Tíz nap alatt tízezer adag főtt ételt osztottak szét Nyíregyházán a START Nonprofit Kft. étkezdéiben – a Népszabadság pedig elment megkérdezni, hogyan és mennyiből élnek a szegények a mai Magyarországon, miért kényszerülnek arra, hogy sorba álljanak a bablevesért és más ételekért. A szegénységben élők egy része dolgozik, és szívfacsaró élettörténeteket mesél.

Kovács János például nettó 58 ezer forintból él egy lakókocsiban, a testvére házának a telkén húzza meg magát:

Sajnos tönkrement a családom, elváltam, és van egy beteg gyerekem, Down-szindrómás, de nem szégyellem. Most egy lakókocsiban lakom, az enyém, százezer forintért vettem. (...) A lakókocsim annak a háznak az udvarán parkol, ahol a nővérem és a családja lakik albérletben, így hát hozzájuk járok át zuhanyozni. Mire kifizetem a tulajnak az udvar bérleti díját, megveszem a havi bérletet, letudom a villanyszámlát, a vízdíjat, és félreteszem a kajapénzt, addigra legfeljebb nyolcezer forint költőpénzem marad egy hónapra. (...) Nagyon szép karácsonyom volt, mert a nővéreméknél voltam. Bent a házban.

Imre Margó három rákon és számos baleseten van túl:

Megküzdöttem három rákkal, volt két buszbalesetem, eltört a nyakcsigolyám, két bordám, de a Jóisten kegyelméből még mindig élek. Hívő vagyok, református, hiszek a Jóistenben, mert mindig megsegít. (...) Most már hatvankét éves vagyok, idén húsz éve, hogy kiestem a forgalomból a betegségek és a balesetek miatt, rokkantnyugdíjas lettem, de legalább újra megtanultam járni, hála a Jóistennek. Annyit feküdtem a műtőasztalon, hogy elég volt egy életre, mondtam is a múltkor, akkor is sok lett volna, ha egy jó hapsin feküdtem volna annyit. Látja, fel van dagadva a lábam, fáslizni kell, de azért járok, és dobozolok. Alumíniumdobozokat gyűjtök, akár sörös, akár kólás, jöhet. De nem kukázok, nehogy azt higgye, én nem nyúlok bele a kukába!

Egy havi nyolcvanezret kereső takarító, akinek a felesége szintén visz haza valamennyi pénzt az édesanyja ápolása révén, így foglalja össze:

Megmondhatom a véleményem? Leírja? Tényleg? Akkor írja le: aki azt mondja, hogy Magyarországon nincsen szegénység, az hazudik.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Hát a stadionhalmaznak már senki sem tud örülni ?
A felcsúti kisvasútnak sem ?
És a felcsúti kormány-koordinátornak ?
És a még el sem nyert olimpiarendezés reklámozásáért a tró-gán szomszédnak kiszór millióknak ?
Micsoda emberek vannak., nahát, nahát...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
prime777
@Yoda69: Azt akartam írni,hogy a kormány a végletekig támogatja a felsőbb burzsoá réteget,még a középosztályt tudatosan eltüntetik,mivel tényleg ők lennének azok akik még úgy ahogy beletudnának szólni a történésekben.
Majd marad egy 5-6 millió szegény,illetve középszegény réteg.
Ahogyan azt már megtudtuk a világon is az az 1% uralkodik a többi 99% felett,és tartja őket mint "rabszolga".
Szóval jól van másolva az egész.
Persze lehet azt is mondani,hogy saját bénaságunk miatt mindig másokat hibáztatni hatalmas fajankóság.
Ez igaz is.De sokan vannak akik úgymond "külső tényezők" miatt váltak kiszolgáltatott sorsúvá.
Az élethez kell azért egyfajta szerencse,gondviselés vagy nevezhetjük bárminek.
enslaved
@prime777: "Ergo saját erőből lettél az aki,csak éppen az egykulcsos adó és még pár kellemes intézkedés miatt te a fidesz mellett tetted le a voksodat. " Talált, süllyedt...Persze mellette azért van más is. Családon belül tulajdonképpen nem volt kedvezőtlen intézkedésük, és migráns téren is inkább velük értettem egyet. Tudom, sokszor jellemző rám az általánosítás emberekkel kapcsolatosan, de igyekszem ezen változtatni.
csa-csa
@Mirabilis: mert túgy tűnik nem akad segítsége! valszeg lecarja mindenki a gondjait.
hemami
@Villon: Kár, hogy pusztán jótékonykodással a szegénység problémája nem oldódik meg. Ahhoz sokkal átfogóbb társadalmi változásokra lenne szükség.
Villon
@hemami: Sziszifuszi tevékenység. Tökéletes eredmény nem érhető el. Sajnos viszont, hogy rontani egyszerűbb a helyzeten. Azt látom, hogy jelenleg "eredmény-centrikus" a törekvés.
kukac50
A minimálbér 16%-át is elveszik adóba, a boltban fizetjük a 27%-os áfát ne csodálkozzunk,hogy egyre nagyobb a szegénység.
Abban a sokat emlegetett 8 évben nem volt adóköteles a minimálbér!
Orbán szedi a sápot,hogy támogatni tudja a gazdag barátait!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok