A magyar kormány segít a Németországban szerzett diplomák, oklevelek honosításában, a magyar állampolgárok Németországban született gyermekei pedig a konzulátusok közreműködése révén azonnal megkaphatják útlevelüket – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán az MTI-nek, miután Münchenben tárgyalt a bajorországi magyar szervezetek vezetőivel.

Semjén Zsolt telefonon adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány "különös hangsúlyt helyez a diaszpórára", hiszen korábban "nagyon elhanyagolt" volt a magyarságnak ez a része. Ezért a kormány "végigjárja" a közösségeket, nemcsak a tengerentúlon, hanem Európában is, és felméri, hogy miként segíthet a magyar identitás megőrzésében.

A bajorországi közösségek szervezeteinek vezetőivel folytatott megbeszélésen a résztvevők "nagyon örültek" a kormány azon vállalásának, hogy a magyar állampolgárok gyermekeinek születésük után rögtön kiállítják az útlevelet, mert a család így utazhat Magyarországra.

Tárgyaltak arról is, hogy míg Németországban elismerik a magyarországi felsőoktatásban szerzett diplomákat, okleveleket, fordítva ez nem mindig történik meg, ami azért gond, mert "sokan hazajönnének Magyarországra", de a kint szerzett speciális végzettséget nem minden esetben ismerik el. Ezért a kormány áttekinti az ügyet, és a legrövidebb időn belül meghozza a szükséges határozatokat – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Fontos feladatnak nevezte az emigráns szervezetként alapított egyesületek, társulatok megújítását. Rámutatott, hogy 1990 után "a szó szerint vett emigráns szervezetnek nincs realitása, hiszen nincsenek emigránsok". Ezért az a feladat, hogy a "gyökerében tiszteletre méltó emigráns szervezeteket átalakítsuk" olyan magyar szervezetté, amelyekben "otthon érzik magukat azok is, akik csak pár évre jöttek ki" tanulni vagy dolgozni, nyelvet tanulni, vagy éppen Bajorországba házasodtak – mondta Semjén Zsolt.

Bajorországban és a tartomány fővárosában, Münchenben "pezsgő magyar élet" van, és a helyi szervezetek vezetőivel folytatott tárgyaláson felmerült egy "magyar ház" alapításának gondolata is – tette hozzá Semjén Zsolt.

Az intézmény lehetne egyebek között a kultúra és a magyar nyelvoktatás központja. Létrejöttéhez az szükséges, hogy a helyi közösség "megszervezze és akarja", és ebben az esetben a magyar állam is megteszi a dolgát, mint ahogy nemrégiben Torontóban, ahol egy ingatlan megvételével támogatta a magyar ház kialakítását – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: a müncheni magyar közösség nagy létszáma önmagában is indokolja egy ilyen intézmény megalapítását.

A kormány az élet minden területén segít, hogy a diaszpóra tagjai "magyar életet élhessenek", és a bajorországi magyarság is meg tudja őrizni identitását – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Már hiányoltam ezt a hülyét. Vadászni volt eddig vagy le volt ragasztva a szája leukoplaszttal.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
"fordítva ez nem mindig történik meg, ami azért gond, mert "sokan hazajönnének Magyarországra", de a kint szerzett speciális végzettséget nem minden esetben ismerik el."

Hát igen!
Vannak még ingerszegény helyen élő, ekcsönre vágyó emberek.
Ennek kompenzálására tökéletes hely Magyarország.
Eddig MÁR 57-n jöttek ide, mert kint a diplomájuk(8 általános) nem volt elég ingergazdag.
És ez nekünk mindössze 100 millióba került.
Nálunk ilyenre pénz, ékszer nem számít.
Jól vagyunk lakva.
Clavigo
Ne segítsetek Dzsozi...Tűnjetek el a redvába.
Toby
A te "doktoridaba " is segít a qrmány - tömjén ? Milyen keresztény a csaló, hamis keresztény - tömjén ?
Szókrakész
"A kormány az élet minden területén segít, hogy a diaszpóra tagjai "magyar életet élhessenek", és a bajorországi magyarság is meg tudja őrizni identitását – hangsúlyozta Semjén Zsolt."

Ha eddig is megrtudta akkor ezután is megfogja.
És hogyan segítenek kint is magyar életet élni?
Nemzethy dohányboltot nyitnak, 400 eurós bruttó fizetést adnak, A kis kdnp ott is osztozik az örömökben, lerombolják a kórházakat, stadionokat építenek, kisvasúttal járhatnak majd a kinti magyarok munkába, ...???
glorianna
Van ennek a "segítő szándéknak" némi bája: Németországban szerzett PhD fokozatot itthon 60e jó magyar forintért akartak "honosítani" - ez konkrét, igaz, pár éves történet. Bolognáról meg annyit tud - ha egyáltalán - ez a jóember, hogy az valami város. :(
justhpeter
Aki Tömjén doktor segítségére szorul, annak inkább orvosra van szüksége.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.