Míg Európa legtöbb országában már csökken a daganatos megbetegedések gyakorisága, addig Magyarországon egyre többször diag­nosztizálnak rákot. Ennél is nagyobb gond, hogy a rosszindulatú daganatot a gyógyulás esélyeit jelentősen rontó csúszással ismerik fel, és a rendszer sem segíti az optimális kezeléshez való hozzájutást. A helyzet már-már reménytelen, mondja szakértő.

Európán belül Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 100 ezer 65 évesnél fiatalabb magyar közül egy év alatt 120-an meghalnak rákban, míg a 2004-ben Magyarországgal együtt az unióhoz csatlakozott országok átlagában ez a szám 90. A tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian halnak meg rákban 65. életévük előtt (százezerből 63-an). Nyugaton ráadásul a daganatos halálozások számában megindult egy csökkenés az 1990-es évektől, míg nálunk növekedett mind az új esetek, mind a halálozások aránya.

Részletek a Nol.hu-n >>>

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Akarki irta ezt a cimet, ugy nem ert az egeszhez, ahogy van. A rak NEM fertozo betegseg, egyaltalan: a rakkal kapcsolatban FERTOZESROL beszelni annyi, mint hogy valaki egyaltalan nem tudja, mit beszel.

A Kasler foorvos ur pedig jobb, hogyha nem tarja tagra lencsi szemeit a csodalkozastol, mert mit varjon egyebet a magyar egeszsegugytol a jelen idoben, ha egyszer leepitettek a mar jol bevezetett felismero-megelozo rendszereket is, ezaltal a legtobb rakos megbetegedes tul keson diagnosztizalhato.

Egy orvos szajabol azt hallani, hogy "rendben van, ha az idosek rakban halnak meg", ez akkora gusztustalan cinizmusra vall, ami egy orvos kijelenteseben teljesen termeszetesnek tartja, igy nem is akar ellene kuzdeni. (pl. megelozessel). Viszont ha egy idos ember (altalaban 65 ev feletti, nyugdijas) lesz daganatos beteg, akkor az mar nyugodtan leirhato , nem kell ra kolteni, mert "normalis", hogy rakban fog meghalni...

Keves ennel ijesztobb mondatot olvastam mostanaban, a terroristak csak idonkent mukodnek, de ezek az "orvosok" minden nap "gyogyitanak"... JAJ!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eugen4402
@karma1: Köszi a szurkolásért, ma még felébredtem...
Lehet, hogy holnap már nem fogok, de sebaj. A világ nélkülem is megy tovább, aztán annak rendje - módja szerint az unokáimnak is egyre kevesebbszer jutok majd eszébe... Nem irigylem az utókort...
solidedge
Én már azon sem lepődnék meg, ha az élelmiszerekbe kevert rákkeltő anyagokkal tudatosan mérgeznék a magyart.
Január
@karma1: Elég baj ez az országnak, hogy ilyen a vezérkara, hogy még számolni sem tud. Persze mit is várhatunk mikor az egyetemi padsorokat váltották fel a parlamenti padsorokra minden élettapasztalat nélkül. Sajnos a jogi egyetemen nem a matematikai statisztikai tudás csiszolása a fő oktatási téma. Igaz a jogi tudásuk is kívánni valót von maga után.
Politikai túlélésüket nagyban segítené, ha tanácsadóik között fellelhetőek lennének a "számszaki" szakemberek is.
Ugyanis a nép nem hülye, a népet pedig nem lehet leváltani, persze próbálkozások vannak erre is.
Január
@karma1: Az orvosok nem kommunikációs szakemberek, képzésük ez irányban hiányos. Ez tapasztalat.
karma1
@Január: Valoban nem azok, de ezeket a kerdeseket, helyzeteket es a helyzetek kezeleset tanitjak nekik, ezt egeszen biztosan tudom, mert az unokabatyam tanar volt a SOTE-n, illetve dekan, meg jopar evvel ezelott. Mar nem tanit, nyugdijas professzor, 80 eves elmult...
Mangu
@Horizont: Én személyesen élveztem a rákkal kapcsolatos eseményeket. Jelenleg várakozó állásponton vagyok, előjön ismételten vagy sem, hol és mikor, milyen hatással, formában.
Azért írom mindezt, mert az orvostudománynak gőze sincs, hogy mikor, miért, kiben aktivizálódik e betegség, mert az "egészséges emberben" is megtalálhatók a rák sejtek, csak nem aktívak. Megelőzési javaslatok (ötletek, teóriák vannak), de a jelenlegi életfeltételek ennek ellene vannak világszerte.
Egyébként le a kalappal a mindent elkövető, beteget támogató kezelésért-gondozásért, nem csak az e téren dolgozó egészségügyi személyzet elkötelezettségéért.
Amíg Gripen repülőkre, utántöltőre van pénz, addig felesleges bármi szó az ember elsődleges prioritásáról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.