Összesen 231 millió forint kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága 43 magyar rabnak a rossz börtönkörülmények miatt.

Már több ezer eljárás van folyamatban Magyarországgal szemben a börtönkörülmények miatt. Fél évvel ezelőtt a strasbourgi bíróság ítéletben kötelezte a magyar államot arra, hogy teremtsen hatékony jogorvoslatot és dolgozzon ki tervet a helyzet kezelésére.

Jogorvoslat ugyanakkor továbbra sincs, csak a nemzetközi bírósághoz lehet fordulni ilyen panaszokkal. Ugyanakkor idén mintegy ezer új férőhely jött létre, az átlagos zsúfoltság 144-ről 128 százalékra csökkent.

231 milliós kártérítést fizethetünk a raboknak

A Helsinki Bizottság azt írja: többször figyelmeztettek, hogy önmagában a börtönépítés nem garantálja a zsúfoltság jelentős enyhülését, a büntetőpolitikán is változtatni kell.

Csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága 43 panaszosnak ítélt meg kártérítést 2,5-9 millió forint közötti összegekben. A kártérítés mértékét befolyásolta a fogvatartás időtartama, az elkülönített wc hiánya, a bogarak elterjedtsége, a korlátozott fürdési lehetőségek, a zárkában elérhető melegvíz, fűtés, szellőzés és természetes fény hiánya.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qxy
Nem tudom ez az emberi jogok bírósága. azzal is tisztába van hogy az a szemét, ha történetesen valakit meg őlt , annak is ugyanúgy " JOGA" LETT VOLNA ÉLNI. " Vagy ez már nem számít mert halott???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jankó123
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy egy rab napi fogvatartása mennyibe fáj az adófizetőknek. És, ha ez az összeg kiderül, vajon mit szólnak hozzá a minimálbérért dolgozó emberek?
1magyar
@Mézike: Az emberi jogok bírósága nagyon rossz ügyekért küzd. Ha a havi 22 ezer ft segélyezettek és a nyugdíjasok akik még 50 ezret sem kapnak, a minimálbéresek akik havi 72 ezerért dolgoznak napi 10-14 órát összefognának és ezügyben fordulnának az emberi jogok bíróságához, talán nyernének?
Csizmás Kond
A börtönkörülmény nem jog...a gyilkosság, stb szintén nem jog ...az odakerülés is büntetés nem jog...
Ha valaki a saját és más jogait tiszteletben tartja nem kerül oda.
1magyar
@Mézike: Havi lebontásban többet kap mint egy minimálbéres dolgozó. Csak megéri inkább börtönben ülni mint dolgozni.
Előtte meg jó pár milliárdot sikkasztani.
Ez a jogrendszer.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.