenrendészeti eljárás lefolytatásának módját és a menekülttáborokat belülről megnézzék:

Ezért nem maradt más módszer, mint amivel éltünk: egy újságíró kénytelen volt magát menekültnek kiadva végigjárni az utat. A panasz mellett szólt az is, hogy a megrovás megnehezítené Nyilas kolléga munkavégzését, mivel nem kizárt, hogy hasonló helyzetbe kerül (és akkor a mostani esetet súlyosbító körülményként vennék figyelembe).

Az ügyészségnek egyébként nem tetszett az Index-cikk hangvétele sem. A közokirat, amelyet Nyilas Gergely állítólag aláírt, saját elmondása szerint nem volt közokirat.

Ahogy meséli, egy tolmáccsal beszélgetett, aki közben egy hivatalosnak nem nevezhető A4-es papírra írogatott, majd megkérte őt, hogy írja alá cirill betűkkel. Az idegenrendészet számítógépes rendszerébe erről a papírról másolták be a fiktív adatokat.

Az újságíró azt is kétségbe vonja, hogy valós személye felfedése mellet is megszerezhette volna azokat az információkat, amelyeket így megszerzett.

Nyilas (és az Index) ügyvédje, Bodolai László felidézte, hogy arra például létezik ügyészségi állásfoglalás, hogy a büntetőjogilag necces megítélésű hálapénz utólagos elfogadásának jogkövetkezményei alól mentesül az orvos, ha az egészségügyi intézmény vezetője azt egy belső utasításban engedélyezte. Ennek fényében különösen furcsának nevezte, hogy az újságírók esetében hiába biztosított törvényi szintű mentességet direkt a Nyilaséhoz hasonló helyzetekre a jogalkotó, az ügyészség azt mégsem hajlandó figyelembe venni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Piszkosul fosott a patkányrezsim, hogy valós, hiteles infók kerülnek az etetett emberek elé !

Mocskos polt még a helyén van ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
Csaknem egy teljes havi fizetésüket megkapták év végi jutalomként az ügyészek és ügyészségi dolgozók – derült ki abból az összesítésből, amelyet a Legfőbb Ügyészség küldött az Origónak. A fellebbviteli főügyészségek és Polt Péter munkatársai jártak a legjobban, itt a 400 ezer forintot is meghaladta a prémium összege. A határzársértők miatt túlórázó csongrádi ügyészek kiemelt jutalmat kaptak.
Csaknem egy teljes havi fizetésüket megkapták év végi jutalomként az ügyészek és ügyészségi dolgozók – derült ki abból az összesítésből, amelyet a Legfőbb Ügyészség küldött az Origónak. A fellebbviteli főügyészségek és Polt Péter munkatársai jártak a legjobban, itt a 400 ezer forintot is meghaladta a prémium összege. A határzársértők miatt túlórázó csongrádi ügyészek kiemelt jutalmat kaptak.
Nyomdafestéket nem tűrő gondolataim vannak !
perfekt
Csak szívózzál--majd indexre leszel téve!
nemkati
@Toby: @nyanya001: Könyörtelenül büntetik, ha olyan infó kerül ki róluk, amit nem a lakájmédia hazudik a szemünkbe. Ezt a tudósítót beperlik, az ügyészség egyből megindítja az eljárást, miközben a mutyikormány elleni bejelentéseket visszadobják ilyen-olyan röhejes kifogásokkal.

Nyilas Gergely nem keveset kockáztatott, hogy ezt a riportot megcsinálja, és napokig azt a keserves, nyomorult életet élte, amit a menekülők. Még véletlenül sem elismerés és kitüntetés jár neki ezért. Gusztustalan ország ez gusztustalan vezetőkkel és hivatalnokokkal!
puki
Ezek után arra várok hogy egy migráncs mikor adja ki magát újságírónak Vagy ne adj isten politikusnak
Desischado
Jellemző. Monddmeg az igazat, betörik a fejed. De csak azért tehetik meg, mert hülye a nép, amiért tűri ezt a rezsimet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.