Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője arra kéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják ki az oktatás támogatására adott uniós források magyarországi sorsát. A politikus hangsúlyozta, hogy ha a vizsgálat problémákat tár fel, akkor az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul.

Niedermüller Péter pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az oktatási kormányzat elmúlt években lényegében értelmetlen, sokszor kimondottan káros projektre költött közel 36 milliárd forintnyi uniós támogatást. Hangsúlyozta, hogy az uniós forrásokból az oktatási kormányzat 4,6 milliárd forintot használt fel a tananyagok fejlesztésére, miközben 9 milliárdot költöttek a két nagy tankönyvkiadó megvásárlására. A tankönyvek cseréjére fordított források megközelítik a húsz milliárdot, közel 3 és fél milliárd forint ment el a pedagógiai szakmai ellenőrzési rendszerre – említett további példákat. Eközben azért kellett 11,2 milliárdot költeni a pedagógusképzés új rendszerének létrehozására, mert államosították a tanártovábbképzést – tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció szerint az oktatási kormányzat ezzel elárulta a magyar fiatalok jövőjét – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy pénteken Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy "2010-ben egy anyagilag és szakmailag is megbukott közoktatási rendszert vett át". Niedermüller Péter azt mondta, "ez a szokásos kormányzati hazudozás, ebből egyetlen szó sem igaz".

Csütörtökön Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány előre kitervelt módon "ellopta az oktatási reformot", ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz. Az Oktatási Hivatal (OH) aznapi válaszában azt írta: az ellenzék összehangolt támadást folytat az állami oktatásirányítás ellen, és egyben visszautasítják a sajtóban megjelent megalapozatlan vádakat.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hofipisti
Kétélű ez a "fegyver". Nyilván az egész történet egy nagy buli a tűzhöz közelieknek, de hát mi az a 30 milliárd a brókerügy 300 mrd.-jához képest, s arról sem tudunk semmit.
Ha a DK feljelent, s kivizsgálják, rá is fognak jönni, hogy a pénz elúszott, de így legalább azt is mi, az adófizetők fogjuk visszafizetni, s a dagadózsebűek pedig teli szájjal röhögnek (rajtunk).
Sokkal hatékonyabb lenne aktív, az emberekhez - keményen dolgozó kisemberek"-hez - közelebb kerülni hiteles, mindenki számára érthetően megfogalmazott célokkal, s megszerezni a támogatásukat e dicső - egyébként előbb utóbb biztosan a Gyehenna tűzére kerülő - díszes csapat elzavarására, s - végre már!!! - tisztességes, törvényes számonkérésükre.
Sics
Igaz hogy más nagyságrend a 30 és a 300 miliárd. Viszont nem kéne elfeledkezni arról, hogy míg a Quaestor-károsultak magánszemélyek, cégek, önkormányzatok ... akiknek csekély valós politikai hatalma van .. különösen egyenként... meg ugye az kárukkal kapcsolatos eljárás jobbára a magyar jogrendszer keretein belül fog maradni vélhetőleg (ahol a komrány úgy írja át a törvényeket vagy helyezi neki megfelelőbb bíróságra az ügyet... és nevezi ki a neki megfelelő bírókat és bírósági vezetőket) ... addig az EU-s pénzek elsikkasztása egy másik eset, itt ugyanis az EUs szabályok megsértése a kérdés, amivel kapcsolatbannem magyar hatóság és nem magyar bíróság fog eljárni. A FIDESZ persze az EU-n belül is rendelkezik hatalommal (keleti pávatánc) csakhogy ... a másik oldalon ezúttal nem csak az EU fog állni, hanem más EUs országok pártpolitikusai is, akik saját népszerűségük növelésére tudják felhasználni a FIDESZ kormány szívatását.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.