Határérték feletti növényvédőszerhatóanyag-maradékot mutatott ki a Penny Market Kft. logisztikai központjában vett fejessaláta-mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A mért mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

A hivatalnak az MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint az 1200 fejes salátából kedden vett mintában folpet növényvédőszer maradékát mutatták ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben: a kilogrammonkénti 2 milligramm helyett 5,67-et mértek. A folpet gombaölő hatóanyag – tették hozzá.

A tétel visszahívása, eredetének, termelőjének azonosítása folyamatban van.

Hangsúlyozták: a mért növényvédőszer-maradék nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
A családban tanácsolni szoktam, hogy a nagy áruházi fejes salátát ne adják kisgyereknek, különösen ha az nem etiolált sárgába hajló színű, hanem haragoszöld, mert nitrogén túladagolás gyanúja merül föl. A szúrópróba szerű ellenőrzésekkel pedig nehéz gátat szabni a magas szermaradványnak, mert drága a vizsgálat, és lehetetlen annyi mintát venni ami kizárná a hogy a nem megfelelő tétel a fogyasztóhoz kerüljön. Gond az is, és esetenként látni a származási hely megjelölést, és tudom, hogy ott még a nálunk régesrég betiltott szereket használják a növényvédelemben. A permetezési napló pedig ott is és nálunk is felér egy füllentőverseny dokumentumával.
lampa laz
A lédig citromnål sem tüntetik fel sehol, hogy a héj felhasználható-e emberi fogyasztásra. A hálós előre csomagolton szerepel. Több üzletben råkérdeztem ahol közölték mossam meg alaposan, oké, de azért mégis jó volna tudni, meg azt is, hogy honnan jött.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.