A MÁV-csoport elnök-vezérigazgatójának javadalmazásáról kormányhatározat rendelkezik – reagált a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-nek a szakszervezetek erre vonatkozó kritikájára szombaton.

A közlemény szerint a MÁV-csoportnál a vállalat vezető állású munkatársai nem vettek fel sem prémiumot, sem jutalmat az év végén. Ezzel szemben a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak 2015 decemberében egyszeri félhavi alapbérüket kapták meg karácsony előtt, ami 4,2 százalékos bérfejlesztésnek felel meg.

A vasúttársaság ezen felül ajánlotta meg a 2016. évre vonatkozóan a 0,5 százalékos differenciált bérfejlesztést és a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 százalékának megfelelő mértékű nyugdíjpénztáritagdíj-kiegészítést.

Közölték továbbá, hogy a vezetőség támogatja a vasutas életpályamodell kialakítását, és a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítását a fluktuáció csökkentése és a munkaerő-állomány megtartása érdekében.

A közlemény szerint 2015 decemberében a MÁV-Start 180 munkavállalót vett fel, 74 mozdonyvezető-gyakornok képzése zajlik a Baross Gábor Oktatási Központban, és 2016-2017-ben további 150 mozdonyvezető és 150 jegyvizsgáló oktatása indul el a vasúttársaság költségén.

A felvett munkatársak a képzési idő alatt gyakornoki bért kapnak, megilleti őket a dolgozóknak járó minden béren kívüli juttatás és a belföldön korlátlan ingyenes utazást biztosító arcképes igazolvány, továbbá önkéntes nyugdíjpénztári tagság esetén a munkáltatói támogatás.

Az oktatást sikeresen elvégző mozdonyvezető kezdő fizetése 216 500 forint, amihez 35 százalékos műszakpótlék társul, továbbá rendkívüli munkavégzés elrendelése esetén – a Munka törvénykönyvében meghatározott mértéknél jóval magasabb – 200 óráig 50 százalékos, 201-300 óra között pedig 150 százalékos díjazás jár.

A belföldi vezető jegyvizsgálók alapbére 132 000 forint, ehhez 30 százalékos műszakpótlék, nyelvpótlék és jegyeladási jutalék is tartozik. A rendkívüli munkavégzés díjazása 50-től 130 százalékig terjedhet a teljesített órák számának megfelelően – tartalmazza a MÁV Zrt. közleménye.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
Szolgálai közlemény:Drága máv dolgozok és megvezetett fityesz szavazók ja és a "libsibolsi" ellenzék, értsétek meg hogy a mávnál "dolgozó" herék milliós fizetését maffia kurmány határozata szabályozza! Ja de azt vissza is lehetne vonni, de nem teszik! Hogy miért? A válasz egyszerű! CSAK!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemjoezigy
Ez mennyire magyarázza meg a milliós béralap emelést?
Pár ezer Ft-os emelés a melósoknál (a nem éppen emberbarát munkakörülményekben dolgozóknál), ezzel szemben milliós béralap emelés a láblógatóknak, akiknek egyébként is többszöröse az alapfizetése, a melósokénak!
1magyar
Jegyeladási pótlék? Na, abból éhen halnak,mert egy gyorsvonaton kb. 15 % a kihasználtság, ebből 10 %-a kb. nyugdíjas nem fizető 65 év feletti.
kkalman
216,5 ezer forintért vezesse a mozdonyt éjjel-nappal a MÁV elnöke, igazgatója, vagy aki a láblógatók közül akarja. De akár jegyvizsgáló is lehet 132 ezer forintért. A műszakpótlékokat beleszámítva is kevés ez a fizetés. A milliókat az utazó dolgozók között kellene szétosztani. Az állandó stressz, ami jelen van a tengelyes dolgozók életében megfizethetetlen. Rosszabb, mint a közút, és akkor még csak a felszínt karcolgatjuk.
Toby
Ez a magyarázat kb. annyi, mint időjárás jelentésben a "néhol" megjelölés, csak azt nem tudni, hogy földrajzilag hol van az a néhol !
papa.49
@1magyar: Ebben tévedsz mert ott a nyögdíjas is fizet...
Yoda69
Mozdonyvezeto 200ezer+
mav vezer 5millio+ havi fizu.
csak 25 szoros difi
Yoda69
Es ez sem veri ki a biztositekot naluk.
Bezzeg Gyurcsany alatt futtyszora mentek a mozdonyveztok sztrajkolni.
papa.49
@Yoda69: A gaskó putyu ebben a hidegben nem gördülő sztrájkol!!!
Yoda69
@papa.49: Naja, hisz o a fideSStol kapja a fizeteset.
papa.49
Megint a mellébeszélés, minek a vezérigazgatónak 5 millás fizu, ugyanis ez lenne az igazi kérdés???
joopapa
Szolgálai közlemény:Drága máv dolgozok és megvezetett fityesz szavazók ja és a "libsibolsi" ellenzék, értsétek meg hogy a mávnál "dolgozó" herék milliós fizetését maffia kurmány határozata szabályozza! Ja de azt vissza is lehetne vonni, de nem teszik! Hogy miért? A válasz egyszerű! CSAK!
papa.49
@joopapa: Az indoklás igen tömör, érthető, ezt már a ,,kiflicsücsöknagyhercegnő is használta a magánnyugdíjjal kapcsolatban, tudod a ,,kuszafogú,,)))))))))))
Yoda69
@papa.49: Tenyleg hovatunk a kuszafog? Elment gyereket szulni kovergecinek?
papa.49
@Yoda69: Hogy őszinte legyek nekem kurvára NEM HIÁNYZIK, mostanában visszavonták az első sorokból amortizálódott a banya)))))))))))
Yoda69
@papa.49: Nekem se, de neha jokat lehetett rajta rohogni.
joopapa
@papa.49: Tudom, tőle plagipalizáltam :-)) Meg tetszett és már többször használtam ezt a szót, mert jellemzi a kuszafogú szellemi színvonalát ami a bányász béka segge alatt van ezer méterrel!
papa.49
@joopapa: Szerintem meg ,,több ezer méterrel,,)))))))))
joopapa
@Yoda69: Lehet hogy bennem van a hiba de én ezen a nőn nem tudtam soha nevetni! Az az affektálós nyögve nyelős kioktató modor ami erre nőre jellemző, brrrrr a hideg kiráz tőle! Na ő a rémálmaim nője! Tőle ez a kedvencem, negatív értelemben! www.youtube.com/watch?v=4ooLo02NDCw
papa.49
@Yoda69: Elmentettem, ezzel ijesztgetni lehet))))))))
egyvandor
@Yoda69: Mozdonyvezető 200 ezer. MÁV vezér 5 millió.
A kétszáz negyvenszer több mint az öt.

Öt millióért senki sem vállalna el ekkora felelősséggel járó beosztást.
papa.49
@egyvandor: A máv vezér ha már úgyis vezér beállhat a vezetőállásba és ezért a pénzért vezetgethet jó néhány hónapot, a fejnél észre se vennék hogy nincs ott)))))))))))))))
egyvandor
@papa.49: gaskó még karácsony előtti fagyos éjszakában is tetetett ki utasokat gördülő sztrájknak nevezett felforgatásával. Pl külföldről érkező utasokat akár hajnalban országhatár határ előtti állomásokon tettek ki a vonatból. Aztán menjen tovább ki hogy tud. Akkor ez szolgálta Gorbán érdekeit.
Magyarország ma néhány gátlástalan tolvaj kezében van. Most nem számít milyen hátrányokat szenvednek el a mára szolgasorba taszított dolgozók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.